Propere schoorsteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een forum over milieu bestaat nog niet, dus heb ik het maar bij energie gepost.

Uitgangspunt : er word verwarmd met een "vuile" stoof - niet dat ik er zo een heb hé ;)

Wens : propere rook aan de schoorsteen.

Gevraagd : ontwerp van dergelijke schoorsteen met filters, gedwongen luchttoevoer en afvoer enz.

Mijns inziens bestaat dit nog niet...laat maar waaien al die viezigheid :(

Jaarlijks sterven er zo veel mensen door luchtverontreiniging.
Daarom heb ik dit bericht gepost.

Reacties

tom

ik begrijp niet waar je naar toe wil, 't is allemaal nogal cryptisch voor mij.

in elk geval, hout verbrand je niet in een kachel maar in een ketel, of een massieve kachel (finoven e.d.)  en daarmee wordt een belangrijk deel van de problemen al opgelost. voorwaarde is dat je een degelijke ketel hebt, houtvergassers scoren het best, maar hebben dikwijls niet zo'n mooie vlam.

en dan heb je bijzonder weinig 'viezigheid' in je schoorsteen. voor het fijn stof bestaan er perfecte filters, maar die kosten wat geld, reken maar op 1000 euro. bij onze oosterburen krijg je daar een fikse korting op van vadertje staat, ik meen me te herinneren dat dat 50% was. maar hier zijn we nog niet zover, hier willen ze liever houtstook, ten onrechte, verbieden.

hans d

 

 

Tom haspelt een aantal dingen door elkaar.

 

De verbranding van hout of andere brandstoffen hoeft helemaal niet vervuilend te zijn.

 

Om het met een voorbeeld eenvoudig uit te leggen: hout bestaat voor ongeveer 99 percent uit de bouwstenen CO2 en water. Een goed ontworpen kachel zet dat hout terug om naar CO2 en water. De ongeveer 1 percent as die overblijft bevat de onbrandbare sporenelementen die vooral uit de bodem opgenomen werden en die daarheen mogen/moeten terugkeren. Van vervuiling is geen sprake. Het principe zit buitengewoon ingenieus in elkaar!

 

Dirk Bauwens

Bedankt voor jullie verhelderende reacties.  Zo, er bestaat dus wel degelijk een bouwconcept met (dure) filtersbij onze oosterburen.  Enkel de echte ecologisten zullen dit hier invoeren...praktisch niemand dus.

En wat de verbranding met vervuilende kolen betreft, ecologisch gezien is dit niet meer verantwoord.  Een bouwconcept om dit te zuiveren zal helemaal onbetaalbaar zijn.

tom

het begint bij een goed ontwerp.

een goede finoven heeft veel massa en verbrandt op een hoge temperatuur, en een goede houtketel heeft dan weer niet veel massa, maar hoort een buffervat te hebben, minstens 50 lt per kw, en liever meer. en beide horen  ze op vollast te branden. ik heb in salzburg een tijdje geleden een houtvergassingsketel gezien die minder dan 60 ppm CO maakte, dat is minder dan een goed gasketel!

de moord is het 'gezelligheidsvuur', dat is een 'killer', en zou moeten verboden worden.

het enige dat je met hout hebt is allicht iets meer fijn stof dan bij gas, en waarschijnlijk vergelijkbaar met stookolie. en daarvoor zijn er die filtersystemen, en dan zit je beter dan eender wat. maar ja, 't is niet echt goedkoop. en als ik zou moeten kiezen, zou ik eerder 1000 euro aan een groter buffervat uitgeven als aan de filter. maar liefst natuurlijk allebei.

hans d

 

 

Bedankt, dat was wat ik zocht...een goed ontwerp.

Persoonlijk verwarm ik met pelletkachel, een ecologisch gezelligheidsvuur.

Nu de wetgeving nog...

ecologisch? enkel als je een goede verbranding hebt. ook pellets die je op een siervlammetje laat branden, hebben geen goede verbranding!

Zeer juist!

 

Een vuurhaard (of het nu pellets, stukhout, of iets anders is) moet steeds op vollast kunnen draaien om een volledige verbranding te hebben. Bij kleine vlammetjes of smoren is de temperatuur niet hoog genoeg met roet, CO, en andere stoffen tot gevolg.

om de dioxines niet te vergeten.