Cellulose papiervlokken of minerale wol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Heb inmiddels al veel gelezen op diverse forums. En er inmiddels wel uit, dankzij al jullie wijze adviezen, dat papiervlokken een van de beste manieren is om te isoleren. Zeker als het een dak betreft en je boven de 20 cm isolatie uit gaat komen, want vanaf die dikte wordt het sowieso ook een van de meest kosten efficiente oplossingen.

Mijn situatie; huis uit jaren 60, steense binnenmuur, 5 cm luchtspouw en halfsteense buitenmuur. Mijn dak heeft nog geen onderdak, dus dan is het logisch om dit met gebitumeerde vezel plaat te doen ten einde papiervlokken te kunnen gebruiken; zal ongeveer 35 cm papiervlokken voorzien.

ik wil ook de muren zo goed mogelijk isoleren. Moet sowieso nieuwe kozijnen plaatsen en maak wat nieuwe openingen in de gevel. Ik zal dus de buitenmuur eraf slopen en vanuit daar verder gaan met een vorm van isolatie en dan vervolgens een nieuwe buitengevel. Ik kan daar ~15cm isolatie plaatsen. Maar nu volgend dilemma; moet ik ook hier voor papiervlokken gaan of kan ik beter voor minerale wol gaan (2 lagen van 8 cm die zo geplaatst worden dat naden zo min mogelijk kansmaken een koude brug te vormen).

Neig nu naar wol. Redenering; minerale wol is in dat geval wel een stuk goedkoper en sneller, hoef niet een compleet compartiment hekwerk tegen muur aan te werken, kan bovendien gewoon meegemetseld worden en zal ook ademend werken (niet zoals papiervlokken maar toch???). En door overlappend te werken, voorkom ik zoveel mogelijk koude bruggen. Bij gelijke dikte zal 't ongeveer zelfde isolatie waarde geven.

Ter info; woning zal zo luchtdicht mogelijk geisoleerd worden ten einde ventilatie D met warmte recup zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Vragen:
is redenering juist?
welke minerale wol in dat geval (steenwol of glaswol); ik dacht voor steenwol, want wat beter vochtbestendig?
moet ik nog een extra folie papier laag voorzien voor aan binnenzijde; of wat zou de opbouw moeten zijn? van binnenmuur naar buitenmuur.
Wat is richtlijn voor stootvoegen om gevel voldoende te kunnen laten luchten?

Zal ook een gedeelte van de stal meegaan isoleren; 1.5steense muur en voelt hier en daar wat vochtig aan; hier ook voor wol gaan of juist pir/pur (ik weet t, niet ecologisch verantwoord, maar we doen ons best); wat is in dat geval beste manier van isoleren.

Als laatste, wil ik technopor (met daarop betonnen latei gestort) gebruiken als fundering voor nieuwe gevel; heeft iemand hier ervaring mee? Of is het toch verstandiger gewoon extra fundering te storten?

Alvast enorm bedankt voor jullie advies,

Reacties

Ik vind je redenering over de isolatie OK. Je binnenmuur moet je wel luchtdicht maken want door een bakstenen muur vliegt er nog al wat lucht door de stootvoegen. Ik denk dat bezetten de aangewezen manier is.

jedi

1. je haalt de gevelsteen weg, plaats de isolatie (hier lijkt mij dan minerale wol aangewezen) en terug een gevelsteen, maar dat is niet zo eenvoudig, want door de dikkere isolatie kom je voor de fundering uit, daar ga ik toch van uit. en de fundering uitbreiden is geen akkefietje.

2. in plaats daarvan zet je een houten raster tegen je muur die ge vult met cellulosevlokken (of minerale wol) en daarop een bepleisterbare houtvezelplaat (steico protect, inthermo, diffutherm,...). als krepie jou ding niet is, kan je er ook baksteenstrips tegenaan kleven.

hans d

Wij hebben het zo gedaan:

Spouw opvullen met thermoparels en dan nog 2X 7.5 cm rotswol + celit 3D plaat.

En dan nog platowood als gevelbekleding.

 

(celit zou je kunnen vervangen door een andere plaat die je kan bezetten indien je crepi wilt)

(ofwel een isolatiemateriaal dat je direct kan bezetten, zoals diffutherm)

Als je toch voor een regelwerk gaat , en als stuccen je ding niet is , waarom geen plaatmateriaal gebruiken , bvb. Sidings van eternit , die zijn wel gepotdekseld , er zijn nog andere plaatmaterialen in een heel gamma van kleuren en afwerkingen.

Meestal op basis van vezelcement , onrotbaar , vormvast en gemakkelijk te verwerken (boren,zagen , slijpschijf...)