passief huis zelfbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zeer veel info vind ik op deze site. Misschien zelfs teveel.

Ik plan een dezer dagen te starten met de werken van ons ph. Bouwvergunning ok. Phpp Na eerste nazicht ok. Zelfs een voorbeeld van ventilatie door centraal geplaatste koker waarin alle leidingen kunnen komen zodat afstand kort is.

Nu mijn ambitie is om alles volledig zelf te doen. Het tekenen van het plan en de phpp berekening zijn ook al door mezelf gebeurd. Zal vast nog wel voor veel verbetering vatbaar zijn maar goed.

Plan massiefbouw (ytong met 30 cm buitengevel isolatie) gewoon vierkant blokske 9 op 9 . Half open bebouwing. kelder,gelijkvloers verdiep + zadeldak (= verplicht volgens bouwvoorwaardes.)

Nu vind de principes van een ph niet eens zo complex. Luchtdicht,goede koudebrug vrije isolatieschil, goed geplaatste ventilatie.Verschil zit vaak ook in details...Maar als ik veel vraagstaarten op dit forum lees dan begin ik toch wel zo te twijfelen.

Blijkbaar gaat er vaak vanalles fout met de uitvoering. Ik vraag mij dan zo af of er niet een plaats is waar een mens deftige informatie kan vinden over het hoe moet ik het nu juist uitvoeren of heb ik dat wel goed gedaan. En dat liefst zonder duits te moeten kunnen.

De vraag waar ik momenteel mee zit is. Luchtdichting. In mijn geval bepleistering (misch zelfs leem voor vochtregulerende werking) maar om de aansluiting met muur en plafond ook luchtdicht te krijgen moet ik daar een folie steken als ik het goed begrijp. En dan komt mijn vraag waar kan ik info halen en tekeningen over hoe ik dat nu net moet plaatsen.

Dergelijke details daar ben ik wel in geïntresseerd en ik niet alleen denk ik.

Zou tof zijn als er zo een boek bestond in het nederlands over een ph bouwen met alle details en andere info.

De bouwdetails op het ph platform hebben al veel verheldering gebracht maat hoe meer hoe beter. Zou graag allles van de eerste keer heel goed doen.

Iemand een idee of info? ben zeer geïntresseerd.

 

Reacties

chris s

de vraag is of daar een luchtdichting nodig is. als je een betonplaat giet op het binnenspouwblad, ga ik er van uit dat dat toch luchtdicht is. maar als je van het type bent dat geen enkel risico wil lopen, kan je altijd een bepleisterbare kleefband gebruiken, dan loop je helemaal geen risico.

die folie is bij houtskelet noodzakelijk, maar bij massiefbouw?

hans d

 

Wij zijn ook zelfbouwers van een passiefhuis(wel houtskelet).

De meeste info vind je door veel te lezen: op dit forum bvb. maar ook op tal van andere plaatsen http://www.passiefhuisplatform.be/multimedia/klimatisatie/. In jouw geval kun je misschien ook meer info vinden als je zoekt naar massiefpassief. Wij hebben ook veel info gekregen van onze architect.

Ivm de details, als je zelfbouwer bent heb je dat grotendeels zelf in handen. Dan probeer je het allemaal zo goed mogelijk te doen.

Voor luchtdichting vind je veel info bij de invoerder van de meest gebruikte folie (isoproc).

Groetjes,

Jimmy

 

 

 

Jimmy,

Jij hebt misschien een architect die verstand van zaken heeft. Ik heb die niet kost teveel en de buurt niet direct aanwezig...

Dus moet voor alles zelf op zoek naar hoe het moet.Heb id al veel gevonden op de site van het php. Maar dingen zoals Hans vaak verteld verteldwist ik helemaal niet. Dat als je beton giet op de binnenmuur dat je er mag vanuitgaan dat dit luchtdicht is. Heb gemerkt dat de luchtdichting in mijn phpp berekening een enorm belangrijike factor is. Dus wil het graag zo luchtdicht mogelijk krijgen.

En Hans sorry maar ben id van het type dat aan alles twijfelt en wil dus steeds het zekere voor het onzeker nemen. Maar het moet natuurlijk wel financieel haalbaar blijven.

Het meeste gebrek aan ervaring dat ik merk in dit land is blijkbaar het isoloren van kelders. Blijf dan ook wanhopig op zoek naar een instantie die mij daarmee helpen kan.

 

Chris,

 

Mocht je vragen hebben  over je (massief) bouwavontuur,

je mag ons steeds contacteren.

 

Mvg,

Bart

Hoi Bart,

Heb massa s vragen hebben jullie ook massief gebouwd dan ?

De eerste vraag die ik mij al stel is waarom bouwt niet iedereen in een wdvs lijkt mij allemaal veel eenvoudiger.

Waar zitten de adertjes onder het gras kwestie lucht dichting.

...

Chris,

De vraag van de wdvs is al makkelijk te beantwoorden : een belg heeft een beksteen in zijn maag ...

Een wdvs is makkelijkst te realiseren met een isolatielaag en crépi...

Maar da's geen baksteen he.

De volgende vraag is al wat anders : zoals hans zei : waar zit het probleem ? bij een correcte uitvoering ;-)

Bv. : welfsels moeten opgelegd worden in de cement ! En dan is het geheel idd. bijna helemaal luchtdicht.

Bart

Toevallig ook een idee over de isolatie in xps lijkt mij prijs kwaliteit een goede oplossing. Ik weet dat het niet de meest ecologische is maar goed heb nu eenmaal geen gigantisch budget en wil absolut voor een ph gaan. (grotere onafhankelijkheid van de energiebronnen doet het hem he) Ik wil die xps ook onder de grond gebruiken voor de kelder die ook bewoond zal zijn 15cm langs buiten onder de grond en 5cm langs binnen.

Voor de verwarming zit ik nog te twijfelen. De bedoeling is alleszins om in de toekomst er een enrgie nul huis van te maken door zonnepanelen,windmolen of wat de toekomst ook brengen zal.

De bedoeling bovengronds was eigenlijk 20cm ytong en 30cm buitengevel isolatie.

Maar nu stel ik mij toch de vraag of ytong en dan xps geen condens problemen geeft. Ik heb eens gelezen dat het dauwpunt dan in de xps valt dus...

Maar nu zit ik mij ook wel af te vragen of de ytong een verandwoorde meerkost is. Misch beter snelbouwsteen. Maakt weinig in de phpp berekening.

Zou de ytong genoemen hebben voor zijn vochtregulerende werking maar kan blijkbaar evengoed met leem bepleisteren.

Wat de uitvoering betreft ben ik bereid om die zo goed als mogelijk te doen maar dan moet je natuurlijk ook wel weten hoe dat is.

En daar ben ik nu net naar op zoek.

grtn

Chris

Bel mij effe : (voor alle duidelijkheid : bel mij effe, tussen 08.00 en 18.00)

0495/36.14.87

Wij zijn bezig met een werf :

traditionele snelbouw in combinatie met isolatie en crépi.

Je mag altijd effe komen kijken.

Mvg,

Bart

a ok super dat ga ik heel zeker doen.

Een beeld zegt zoveel meer als 1000 woorden of hoe gaat dat spreekwoord alweer.

ARGISOL ® - snel, creatief en prijsbewust bouwen. Ideaal voor de zelfbouwer!!!

Onze  ARGISOL ®consultants zijn opgeleid om u individueel te adviseren - van planning tot uitvoering.

In minder dan één dag ben je overtuigd van de eenvoud en toegevoegde waarde van het product en bouwwijze.

 

Voor bijkomende info of een persoonlijk onderhoud kan je mij steeds vrijblijvend contacteren via telefoon of mail. 0478 369 530 / david@purenergy.be

lap, weer ene die het niet kan laten het forum met z'n reclame te vervuilen.

foei mr. argisol/david

Wij zijn ook een passiefhuis volledig zelf aan het bouwen. Bij wienerberger kan je meer info krijgen over het massief passief huis dat ze gezet hebben. Op de foto's in hun boekje kan je al heel wat dingen zien staan.

Denk zelf ook goed na over alles wat je doet en vraag jezelf kritisch af wat effect het kan hebben. 

Kijk ook eens op http://shop.passiefhuisplatform.be/ Ik heb er zelf de passiefhuisgids gekocht.

 

 

tad,

Waar zijn jullie aan het bouwen? Zou ik eens een kijkje mogen komen nemen?

De boeken die jij zegt heb ik ook reeds enige tijd in mijn bezit.

grtn

Chris

Ik ben ook vollop bezig met mijn massief Passief huis.

Idem als vele denk ik kon ik me niet echt een architect met kennis van zaken permiteren waardoor ik zelf de touwtjes in eigen handen wil nemen ( Is wel iemand die gewoon is om laag energie huizen te ontwerpen ). Ook naar het invullen van de Phpp ligt dit nogal moeilijk ( ook naar tijdsbestek ). Er is niemand die een goeie handleiding heeft hoe de Phpp dient ingevuld te worden of dit wil doorverkopen ( de excel file heb ik reeds in mijn bezit )? Heb reeds een poging ondernomen en alles ziet er goed uit maar ben graag zeker van mijn stuk.

De spouwmuur zou er als volgt uitzien : gevelsteen(100mm), spouw(30mm), EPS(30mm), Resol (160mm), isolerende snelbouwer(190mm) en uiteindelijk 15mm plaaster.

Hier gebruik ik EPS als buitenlaag omdat ik overal lees dat Resol zeer vochtgevoelig is?

Voor het plat dak : 75mm EPS met hellinghoek en 200mm Resol, hier vraag ik me af of het beter werken is met een houtconstructie of dat ik ook moet werken met betonplaten?

vloer : 160mm Resol

Ik zou ook zeer graag eens samenkomen met iemand die reeds vollop bezig is hiermee of gaan kijken naar een werf.

Alles is nogal dringend omdat ik wil klaar zijn met de bouwaanvraag tegen 30mrt 2010 ( 6% wat 7500€ is en ik niet kan laten liggen )

alvast bedankt voor de reacies

Sebastiaan,

Je kan zelf de cursus volgen. Kost wel een 200€ ofzo maar is wel de moeite misschien. Denk dat je de handleiding ook kan kopen.

Welk is het eindresultaat van je phpp berekening ?

Waar bouwen jullie ?

Ik heb reeds mijn bouwvergunning. Je huis hoeft niet te voldaan aan je phpp om die te verkrijgen hoor. Je kan achteraf nog altijd kleine weizigingen doorvoeren. (Da is hier België he)

Waarom perse een spouwmuur ?

wist je dat xps een betere lamda heeft dan eps 0,029 tegen 0,035 en prijsverschil is niet zo groot lijkt mij.

Een samenkomen om kennis uit te wisselen kunnen we alleen maar beter van worden denk ik.

grtn

 

 

In Retie.

Je mag gerust eens langskomen, maar voorlopig zie je nog niet veel van het passieve stuk.

We hebben net de kelder gemetst. De muren ervan zijn wel iets dikker, maar dan heb je het gehad.

Chris,

We zullen bouwen in Roeselare,

Zie hieronder het voorlopig resultaat van mijn Phpp berekening.

Specifiek verbruik gerefereerd naar de geconditioneerde vloeroppervlakte                 Geconditioneerde vloeroppervlakte:155,0m2  Gebruikt:maandmethodePH Certificaat:Voldaan?Energiekengetal ruimteverwarming:12kWh/(m2a) 15kWh/(m2a)jaResultaat luchtdichtheidstest gebouwschil:0,6h-1 0,6 h-1jaPrimaire energie kengetal
(SWW, VW, koeling, hulp- en huishoudelektr.):

 95kWh/(m2a)120 kWh/(m2a)jaPrimaire energie kengetal
(SWW, verwarming en hulpstroom):
62kWh/(m2a) Primaire energie kengetal
Energiebesparing door zonnestroom:
0kWh/(m2a) Verwarmingsvermogen: 11W/m2  Temperatuuroverschrijdingsfrequentie:0% boven25°C Energiekengetal koeling:  kWh/(m2a)15 kWh/(m2a) Koellast:  W/m2        

 

 

Waarom ik perse een spouwmuur wil? Ik vind een gevelsteen gewoon mooier, veel onderhoudsvriendelijker en voor het leven.

Is natuurlijk wel een serieuse meerprijs en de muur wordt uiteraard dikker. Want dit is ook belangrijk voor ons doordat ons stukje grond maar 7,5m breed is. (rijwoning).

Over XPS had ik nog niet nagedacht, misschien wel een goeie tip.

 

Ben altijd te vinden om informatie uit te wisselen, waar ga jij bouwen?

Sorry mijne foto van mijn Phpp resultaat is niet goed uitgevallen

In het kort

Zit nu aan 12KWh/(m²a)

Sebastien,

 

Reken ook effe een beter blower-door-resultaat door !

Neem bvb 0,4 of 0,3.

En denk ook effe aan de ramen ! als je daar 'laag-energie-profielen' gebruikt (bv 1,1 ipv 0,8 wat véél minder kost) en je compenseert daarvoor in de muren, het dak en de vloer ...

Wil altijd wel effe een blik werpen op je PHP-berekening.

 

Bart A

sebastien

PHPP is software, en deze links of rechts verkrijgen is een inbreuk, vergeet dat niet. als je de software legaal koopt, krijg je er de handleiding bij. en als je deze koopt, krijg je ook de eventuele updates.

wat je voorlopig resultaat betreft, 12 kWh/m².a, daar frons ik mijn wenkbrauwen toch wel even bij, dat lijkt mij wel erg onwaarschijnlijk. telkens als ik zo'n resultaat zie, blijken er fouten in te zitten. met ons klimaat mag je al blij zijn dat je überhaupt die 15 kWk haalt!

en ik zou zeker de raad van bart a niet opvolgen, blijf rekenen met n50 = 0.6, dan heb je tenminste nog wat reserve als er ergens iets fout gaat. want ik weet wel dat er een paar PH zijn die waardebn als 0.27 hebben gehaald, maar dat zijn echt uitzonderingen, velen halen zelfs de 0.6 niet.

hans d

Hans,

 

Weet ik, ik heb mijn Phpp (Excel) verkregen van mijn architect. Om zelf eens wat te rekenen, en het zou wel goed kunnen dat ik wat fouten heb gemaakt. Vandaar ook mijn ongerustheid.

Mijn Architect was nu 3weken met verlof maar vraag nu nen keer zijn handleiding ( hopelijk heeft hij ze nog). Anders zal ik dit toch moeten aanschaffen natuurlijk.

Wat zijn de meest voorkomende fouten volgens U?

dag sebastien

moeilijke vraag, je kan zoveel fout doen in een toch wel redelijk ingewikkeld rekenblad als PHPP.

het begint natuurlijk met de afmetingen en volumes, want die worden anders berekend dan bv in de epb.

dan heb je de berekening van de U-waardes, of vooral het overnemen van die waardes. in de PHPP 2003 moet je dat allemaal met de hand doen, als je dan een U-waarde veranderd, en je vergeet die dan in het blad "energie verwarming" mee aan te passen, zit je fout.

dan is er het blad vensters, in de PHPP 2007 heb je een hele keuzelijst, als je raam daar instaat, is het een stuk makkelijker, maar in de 2003 moet je dat ook allemaal zelf uitzoeken en handmatig ingeven. ook de inbouw en vooral in het blad "schaduw" de H hor, A hor, Ü reveal, A reveal, Ü boven en A boven geven nogal eens aanleiding tot grote verwarring, ik moet ook soms nog de handleiding raadplegen anders durf ik daar ook nog een zootje van maken.

hans d

Bedankt,

Ik heb Phpp2007 en normaal opp en ramen goed gekozen ( raam stond in de lijst )

Maar ik bekijk dit alvast eens met de handleiding bij de hand