Uniek elektrische verwarmingssysteem?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey allemaal,

We hebben net een huis gekocht en het verwarmingssysteem lijkt mij vrij uniek. Ik vroeg me af of hier elektriciens zitten die me wat meer inlichtingen kunnen geven over geschat verbruik en algemene tips qua onderhoud en duurzaamheid/veiligheid.

Door het huis lopen goed geisoleerde metalen rechthoekige buizen. Door deze buizen stroomt lucht die door een elektrische verwarmingsketel (met accumulatoren) in de kelder wordt opgewarmd. Deze heeft een ventilator die de lucht door de buizen stuurt.

Het is zo dat we er nog niet in wonen maar het bod is gedaan en aanvaard door de verkoper.

Er is ook wel een kolenkachel aanwezig in de living dus moest het echt niet doenbaar zijn hebben we nog een alternatief.

Reacties

Aan de aard van de aanwezige verwarmingstoestellen vermoed ik dat het huis slecht geïsoleerd zal zijn.

 

Een slecht geïsoleerd huis met de bestaande installatie verwarmen zal niet doenbaar zijn, vrees ik.

 

Bovendien is verwarmen via electrische weerstanden een erg verkwistende manier van elektriciteit gebruiken. Een moderne warmtepomp kan gemiddeld drie tot vier maal zuiniger zijn qua elektriciteitsverbruik.

 

Dirk Bauwens

Hallo Peter,

aan de beschrijving te horen heb je een bod gedaan op een huis uit de jaren 70-80, niet op een nieuwbouw.

Als ik de beschrijving hoor, denk ik aan elektrische verwarming met een nog net iets slechter rendement dan klassieke elektrische accumulatie verwarming. Je hebt extra verbruik door de mogelijks stevig uitgevallen ventilator en je hebt waarschijnlijk behoorlijke warmteverliezen door het huis heen. Heb je als eens gemeten hoe warm het nu is in de kelder? Als de kelder geen immens tochtkot is, zal de temperatuur er waarschijnlijk hoger liggen dan in vergelijkbare kelders: "gratis" kelderverwarming.

Is er trouwens enige deftige temperatuurregeling voorzien, ruimte per ruimte? Zo niet, dan zul je je blauw betalen.

Ik vrees voor jou dat de kolenkachel veel dienst zal doen. Als je goed stookt zal het trouwens mogelijks milieuvriendelijker zijn dan veel te verwarmen met je accumulatie installatie. Een groot deel van de elektriciteit wordt immers ook opgewekt met kolencentrales, met een rendement van centrale tot jouw deur van ocharme 30%. Mijn tip is dus: koop een boek over hoe je zo proper en zuinig mogelijk stookt met kolen, en voer de assen af naar het containerpark. Of beter: gooi die kolenkachel buiten en koop een goede pelletkachel. Op het forum is hierover veel info te vinden.

En uiteraard: isoleren, isoleren en isoleren...

mvg,
Jurgen

peter

heb je aan de verkoper gevraagd om de elektriciteitsrekeningen van de laatste 5 jaren eens te zien, kan heel leerrijk zijn.

waarschijnlijk was hunverbruik zo hoog en krgen ze het ook niet eens goed warm, dat ze een kolenstoof geplaatst hebben. in elk geval, vanuit milieustandpunt gezien zijn beide oplossingen even slecht.

hans d

 Bedankt allemaal voor de informatieve reactie's!!

Qua isolatie zit het volgens mij wel goed, de EPC is 470 met de volgende nota van de controleur:

"De software van het programma voor de aanmaak van EPC's laat de inbreng van een "centraal" elektrisch verwarmingssysteem (nog) niet toe. In dergelijk geval moet volgens het VEA een decentraal elektrisch verwarmingssysteem worden ingebracht hetgeen het resultaat (kengetal) min of meer kan beinvloeden.

Het is dan ook mijn overtuiging dat de energetische kwaliteit van dit pand beter is dan het kengetal laat vermoeden en terecht als "goed" mag worden bestempeld."

Omdat dit toch tegenstrijdig is met de reactie's die jullie me gegeven hebben vraag ik me af of iemand dit wat kan uitklaren zodat ik het ook begrijp? Het huis op zich lijkt mij goed geïsoleerd, het is wel een open bebouwing maar met zoiezo met dubbele beglazing (met datumindicatie) en de muren zijn 28cm dik (binnenmuur+spouw+buitenmuur). Exacte maat van de spouw staat niet op het bouwplan.

Het dak is een winddicht leiendak.

Misschien iets waar we ook wat aan hebben is: 

Moeten we eerst het dak isoleren zodat de warmte niet zo makkelijk weg kan of eerst de garagepoort vernieuwen waardoor de kelder weer warmer blijft?

 We hebben enkel een rekening van hem gezien van dit jaar en dat was 190€ per maand voor elektriciteit.

Voor zover we gezien/gevoeld hebben is de garage nu niet om te zeggen een tochtkot. Temperatuurregeling gebeurt met kleppen. In de living regel je de temperatuur met een thermostaat, in de slaapkamers en andere kamers kan je de kleppen dicht of open doen naargelang je daar verwarming wenst of niet.

 Is die laatste regel een serieuze vraag? Ik denk dat je beste nog eerst wat verder leest op het forum, rond isolatie etc...

Het is zinvoller om eerst je dak degelijk te isoleren (omdat langs daar de meeste warmte meestal verloren gaat, en dan de garagepoort.

Ik weet niet wat een winddicht leiendak is, bedoel je daarmee dat er al een onderdak zit? Een leien dak zonder onderdak is namelijk ook niet winddicht.

 Ik bedoel dus inderdaad een leiendak met onderdak.

peter

een klassieke binnenmuur is 14 (of 18) cm steen, een spouw en een gevelsteen, meestal 9cm. in het beste geval heb je dus een spouw van 5cm, en het lijkt me niet waarschijnlijk dat deze helemaal gevuld is. dus verre van goed te noemen.

wat het stroomverbruik betreft, als die mensen alle jaren een ton of meer steenkool hebben gestookt, heeft dat hun stroomverbruik voor de verwarming uiteraard flink beinvloed.

EPC is als tool eigenlijk niet zoveel waard en ook niet erg betrouwbaar (zoals het zelf al aangeeft).

hans d

 

 

Ik ken het systeem dat in jouw huis is niet,  maar er is toch al jarenlang een consensus dat verwarming met electrische weerstanden,   geen goede oplossing is.    Duur...    Door flinke lobbying zijn in de periode 1975 -1985 heel veel nieuwbouw woningen met electrische verwarming uitgerust.   Iets goedkoper in aankoop,  heel duur in verbruik.   Nu zou men je heel raar bekijken moest je daar nog naar vragen voor een nieuwbouw.  

Het heeft geen zin de bestaande toestand af te zeiken,   maar als je dit pand ook echt aankoopt,  reken dan in je budget een totale vervanging van de verwarming.  De kolenkachel is al inderdaad een eerste indikatie dat de vorige eigenaar het beu was om zoveel te betalen voor verwarming.

 

Let wel,  elk huis dat je gaat kopen,   vertoont gebreken.   Gewoon kijken om alles systematisch en volgens plan te verbeteren.       Een huis van pakweg 20 jaar oud kopen en verwachten dat er degelijke spouw en dakisolatie,  korrekt gedimensioneerde verwarming inzit,   is dagdromen.   Het raarste is dat de weinige gebouwen van de periode 1980 die een ernstige isolatie hadden  (voor die tijd hee,  toen was 6cm spouwisolatie en 4 cm in vloeren en 10 a 12 cm in het dak al bijna uitzonderlijk) ,  net diegenen met electrische verwarming zijn.   Logisch,   de bouwfirma wist  natuurlijk heel goed dat hun verwarming met weerstanden anders onbetaalbaar zou blijken te zijn.   Ik ken zo verschillende voorbeelden. 

Met de bril van 2009 op,   is dat gewoon een klucht.

Dank je voor deze zeer informatieve reactie! Ik besef nu wel dat we met beide voeten aan de grond moeten blijven en dat die verwarming zoiezo duur gaat uitkomen. Wat we in gedachten hebben is om qua investering eens te kijken om

 

a. De kolenkachel te vervangen door een moderne hoogwaardige gaskachel

b. De zoldervloer nog beter te gaan isoleren

c. Voor de badkamer een klein elektrisch verwarmingstoestel aankopen

 

Ik denk dat het aanleggen van een centrale verwarming op aardgas zoiezo een te grote investering zal zijn aangezien er nergens radiatoren of leidingen liggen.

Los van de keuzes die je gaat maken voor verwarming,   zou het wel eens kunnen zijn dat de bestaande leidingen voor dat verwarmingssysteem,  kunnen gebruikt worden voor na-installatie van een mechanisch ventilatie systeem met warmterecuperatie.    Ga eens kijken bij Selfmatic bv.    Neem enkele foto's van die leidingen en wat maten daarvan mee. 

Je zou daar ook eens kunnen gaan kijken voor installatie van een centrale verwarming.   Maar wel duidelijk zijn :  zichtbare,  dus niet verzonken leidingen vragen anders is het een bijzonder ingrijpende verandering  (sleuven slijpen...)  .    In veel huizen is het mits wat goede planning best te doen om achteraf zonder al te veel gaten boren een centrale verwarming te installeren.   In hun reklame brochures gaat het meestal over de dubbelwandige plastic leidingen (ideaal voor bij nieuwbouw in de chape te leggen,   maar koperen leidingen die niet verzonken zijn gaat ook en is dan weer heel praktisch bij een bestaande woning.   Best je plan,  of toch een duidelijke schets meenemen.     In sommige huizen kunnen decentrale gaskachels dan weer een oplossing zijn.   Hangt allemaal sterk af van de specifieke situatie.    Zijn er schoorstenen of niet ?  Is er een gasleiding aanwezig of moet alles nog voorzien worden  ?     Individuele gaskachels met een dubbele buis :  aansluitbaar op de buitenmuren ?   

Een ding is zeker :  eerste prioriteit is je dak of zoldervloer heel goed isoleren.  

heeft u er al aan gedacht om een lucht/lucht warmtepomp?

 Blijkbaar is het toch een uniek systeem dat niet zoveel verbruikt.

Het verwarmingselement in de kelder bevat vuurstenen, die 's nachts opgewarmt worden (op goedkope stroom) via elektrische weerstanden in de vuursteen. Die stenen blijven dan tot rond de middag warm en dan gaan die weerstanden ze opnieuw opwarmen voor een uur of twee. Onderaan die stenen zit een ventilator die de warme lucht van die vuurstenen het huis door blaast via het buizennetwerk.

Knap gezien toch.

Hallo Peter,

uit een andere reactie van jou meen ik me te herinneren dat de vorige eigenaar zowat 190 euro elektriciteit per maand betaalde. Dat is 2280 euro per jaar. Een groot deel zal daarvan voor verwarming zijn. (Er zijn precies een aantal reacties verdwenen).

Dat is (naar mijn mening) behoorlijk veel. Zeker als je er rekening mee houdt dat een kolenkachel het ganse stookseizoen door moet branden. Zoiets steek je niet op een koude dag aan om 's avonds te laten uitgaan. Het is dus realistisch te verwachten dat de kolenkachel het ganse stookseizoen gebruikt wordt. Als je de hoogte van de elektriciteitsrekening bekijkt, dan is het aannemelijk dat de eigenaar met de kachel goed stookte. Het is immers bijna evenveel werk om een beetje te stoken met een kolenkachel, als om veel te stoken. En veel goedkoper...

Zoals je zelf zegt, gaat de elektrische CV vaak tijdens de dag opnieuw bijladen. Goedkoop zal dat niet zijn.

In ieder geval kun je niet meer warmte krijgen tijdens verbruik dan dat er aan elektrische energie ingegaan is. Er is dus een beperking aan de "slimheid" van een systeem met elektrische weerstanden.

Ik zou die alternatieven nog niet volledig laten vallen.

mvg,
Jurgen

Peter,

misschien hard door de bocht maar je huis is a) zeer slecht geïsoleerd en bezit b) een totaal verouderd en weinig performant verwarmingssysteem. Resultaat: hoge stookkosten. Wil je daar iets aan doen dan gaat dat (veel) geld kosten. Ik ken jouw budget niet, maar wat zeker moet gebeuren is:

- isoleren van dak of zolderrruimte (wanneer deze nauwelijks gebruikt wordt).  Dit kan meevallen maar ook veel geld of tijd kosten (wanneer bijvoorbeeld de dakwand al afgewerkt is). Alleszins deze kost kun je niet vermijden als je iets wil doen aan je stookkosten, die zeker hoog zullen oplopen. Binnen 1 a 3 (met pech 5 jaar bij grotere verbouwing), heb je deze investering terugverdient. Hier zijn ook veel subsidies voor te verkrijgen. 

- kleine aanpassingingen doen, zoals tochtstrippen plaatsen, buisisolatie, ... Opbrengst is beperkt maar de kosten ook. Alleszins het brengt meer op dan het kost.

- dan eventueel de ruiten veranderen (enkel het glas). Het glas dat nu waarschijnlijk in je raamkaders zit, isoleert 3 maal slechter dan het standeerdglas van nu. Als je de hele ramen moet vervangen, zal de terugverdientermijn waarschijnlijk te hoog liggen, net zoals de investeringskost. Dit moet je uitrekenen en een offerte vragen aan een glasplaatser.  Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat het de investering NU niet waard is. Op termijn zal het glas wss toch vervangen moeten worden. Dat moet je afwegen

- op zoek gaan naar een performant verwarmingssysteem. Ik stel voor dat je een weekje vakantie neemt en dit forum en het bouwforum begint te lezen. Stel jouw vragen in de respectievelijke vraagstaarten een gaandeweg zul je een beter zicht krijgen op de zaak. Vergeet ook niet dat je tapwater verwarmt moeten worden. Ik vermoed dat dit momenteel elektrisch gebeurt. Maar wees je er AUB bewust van dat de huidige situatie echt niet houdbaar is op middellange termijn. Een paar keer een maandloon kwijt aan verwarming is geen goede zaak.  Schaam je niet om enkele offertes op te vragen voor bijvoorbeeld een gasinstallatie.

- ook eens een offerte opvragen voor het nasioleren voor je muur. Ik vermoed dat er geen isolatie in je spouw zit aangezien de breedte slechts 28cm is. Dit is een kost die zich moeizamer laat terugverdienen, maar ik vind wel dat je de mogelijkheden eens moet nagaan.   

Alleszins veel succes.

 

 

@peter_m  :  zo uniek zijn die systemen niet hoor.    Een voorbeeldje is de firma Masser,  die dat jarenlang verkocht heeft.    Grappig is ook om op je zolder eens naar echt oude exemplaren uit pakweg 1990 - 95 van het magazine   "Beter bouwen & verbouwen"   of  :  "Ik ga bouwen".    Nu zijn dat adepten van milieubewust verwarmen,   toen kon je in vergelijkende test steevast electrische  accumulatiekachels  als goede oplossing vinden  :-)

 

Ik denk niet dat de hoofdredacteur dit graag leest,  maar het is wel zo.      Nu weten we dat electrisch verwarmen peperduur is,  toen was de electro lobbying blijkbaar sterk genoeg om iedereen die prietpraat wijs te maken.  

@Peter , Als het een verwarming van Masser is dan is het huis wel redelijk goed geisoleerd . Die firma verkocht in die tijd samen met de verwarming ook de isolatie en die was in die periode zeker bij de tijd en nog iets meer .