warm waterleiding met retourpomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Bij mijn schoonvader zijn de tappunten van warmwater en de boiler ca 20 meter.
Het gaat om een koperen aanvoerleiding van 15 mm.
Daaronder is er een retourleiding van 10 mm aangelegd.
In het systeem is een pomp ingebouwd die het water constant laat circuleren.
Volgens mij moet de pomp alleen pompen als er warm water gevraagd wordt, en zo de wachttijd verkort wordt.
Nu pompt de pomp 24 uur per dag waardoor er veel warmte verloren gaat.
Op dit moment heb ik een tijdschakelaar op de pomp geplaatst.
Kan mij iemand meer uitleg geven over het systeem met een retourleiding?
Bij voorbaat dank
Mat

Reacties

Hey,

De bedoeling is dat deze pomp draait op het moment dat je mogelijks warmwaterverbruik hebt. In vele gevallen draait de pomp daardoor 24 op 24 uur. Een timer om deze tijd in te korten is al een zeer goede oplossing. Extra kan ook nog een temperatuurvoeler op de terugloop voorzien worden zodat er zich steeds warm water in de buizen zit. Eens dit het geval is stopt de pomp. Na afkoeling start de pomp terug.

Er zijn op de markt pompen te koop met intern een voeler en thermostaat.

Groeten christophe

 

 

Christophe,   Het is inderdaad de bedoeling dat de pomp alleen draait als er afname van warm water is.   Bij mijn schoonvader is dat meestal maar een enkele keer per dag.   Ik begrijp het principe van dit systeem niet helemaal...... kun je mij dat uitleggen?   voor zover ik het begrijp is een dergelijke pomp voorzien om sneller warm water naar het tappunt te brengen.   Nu kost het veel brandstof om de leiding op temperatuur te houden.   Mat

hey,

De pomp moet inderdaad sneller water aan het tappunt leveren. Wat er gedaan word is ervoor zorgen dat het water in de leidingen steeds op hoge themperatuur blijft. Dit kost inderdaad electriciteit voor de pomp maar ook gas of stookolie om het water op themperatuur te houden.

Zoals eerder al gezegd kan je het met een timer oplossen. Tussendoor kan de pomp dan stilgelegd worden met behulp van een themperatuurmeting op de retourleiding.

Je kan natuurlijk de pomp ook gewoon afleggen en kijken hoe lang het dan duurt tegen dat je warm water hebt. In geval van een bad ga je daar geen last van hebben. Voor een wastafel kan de duur mss wel wat te lang zijn.

Groeten

 

 

 

Zulk systeem van recirculatie wordt normaal in hotels gebruikt om de klanten onmiddellijk van warm water te voorzien. Een dikke aanvoerleiding en een afstand van 20 m vergen inderdaad veel wachttijd als de pomp niet continu draait.  Men kan natuurlijk zorgen dat de pomp enkel draait wanneer men op de badkamer aanwezig is. Er kunnen zich wel problemen voordoen als het warm water te lang in de retourleiding stagneert (roestvorming, legionella).

 

Is deze aanvoerleiding geïsoleerd?

 

Als uw schoonvader wat geduld beoefent kan men veel beter de pomp en de terugvoerleiding loskoppelen. Het waterverbruik zal iets stijgen, maar het warmteverlies zal drastisch naar beneden gaan. In 1974 hadden we ook zulk systeem, maar zonder pomp, in ons nieuw huis. Het is wegens roestvorming wel snel afgekoppeld geworden.

 

 

Pierre,

Ondertussen hebben we de pomp uitgeschakeld en dat is best doenbaar

Bedankt voor de reactie

 

Mat

ik heb ook zo een systeem maar er staat een schakelaar die de pomp opstart en 15 minuten doet draaien.

voor dat ik warm water nodig heb duw ik eens op die schakelaar en 2 minuten daarna heb ik direct warm water