Spanten plafond/vloer isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

de huidige opbouw van ons plafond tussen de gelijksvloerse living en slaapkamers op de eerste verdieping is als volgt:

slaapkamer
vezelplaat
houten balken (hoogte 18 cm en ongeveer 40 cm van elkaar, zonder iets ertussen)
gyproc
verf
living

De vezelplaat is reeds verwijderd om de vloer te vernieuwen en effen te krijgen, alsook het vernieuwen van electriciteit en verwarming. Op de eerste verdieping willen we laminaat. Het platte dak is weinig geisoleerd (5 cm 'iets uit 1964' (ik ben de naam vergeten)). Later zouden we hier eventueel een warm dak van maken.

Wij verwarmen zelden onze slaapkamer en zouden opteren om warmte/geluidsisolatie te plaatsen tussen de balken. Omdat de plafond in de living nog goed is zou ik deze willen behouden.

Nu vraag ik mij af hoe ik dit best isoleer, zowel voor warmte als voor geluid. Is een dampscherm nodig? Wanneer ik het plafond niet wens te vernieuwen kan ik echter onmogelijk een dampscherm aan de livingzijde plaatsen. Ik zou dus het dampscherm iedere keer over de balken moeten laten gaan.

Bestaat hier dan het gevaar dat de balken vochtig worden?
Wat is jullie advies voor mijn situatie, qua warmte en geluid?

Met dank,
Jef

Reacties

Hallo,

Ik heb identiek dezelfde opstelling, met het enige verschil dan dat de benedenruimte bij ons de keuken is en niet de living.

Ik sta te popellen om te beginnen met de isolatie maar heb dezelfde vragen... iemand die ons een duidelijk antwoord kan geven?

Greetz,

Cois

Jef,

 

Ik ga een poging doen tot antwoord... Anderen zullen mij wel verbeteren als het nodig mocht zijn :-).

Wat de isolatie zelf betreft: stop de volledige ruimte tussen de balken vol met cellulose, glas- of rotswol. De thermische isolatie en de akoestische isolatie op vlak van luchtgeluid (stemgeluid, muziek,...) zijn dan al opgelost.

Om het klopgeluid (stappen op de vloer op de verdieping) ook weg te werken moet je de vloerafwerking loskoppelen van de draagstructuur: Dat kan op verschillende manieren. Meest eenvoudig lijkt me: Eerst platen op de balken aanbrengen (multiplex of OSB), vervolgens een scheidende isolerende laag met houtvezelplaten (bv. Pavapor), daarboven op een 2e laag platen waarop de vloerafwerking komt.

 

Dampscherm ? Moeilijke vraag... Als de onderliggende ruimte een droge ruimte is (bv. woonkamer, geen badkamer, wasplaats of keuken) die goed geventileerd wordt (= weinig aanvoer van vocht dat kan condenseren), zou ik er eerder voor kiezen om GEEN dampscherm te plaatsen. Beter geen dampscherm dan een slecht geplaatst: Telkens over de balken heen plooien zou wel kunnen, maar dat kan je onmogelijk dampdicht afgewerkt krijgen tegen de muren aan. Bij een slecht geplaatst dampscherm (= niet aansluitend en continu) ga je de concentratie van condensvocht op bepaalde plaatsen sterk vergroten met kans op rotten.

Zonder dampscherm wordt het vocht over een groot oppervlak verdeeld, en kan het vocht ook vlot naar boven toe uitdrogen. Voorwaarde is dan wel dat je vloerafwerking op de verdieping tamelijk dampopen is. Laminaat lijkt me dan geen goed idee (dampdichte, syntethische oppervlakteafwerking), beter parket of linoleum.

 

Bert V

 Bert, is linoleum dampopen? Lijkt mij eerder aan de dampdichte kant te zijn.

Limer,

 

Terechte kritiek: linoleum blijk eerder dampdicht... foutje.

 

Bert V

Het gedeelte rond het dampscherm lijkt nog een beetje vreemd voor mij...

Is het niet beter om de ruimte tussen de spanten te vullen met isolatie en daarover dan een dampscherm te nieten, dit zal dan perfect egaal zijn en beletten dat de waterdamp van de keuken in de isolatie trekt, of vergis ik me hier?

Zelf ben ik bezig met de restauratie van een oude hoeve en de plafond in de keuken moet ik nog volledig afwerken, inclus isolatie tussen spanten, de bovenverdieping is echter wel al klaar (OSB, blauwe laag (geluidsisolatie?), laminaat).

Groeten,

Filip

Dag Jef,

als de vloer van je slaapkamer (nog) open ligt kan je tussen de balken isoleren. Cellulosevlokken zijn een optie, maar aangezien je je plafond van de living eronder wil behouden, kan je geen dampscherm plaatsen waarop de cellulosevlokken kunnen rusten. De cellulosevlokken kunnen wel op je huidige plafond rusten, maar als je dat ooit zou uitbreken om het te vernieuwen, krijg je de hele lading cellulose over je heen. Matten zijn dus een betere oplossing, met een voorkeur voor vlasisolatie, cellulose- of houtvezelmatten boven minerale of glaswol omwille van de milieueffecten, maar ook omwille van het betere hygroscopisch karakter van bio-ecologische bouwmaterialen (ze houden eventueel opstijgend vocht uit de living langer vast zonder dat er condensatie van het vocht in de isolatie optreed). Ik denk ook dat vlasisolatie en houtvezelisolatie zeer goede isolatoren zijn t.o.v. geluid, maar dat zou je even moeten nakijken (bvb. op de site van VIBE, of op curbain.be). Hou er wel rekening mee dat je veel minder warmte vanuit de living in de slaapkamer zal krijgen, zodat je je slaapkamer misschien meer zal moeten verwarmen dan zonder isolatie.

Voor het dampscherm, Pro Clima heeft een speciale intelligente damprem die specifiek ontwikkelt is voor renovaties, en die over de balken kan worden gelegd. Door het zeer dampopen karakter van dit dampscherm in de zomer, kunnen de balken in de zomer uitdrogen (indien nodig). Maar het is dan wel zeer belangrijk dat de laag boven de isolatie dampopen is, door bvb. een houten plankenvloer te gebruiken, maar zeker geen OSB.

Filip,

in jouw situatie zou ik kiezen voor een intelligent dampscherm aan de onderzijde van de (met isolatie opgevulde) balkenlaag. Zo een intelligent dampscherm reageert op de omstandigheden om damp tegen te houden in periodes met veel damp en damp vanuit de isolatie opnieuw te laten verdampen naar de onderliggende ruimte in de periodes met een lage luchtvochtigheid in de keuken. Maar je zal dit zeker moeten combineren met een goede ventilatie van de keuken.

De bovenste laag is door de OSB quasi dampdicht, dus damp die in je isolatielaag terecht zou komen, kan er langs boven niet meer uit. Om condensatie te vermijden, moet dat dus zeker via de onderzijde van de isolatielaag kunnen. Jouw situatie is een beetje vergelijkbaar met een compact plat dak. Een goede toelichting over hoe je dit best isoleert kan je vinden op isoproc.be > oplossingen > compact plat dak.

Succes ermee!

Rik DV