ervaring en tips EPB-contract - contactpers voor EPB <=> LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag,
We zijn van plan om een LEW-te bouwen. Recent kregen we het contract van
de EPB-man waarmee we zouden samenwerken. Echter, in dit contract staat er meer
van wat hij niét zal doen, dan wél ;o)

Wat is jullie ervaring ? Bestaan er ergens referentie-contracten ?

Tot slot : de bouw is in de regio Gent. Kunnen jullie uw ervaring delen met
een 'goede' EPB die zijn job serieus neemt voor het behalen van een LEW ?
Adressen zijn welkom (misschien niet de bedoeling van deze site, maar met een search kwam ik wel op een uit .. 2006 - ik zoek dus recentere info)

groet

Reacties

Kacheltje,

zelf denk ik dat je je lot in de verkeerde handen legt.  Een EPB'er is in de eerste plaats een verslaggever en niet meer; die rekent uit wat op het plan staat (startverklaring) en kijkt nadien naar wat is uitgevoerd (eindrapport).  Meer moet die man/vrouw niet doen. 

De man/vrouw die je LEW moet realiseren is je architect.  Hij moet de specificatie van je woning zo uitwerken dat je idd een LEW zal hebben. 

Het heeft geen zin (bij wijze van spreken), dat je architect 5cm isolatie  op je plan zet en nadien de EPB man zegt dat het 20cm moet zijn.  Dat is een scenario dat voor meer problemen zorgen dan oplossingen (het probleem was al de verkeerde keuze van de architect).

Je EPB'er zou eigenlijk alleen moeten zeggen dat je architect zijn werk goed gedaan heeft en dat je de met je architect afgesproken resultaten kan halen voor je woning.

Spreek daarom af met je architect wat het K- en E-peil van je woning moet worden.  En wees daar niet te laks: voor nieuwbouw ga onder K30 en E60 moet best haalbaar zijn.  Weet je architect niet hoe dit te halen; zoek een andere architect. 

Nadien komt de EPB'er; die rekent alles 2 keer na (voor de start en na afwerking) en krijg je mooi zwart op wit dat je architect en de aannemers hun werk goed gedaan hebben. 

Walter

Architect zei steeds van 'dat is voor later' .. als ik uw reactie lees, dan is onze architect niet correct bezig.

Veranderen kan niet meer...

Ik zou je ten zeerste aanraden dit zo snel mogelijk op te nemen met je architect; desnoods neem je de post hier maar eventjes mee; spreek duidelijk af wat het einddoel moet zijn (bv onder K30, E60...).

Laat eens weten hoe de vorderingen zijn...

Weet je zelf al wat je wil bereiken?

Walter

Zit met een ander probleem op vlak van EPB.

Volgende situatie :

- aanvraag dateert van voor 1/1/2008 , dus toen nog geen EPB-verslaggeving nodig gehad,

- bouw van mijn LEW begonnen eind 2008 , en opgeleverd 1/1/2009 , KI betekend een paar maand geleden.

- concreet is er dus geen "officiele" EPB-berekening gebeurd , en weten we dus geen "officieel" E-peil.

Nu had ik graag meegeprofiteerd van de vermindering (20 tot 40%, al naargelang E-peil) op de onroerende voorheffing , maar probleem is dat dit dus niet gekend is;

Nu is mijn vraag : zijn er mensen die in dezelfde situatie zijn als , en hoe hebben zij dat eventueel opgelost.

Ik dacht aan : E-peil achteraf na laten rekenen door de oorspronkelijke architect , en zo proberen de Vlaamse belastingsdienst te overtuigen. Ik hoop maar dat ze het aanvaarden.

In de wetteksten spreekt men van "vermindering geldt voor het aanslagjaar waarin het E-peil berekend wordt".

Dat geeft mij natuurlijk wat hoop.

 

 

 

sorry , data een beetje door elkaar gehaald : bouwvergunningsaanvraag voor 1/1/2006 , start werken eind 2006 , oplevering 1/1/2009