CV Ketel icm. houtkachel, buffervat en vloerverwarming - HOE?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Met veel interesse heb ik al een aantal artikelen gelezen die hier de revue gepasseerd zijn. Leuk om te zien dat er zoveel kennis aanwezig is, hoe ik alles moet interpreteren is een tweede ...

Omdat ik naast mijn bestaande CV ketel (intergas HR 22) graag een CV houtkachel wil plaatsen overweeg ik het volgende:
- Buffervat bouwen in kruipruimte (ca. 2 X 2 X 0,4 m = ca. 1000 ltr).
- CV houtkachel met benodigde overdruk ventielen en eigen pomp plaatsen.
- 2 weg klep bijplaatsen op de ketel om ongewenste circulatie te voorkomen
- 3-weg klep plaatsen zodat de kachel OF de buffer opwarmt OF de CV installatie. Zodra de buffer te warm wordt , moet de warmte aan CV worden afgegeven.

Het idee is dat de houtkachel het buffervat opwarmt en dat ik deze warmte gebruik zodra de CV ketel aanspringt (s' morgens), zodat de CV ketel weinig tot geen gas gebruikt om het huis warm te stoken. Omdat de vloer toch open gaat wil ik dan gelijk van de gelegenheid gebruik maken om eindelijk eens vloerverwarming te installeren in de woonkamer, met verdeler en pomp.

Gezien de lage opbouwhoogte op mijn bestaande houten vloer heb ik voor de vloerverwarming het volgende plan:
- Op houten ondervloer (die van onderen met 8 cm glaswol is geisoleerd) noppenplaat met isolatie plaatsen van 29 mm (R=0,31). Hierin de flexibele buis leggen. Opvullen met zand (betere belastbaarheid?) en dan afdekken met staalplaat van 1 mm en daarover direct het laminaat. H-O-H Afstand van de buizen ca. 10-15 cm. (Deze truc heb ik bij WTH gezien, die soortgelijk systeem met aluminium lamellen levert, die zodoende de warmte verpreiden. Hierover komt normaliter een 18 mm 'droogsysteemplaat', deze laat ik dus achterwege.) Eventueel kan ik nog 3 mm geperforeerd schuim laag leggen onder het laminaat.

Het buffervat wil ik zo bouwen :
- de bakstenen wanden en betonvloer (fundering) eerst isoleren met 2-3 cm piepschuim om zodoende een gladde(re) wand te creeëren. Hierin een plastic zak plaatsen (oud intex zwembadje, diameter 3,66 meter). Hierin wederom piepschuim of andersoortige isolatie van minimaal 10 cm dik. Hierin weer een plastic zak, ditmaal van betere kwaliteit. Hierin een laag grind om het geheel goed op zijn plek te houden. Vullen met ca. 1000 ltr water en warmtewisselaars plaatsen. Onderkant ondervloer met zeil en wederom isolatiemateriaal 'beplakken', zodat er geen vocht onder de vloer kan komen. Vullen kan via naastgelegen kelder waar aan- en afvoer aanwezig is. (Niveauslang in en vul-/ontluchtingsslang d.m.v. slangen door de muur.) Luik maken van ca. 50x100 cm voor inspectie.

Nu zit ik met de volgende vragen, hopelijk willen jullie meedenken om tot een oplossing te komen:

- Denken jullie dat het mogelijk is een buffervat op deze manier te bouwen ? Omdat ik met een balklaag in de woonkamer zit vermoed ik dat een liggende (ronde) boiler te weinig capaciteit bevat. Hoe dik moet de isolatie zijn ? Hoe zorg ik dat de balklaag niet vochtig wordt ? Ik wil tenslotte geen vocht in de balklaag tussen buffervat en vloer.

- Hoe kan ik de buffer het beste aansluiten op de CV Ketel ? Als ik deze in de retourleiding van de ketel plaats, ontvangt de ketel warm water als deze opstart en zodra de retour warmer is dan retour, dan springt deze (volgens In***gas) in een fout. Als ik deze leiding opneem in de aanvoerleiding dan bestaat het risico dat de ketel alsnog aanspringt en ook de boiler bijverwarmt, wat niet de bedoeling is. Hiervoor zal ik een schakeling moeten inbouwen.

- Met mijn bestaande Hon*****well thermostaat kan ik alleen de ketel aansturen.
Ik moet echter ook een aantal 3-wegkleppen aansturen, afhankelijk van het temperatuurverschil. Hoe kan ik deze zaken het beste inregelen ? Een vriend van mij attendeerde mij op een S**mens LOGO die zelf geprogrammeerd kan worden, wellicht zijn er goede kant-en-klare alternatieven ?

- Ik overweeg een buitenvoeler bij te plaatsen en het geheel weersafhankelijk in te regelen, waarbij de stooklijn in de nachtelijke uren verlaagd kan worden d.m.v. het klokprogramma. Gezien de aanwezigheid van vloerverwarming lijkt mij dit best een goede oplossing, omdat ik vermoed dat de ketel een lagere constante temperatuur aanhoudt, wat beter aansluit op de verdeler van de vloerverwarming, lijkt mij.

Ik heb als bijlage een tekening toegevoegd. De aansluiting van de kachel en het buffervat zijn mij nog niet helemaal duidelijk. Wellicht moet er nog een 2-weg klep tussen om kachel EN buffervat af te kunnen sluiten van CV systeem, als er een tijdje geen houtkchel wordt gestookt en buffervat koud is.

Graag jullie reacties!! Wellicht sla ik de plank helemaal mis, maar hopelijk ontvang ik wat nuttige reacties.

Verder heb ik een berekening toegevoegd waarmee je de benodigde KwH uit kan rekenen bij een bepaalde buffercapaciteit en temperatuursverschil. Je kunt er eenvoudig mee uitreken hoeveel graden je 1000 liter water kan opwarmen met een 10Kw kachel (bijvoorbeeld). Reacties zijn welkom.

Alvast bedankt,

TheCies

Reacties

Het bouwen van een installatie volgens deze methode is een complex geheel. Ik lees dat het gaat om een open buffervat. Hierdoor verlies je veelwarmte en vocht. In dit vat heb je ook geen temperatuurgelaagdheid. Hierdoor zal de functionaliteit van het vat minder zijn. Het buffervat moet drukloos zijn en voorzien zijn van goede warmtewisselaars. Die de warmte afgeven van de cvhaard en een andere naar de verwarming. Om de volledige capaciteit te gebruiken van het buffervat moeten de warmte wisselaars ook over een groot oppervlak geplaatst worden. Wij hebben geen ervaring met zelfbouw buffervaten. Op het moment dat de afdichting niet optimaal is kun je een vocht probleem krijgen. Ik weet ook niet hoe de balken zelf reageren op volledige afsluiting. Hierdoor kan er ook een vocht probleem ontstaan.

 

De aansluiting op de ketel kan ook doormiddel van een openverdeler. Hierdoor vervalt de 2wegklep en zal de ketel nooit het buffervat warm maken. De aansturing van de kleppen kan op verschillende manieren. Er zijn controllers die dit geheel aan kunnen sturen maar met die heb ik geen ervaring. Wij werken met een eenvoudiger systeem op een standaard buffervat. Elke schakeling is een extra zwakke plek. In ons systeem sluiten we de vloerverwarming direct aan op het buffervat en regelt de thermostaat van de vloerverwarming de temperatuur in de kamer. De Ketel staat aangesloten op het buffervat om deze op te warmen als er te weinig hout gestookt wordt. Een combinatie met een buffervat is pas echt optimaal als er ook een zonneboiler op aangesloten wordt.

 

De kachel moet in combinatie van een buffervat altijd met een thermomixventiel aangesloten worden. Dit garandeert een hoge temperatuur die naar het buffervat gaat.

 

Dit soort systemen renderen alleen als de houtkachel bijna dagelijks gestookt word en de capaciteit van de kachel en huis overeenkomen.

 

 

Hallo,

Buffervat (HORIZONTAAL) is niet echt goed.  Gelaagdheid is net HET detail wat een gewoon buffervat doet werken.  Dus dit MOET in princiepe RECHTOP staan.

Andere oplossingen ?    Denk eens aan PARAFINE.  Er bestaan WARMTECELLEN die met parafine (KAARSEN) gevuld zijn.

Kijk eens in dit forum naar de volgende tread ==>   WARMTECELLEN (opslaan van CV / Solar-warmte )

Een BUFFERVAT met PARAFINE.  Iets waar ik aan dacht maar tot nu toe nog niets ondernomen.  Ik krijg hier niet veel respons op het forum over dit onderwerp.  Te revolutionair... ?

 

Daar staat op datum van 18/8/2009 een referentie naar een product wat hiervoor kan gebruikt worden  ( http://www.hybrid-storage.de/ ).  Er staan nog andere referenties maar dit is een nieuwe.  Wel zeer duur volgens mijn onderzoek.

Groeten en succes met je verbouwingen.

Allen,

Een horizontaal buffervat is inderdaad niet echt optimaal. Echter: de warmtewisselaars die erin geplaatst worden, zullen zowel door de boven als de onderlaag komen. De gelaagdheid van een verticaal vat heb ik niet direct nodig, omdat ik geen SWW uit het vat haal, enkel en alleen de CV staat erachter. Grootste probleem is de afdichting

De link naar die duitse site heeft mij echter wel op ideeën gebracht. Ik overweeg nu meerdere opslagvaten met deksel (rond, ca. 120 liter)  waarin ik dan natriumacetaat of paraffine kan stoppen. Deze komen dan in de kelder ernaast, die wat hoger is dan de kruipruimte, zodat er een vaatje in kan.
De warmtewisselaar van boven tot onder zodat het gehele vat warm zal worden. Nog steeds sprake van enige gelaagdheid, maar door de juiste stroomrichting te kiezen, denk ik dat dit best effectief kan zijn. Hoop ik...

Iemand ervaring met Natriumacetaat (schijnt zelf te maken te zijn door azijn te mengen met gootsteenontstopper) als warmteopslag ?

Groet,

TheCies

Allen,

Na enige zoekwerk tot de conclusie gekomen dat paraffine verre van ideaal is. Voornaamste reden is dat bij een temperatuurverschil van meer dan ca. 40 graden (40-80) je beter water kunt nemen, omdat paraffine zelf minder warmte opslaat dan water. Alleen de fase-overgang neemt nogal wat warmte op.

Volgens diverse onderzoeken (door ECN bijvoorbeeld) is een buffer met paraffine pas economisch interessant als het temperatuurverschil rond de 3,5 graad Celsius blijft.

Zie ook http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/verslag%20Gemsave%20sept…

Kortom: toch maar op zoek naar een geschikte manier om buffervat van 40cm hoog te bouwen met goede afdichtingen in kruipruimte....