waxed wood

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze nog te bouwen woning willen we een verticale houten gevelbekleding plaatsen met open voeg. Deze wensen we zwart te lazuren.

Nu zijn er nogal wat soorten hout en behandelingen. Gedrenkt, geimpregneerd, hydro thermisch,...
Nu las ik over "waxed wood". Is geimpregneerd vuren met met toevoeging van was. Daarom zou het minder water gaan opnemen.
http://www.architectenweb.nl/aweb/producten/product_detail.asp?iNID=237…

Heeft iemandand ervaring met dit soort behandeld hout voor gevelbekleding?

Een kleine bijkomende vraag. Men spreekt vaak van de 10-15-20 regel voor isolatie.
Is dat steeds met lambda 0.040 gerekend?
Bij ons komen de slaapkamers 1.4 meter in de grond te zitten. Is het zo dat die 10 voor de vloer hier een andere waarde moet/mag hebben?

Bedankt

Reacties

mister2:

waxed wood is gebaseerd op het princiepe om het hout droog te houden.

Op/in droog hout groeien geen schimmels om de eenvoudig reden dat schimmels vocht nodig hebben om te leven (net zoals een vuur luchtzuurstof nodig heeft om te blijven branden).

(In mijn eigen alternatieve impregneermiddelen gebruik ik daarvoor lijnolie + loodvrije siccatief. Ik heb zelfs een klant die er een watergedragen siliconenproduct voor gebruikt heeft.)

Goede "wax-systemen" brengen onder onder druk "was" of parafine-achtige" grondstoffen in het hout.

Grossomodo zie je het prijskaartje van de behandeling stijgen van olie- via wax naar siliconen.

De effectieviteit blijkt vrij goed tot heel goed te zijn met wax of parafine-achtig derivaten. Je krijgt wel oppervlakkig een lichte vergrijzing. Maar als dat laatste geen bezwaar is dan lijkt het als "niet-pesticide-houdende" toepassing wel heel goed geslaagd!

Enige twee nadelen die je moet overwegen: Het prijskaartje (is niet zo goedkoop) en je kan er later geen enkel oppervlakteafwerkingsproduct meer op aanbrengen (de "wax" stoot die ook af!).

In het verleden maakten diverse fabricanten ook combinaties van olie + wassen maar de meesten zijn daarvan afgestapt wegens totale onmogelijkheid om hierop nog een ander product toe te passen. Sommige merken van olie + wax combinaties durfden wel na een nabehandeling erg te gaan kleven.

Om te besluiten: Goed als je de prijs ervoor ook OK vind. Wel goed overwegen of je de mogelijkheid wil uitsluiten om later nog een ander product als esthetische afwerking op je hout te kunnen plaatsen.

Voor de volledigheid: Qua milieu-aspect van deze toepassingen kan je hier natuurlijk ook een hele discutie over gaan voeren maar ik stel voor om dit voor een ander topic voor te behouden.

 

Bedankt voor de reply!

Het hout willen we gaan lazuren. Het is dus vrij belangrijk dat deze een goede hechting heeft op het hout.
Volgens een verdeler van waxed woord kan je het wil kleuren mits het eerst op te schuren.

Lazuur trekt wat in het hout is mij altijd verteld. Maar als waxed wood geen vocht opneemt kan het ook de lazuur niet opnemen denk ik dan.

Een leverancier bij ons in de buurt (Vernafix) omschrijft het volgende bij zijn impregnatie.
Dit geimpregneerd hout (vuren) is ong de helft goedkoper als waxed wood. Alleen is de vraag of het duurzaam genoeg is in combinatie met de lazuur?

 

1) Vacuüm- Druk Impregnatie

Het hout wordt in een volautomatische, computergestuurde impregneerketel geplaatst. In deze ketel wordt eerst een vacuüm getrokken. Door deze onderdruk wordt lucht uit de houtcellen getrokken. Daarna wordt de ketel gevuld met impregneervloeistof. Door een overdruk te creëren wordt het verduurzamingsmiddel in de houtcellen geperst waar het de door het vacuüm vrijgekomen plaats van de lucht inneemt. Om van het hout een duurzaam product te maken dient het impregneermiddel onuitloogbaar gefixeerd, "vastgezet", te worden in het hout. Fixatie vindt plaats onder invloed van temperatuur en tijd. In normale weersomstandigheden varieert de fixatie van het verduurzamingsmiddel in het hout van 1 tot 4 weken. Omdat U als gebruiker niet de zekerheid hebt dat het hout reeds voldoende op natuurlijke wijze gefixeerd is (met als gevolgen slechte kwaliteit van de producten, arbeidshygiënisch risico en milieubelasting door uitgeloogd verduurzamingsproduct) passen wij de HIFIX-fixatie toe.

 

2) HIFIX-fixatie

Het geïmpregneerde hout wordt in een HIFIX-ketel geplaatst waarin het met verzadigde stoom wordt behandeld. Door het contact van deze verzadigde stoom met het nog natte hout vindt er onderling een maximale warmte-overdracht plaats met als resultaat dat de fixatie van weken tot op enkele uren wordt teruggebracht. Het fixatieproces van het beschermingsproduct in het hout vindt volledig gecontroleerd plaats en is bijgevolg onafhankelijk van weersomstandigheden.

Als impregneermiddel gebruiken we een chroom -en arseenvrij product. Dit product behoort tot de impregneerzouten, welke een wereldwijd gebruik kennen. Wij kunnen u tevens een certificaat afleveren welke de goede behandeling waarborgt en tevens de technische goedkeuring draagt onder het nr A.T.G. 94/S149. Wij zijn lid van IMVAC.
 

mister2, wij hebben ca een half jaar geleden ook waxed wood overwogen. het nederlandse bedrijf dat dit produceert (foreco dacht ik) heeft gekleurde versies, waarvan minstens 1 in zwart (hebben hiervan zelfs nog een sample liggen). kan je het extra werk van achteraf lazuren besparen?

mister2, mogwai:

Op hout met "was" een olieproduct plaatsen is vragen om problemen. Dat kan inderdaad wel eens één keer lukken maar in de meeste gevallen zal het op middellange termijn een veel te groot gevaar op afschilferen geven, in bepaalde gevallen zal het hele zaakje ook blijven kleven (slecht of niet drogen van de olie).

Het goed schuren van het hout brengt niks op, omdat je dan sowieso terug op niet verweerde houtlagen verzadigd met wax terecht komt, en dat gaat natuurlijk alles wat erop terecht komt proberen afstoten (wat ook één van de doeleinden van die impregnatie is, "alles afstoten"!).

Wat natuurlijk wel kan is een aangepaste lasuur of beits die zelf met "wax" of "was" is samengesteld, maar dan moet die absoluut uitgetest zijn in samenwerking met de fabricant van het wax-impregneermiddel.

In het verleden zijn er wel vrij veel combinaties van olie en "was" op de markt geweest maar omdat die niet geheel probleemloos bleken zijn die zo goed als verdwenen.

Koop dus enkel een product dat aangepast is aan het bewuste was-impregneermiddel en ga niet experimenteren door er een ander merk op te plaatsen dan hetwelke men aanraad.