Houtsnippers vs Houtpallets

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik probeer een goede keuze te maken tussen een houtsnippers CVKachel of een palletcvkachel. Ik weet dat houtsnippers meer ruimte innemen en stoffiger zijn. Daarintegen zijn deze een stuk goedkoper dan pallets.

Wie werkt er met een CVKachel op houtsnippers en wat is de ervaring hiermee? Welke goede houtsnipper CV kachels zijn er op de markt (tips).

Alvast bedankt

M.v.g.

Michael

Reacties

Hey Michael,

Er zijn wel een aantal snipper-ketels op de markt (KWB bv maar niet goedkoop) maar hou er rekening mee dat kwalitatieve pellets makkelijker te krijgen zijn dan snippers van goede (droge) kwaliteit. (http://www.pelletinfo.net voor leveranciers en prijzen). Als je wat zoekt vind je ook goedkopere 8mm pellets (van een iets minder kwaliteit misschien maar beter als snippers).

Je kan ook een stukhout-ketel (vergasser) overwegen met een groot buffervat.

Groeten,
Koen

PS: als je volledige paletten wilt verbranden, zal je toch een zeer grote ketel nodig hebben ;)

 

 

Ik heb tot voor kort overwogen om een ketel bij te plaatsen, ik heb reeds een CV op mazout en een houtkachel in de woonkamer.

Bedoeling was de kachel weg te doen en een houtvergasser (stukhout) te plaatsen die ik ong 2x per dag zou moeten vullen, om een buffervat van 1000L warm te houden. ook een zonneboiler was voorzien om het vat warm te houden. als de vergassingsketel samen met de zonneboiler niet genoeg zou zijn, en er zou niemand thuis zijn, dan zou de mazoutketel automatisch gaan bij verwarmen. De CV is met radiatoren.

Heel dit project is afgeblazen omwille van de prijs (17000 euro, zonder subsidies).

Ik heb voor 18000 euro nu zonnepanelen besteld voor ong 4000 KW/u per jaar, (ons verbruik).

Mogelijk plaats ik  in de toekomst nog een windmolen voor ong. 15000 euro met een opbrengst van 5000 KW/u per jaar, en ga ik dan electrisch verwarmen. Mocht er ook een belastingsvoordeel komen voor de molens en eventueel groene stroomcertificaten (gelijk aan de regeling van de zonnepanelen), dan is dit een zeer voordelige manier van verwarmen denk ik.

Ik heb ook ooit overwogen om een ketel op houtsnippers te plaatsen; alleen interessant als je die snippers (bijna) gratis zelf kunt maken, of afhalen bij bosbouwer of containerpark;

Stookhout heb ik ook gratis, nog nooit gekocht, deels uit eigen bos, deels altijd gekregen.

We zien wel wat de toekomst brengt.

Veel succes met uw beslissing en laat eens iets weten hoe het verloopt. 

 

 

 

 

Beste Johan,

 

Dank je voor je uitgebreide antwoord. We hebben nog niks dus er moet een kachel komen (en alleen maar zonnecellen lijkt me niet echt raadzaam voor ons, trouwens ook te duur zonder subsidie). Zoals het er nu naar uitziet gaat mijn voorkeur uit naar Pallets. Houtsnipper kachels zijn over het algemeen een stuk duurder dan een palletkachel (in dezelfde kwaliteitsklasses) en die extra investering van toch echt wel 4 tot 7.000 haal ik er niet uit want ik moet inderdaad wel houtsnippers kopen (zal waarschijnlijk ook wel gratis kunnen vinden maar dan weet je weer niet wat de kwaliteit is). enfin nog geen definitieve keuze, ik moet nog alle offertes binnenkrijgen.

vriend van me heeft een combi toestel die zowel een verbrandigskamer heeft voor pellets en ook een aparte kamer voor gewoon hout .toestel is tevens een cv.

 

denk ideaal toestel voor iemand die ook hier en daar wat brandhout kan verkrijgen

 

 

Welk toestel graag??

 

reyndersj@hotmail.com

 

Bedankt, Jo.

 

Welk toestel graag??

 

reyndersj@hotmail.com

 

Bedankt, Jo.

 

Hi Kurt,

 

Ik wil ook graag weten welk toestel dit is en of het bevalt?

 

m.v.g.

 

Michael

 Kurt-35,

 

Welk toestel? Vermogen? Ervaring?

 

Limer

Hallo allemaal,

De Ungara Bicofire heeft 2 verbrandingskamers, 1 voor pellets en de andere voor stukhout.

Meer info hier: http://pellets.forummotion.com/combikachels-pellet-hout-f79/combikachel-cv-pellet-hout-t261.htm

De andere combikachels pellets-hout staan hier: http://pellets.forummotion.com/combikachels-pellet-hout-f79/

 

Mvg,

 

Steven

 Steven, er zijn nog wel meer merken die een combi CV ketel hebben, voor het stoken van zowel stukhout als pellets.

Dus als je hier met je forum de mensen zo breed mogelijk wil informeren, zou je beter een complete lijst van toestellen en fabrikanten publiceren, of is het enkel om reclame te maken voor een bepaald merk?

 

De vraag aan Kurt-35 was bedoeld om eens iemand te horen die er ervaring mee heeft, en die effectief zo'n ketel heeft staan, in gebruik, om zo te weten wat de voor- en nadelen zijn, verbruik, vermogen, bufferhoeveelheid,....

Jongens!!!

Ik wil info op dit forum, is het dan niet normaal dat er al eens een merk vernoemd word??

Altijd zo bitsig op anderen!

 

 

Johan,

Ik had graag eens een effectieve gebruiker van zo'n systeem gesproken, en niet enkel een opsomming van merken.

Ik overweeg namelijk zelf ook om zo'n combi te plaatsen, maar ik ken nog niemand die er een heeft!

Daarom graag ervaringen, en geen verkoperspraat.

Opsomming:

Carl Capito Yukon PSH-30

www.capito-gmbh.de/cms/front_content.php 

SHT Thermodual TDA

sht.at/index.php

ETA Twin

www.eta.co.at/16.0.html

Atmos DC

www.atmos.cz/germany/kotle-003-kombi-kotle-na-drevo-palety-eto-zemni-plyn

etc...........

 

Omdat er blijkbaar weinig of geen installaties van dit type staan in Vlaanderen, ga ik zaterdag as. eens in Duitsland kijken naar zo'n complete installatie die al een tijdje draait bij mensen thuis.

Limer,

Ik heb het niet over een ketel maar over een kachel, zoals in de originele vraag stond.  Jullie antwoorden met een ketel.

Een combi pellet-hout cv kachel. 

Op het pelletforum staat info over meer dan 65 pelletkachels en meer dan 350 verkooppunten.  Bedoel je dat met een opsomming van alle merken en verkopers???

Ik dacht niet dat het pelletforum commerciële bedoelingen heeft.  Je kan er ook verkooppunten van het merk vinden.  Altijd handig meegenomen.

Daar al eens rond gekeken?  www.pellets.forummotion.com

Mvg,

Steven

Hi Limer,

 

Ik ben erg benieuwd wat je allemaal te horen krijgt. De ketels die je noemt zien er veel belovend uit, alleen zijn de veel gehoorde argumenten dat het rendement niet zo goed is (omdat er twee verschillende systemen, dus hout verbranden en pallets, door elkaar worden gebruikt). Ook heb ik alweer gelezen dat dit weerlegd wordt, kortom inderdaad een goede zaak om bij mensen thuis te kijken. . Laten we contact houden want misschien kunnen we samen kopen, dat moet toch een betere prijs opleveren denk ik zo :)

 

Michael

PS ik ben idd opzoek naar een houtketel, ik wist niet dat, dat zo nauw luisterde

 

Ja Steven, in kachels zal er inderdaad minder keuze zijn.

Ik had al eens (en nu nog eens) op je site gekeken, maar daar zou je misschien een groep kunnen bijmaken voor pellet-CV ketels, aangezien dit toch een ander artikel is dan de kachels (die meestal in de woonruimte staan.)

De vraagsteller bedoelde ook een CV-ketel combi, vandaar mijn verwarring.

Het onderscheid tussen de twee op je site, zou het overzichtelijker maken voor mensen die specifiek een CV-pellet of CV-combi ketel zoeken (en zo zijn er meer en meer!).

Ik heb het gevoel dat je je nu beperkt tot kachels, maar daar kan ik mis in zijn......

 

Limer,

Je hebt gelijk dat ik mij vandaag enkel concentreer op kachels.

Ik heb van een 20 tal merken van ketels ook info, maar ik ken er te weinig van om er veel kunnen over te vertellen.

 

Mvg,

 

 

Steven

 Steven,

Daarvoor is het forum toch een perfect instrument, om mensen die een pellet-cv ketel willen plaatsen of hebben staan, ervaringen (positieve, negatieve, goede raad) met elkaar laten uit te wisselen.

Of bedoel je dat je dan moeilijker dan modereren omdat je er onvoldoende van weet?

Dag Limer,

Als je nu onderaan het pelletforum kijkt, zie je mijn info over pelletkachels.  (19 merken)

Omdat ik er bijna niets van ken, kan ik ook niet op vragen antwoorden.  Iedereen mag wel altijd zijn ervaringen uitwisselen.

Zin om te helpen met de sectie pelletketels?

 

Mvg,

 

Steven

UNGARO Bicofire (hout en pellets ) 22Kw

Centrale verwarming

sorry maar mijn vriend mailde me dit nu pas door

 

met de vraag of hij tevreden was;  zekers ja

 

hopende jullie hierbij te helpen