Vijver ecologisch uitkuisen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, we hebben in onze tuin een (was-)vijver van 20 meter op 50 meter met een paar bomen die hier over hangen. De diepte schat ik op 1,5 tot 2 meter. Hoe kan ik die het best ecologisch kuisen. Gedurende 30 jaar zijn er bladeren in gevallen, de bodem is ongeveer 1 grote methaanbodem. Toch is het een paradijs voor algen en kikkers. Naar verluidt zou kalk op een bevroren vijver ook een mogelijkheid zijn.  Graag ook hier jullie advies. Groetjes, Barthold

Reacties

barthold

wat is een wasvijver, ik neem aan dat jullie toch niet jullie was in de vijver doen?

ik kuis mijn vijver uit door er met de rijf dooer te gaan en de bladeren mee te trekken tot op de rand. daar laat ik die liggen tot alles wat uitgedroogt is, ondertussen is wat er aan fauna tussenzit terug naar de vijver gekropen. natuurlijk is dat wat moeilijk bij een 20m brede vijver. als je er kan instaan lukt dat met de rijf ook nog wel. anders eerst het waterpeil laten zakken tot je er kan instaan.

een paradijs voor algen hoef ik niet perse in m'n vijver, amfibiën natuurlijjk maar al te graag, bij mij blijft het beperkt tot salamanders en kleine waterinsecten.

hans d

 

 

een wasvijver is een vijver die vroeger aangelegd werd op boerderijen waar de paarden doorliepen met kar om ze te wassen en bijkomend de houten wielen onder spanning te houden.

aha, weer wat bijgeleerd :-)

hans d

Barthold,

wat Hans zegt kan je volgens mij best doen is in september. Dan is de waterstand normaal het laagste is en zijn de amfibieen minst gestoord. Als je het in het voorjaar doet ga je volgens mij veel schade doen aan fauna en flora.

De sliblaag zoveel mogelijk verwijderen zal inderdaad het beste rendement geven. Moest je de vijver in het najaar eens kunnen volledig droogleggen zou er ook veel van de sliblaag kunnen mineraliseren op natuurlijke wijze (onder aerobe = met zuurstof, omstandigheden). Bovendien zorg je ook best dat vissen die de bodem omwoelen en de algengroei bevorderen niet  in de vijver terechtkomen. Vissen = bijna altijd algengroei, tenzij je voldoende snoeken hebt om het bestand in toom te houden. Maar een snoek overleeft niet in algenrijk water ...