Benodigde condensatieketel op berekend warmteverlies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

 

Ik berekende de benodigde kw van ons appartement en kwam uit op 9 kw.

Ik heb hiermee wel geen rekening gehouden met de productie van ww (als  er rekening mee gehouden moet worden).

 

Nu zoek ik hiervoor een condenserende gawandketel, te combineren met een boiler (combi vind ik zo wie zo niet onder 24 kw).

Ik vernam dat het maximum rendement van een ketel op zijn nominaal vermogen ligt.

Als ik nu rondkijk hebben de meeste ketels een vermogen vanaf 24 kw, wat veel te zwaar is en dus voor rendementsverlies zal zorgen.

Vaillant heeft er eentje van 13,6 kw, wat al beter in de buurt ligt.
 

Ik heb daarom een aantal vraagjes;

- ZIjn er nog vrij goede ketels (of betere) die ik zou kunnen gebruiken voor het vermogen dat nodig is, combi of met boiler ?

- Ik ben van plan thermostatische kranen te plaatsen.  Is het juist dat ik dan beter een weersafhankelijke regeling neem, en geen ruimtethermostaat ? Of welke regeling stellen jullie voor ? Of niets en enkel thermostatische kranen ?

Bedankt,

 

Pol

 

Reacties

pol

viessmann heeft een 12 kw, ook elco-klöckner heeft een 9 en een 13 kw. en er zijn er nog wel een paar. en als ik er eentje niet zou nemen is het door jou genoemde merk, er hebben op dit forum nogal wat klachten over gestaan.

ik zou een klein vermogen en een losse boiler nemen, doorstroom bij die kleine vermogens werkt njiet, en bestaat waarschijnlijk ook niet. en weersafhankelijk regelen lijkt mij de logica zelf, al moet je opletten met de plaats, in tegenstelling tot wat altijd gezegd wordt plaatsten wij de voelers op het zuiden, toch bij goed geïsoleerde woningen. en eventueel een ruimtevoeler die de voorlooptemperaturen kan corrigeren.

hans d

Dag,

Geen vaillant dan.  Maar ik las dat de service van elco zeker niet alles is.  (dateert wel van 2006).

Ik zag wel iets van 3,8-13 kw bij viessmann.  Wel vrij prijzig in vgl met vaillant.  Kwaliteit zal wel beter zijn, maar ik moet er zo 4 hangen.

Met die losse boiler bedoel je gekoppeld aan de ketel zeker, moet ik dan het vermogen van de ketel ruimer nemen door die boiler ?

Het ganse gebouw wordt goed geïsoleerd.  Wat ik nog niet begrijp is waarom je de voeler op het zuiden zou plaatsen.  Je krijgt dan toch de zonnewarmte op de voeler ?  De plaatsing hier kan ofwel op NO of op ZW ( of ik moet op het dak gaan).

En de ruimtevoeler, bedoel je dan de ruimtethermostaat ?  Maar dan moet ik de dagtemperatuur op maximum plaatsen ?

pol

klopt, heb ik zelf geschreven. maar de thision is op zich wel een goede en betrouwbare ketel, in duitsland en zwitserland is dat een hoogvlieger. daarom is het des te spijtiger dat ze er hier zo'n knoeiboel van maken. maar als je een goede en ervaren installateur vindt, is het zeker een optie.

een goeie ketel kost geld, wil je een koopje, kijk dan eens bij junkers, daar zijn m'n ervaringen wat beter dan bij va..

maar waarom 4? ik heb hier 5 appartementen en maar 1 ketel.

waarom zuid? als je en goed geïsoleerde woning hebt, ga je bij -10° en zonnig weer quasi geen verwarming nosig hebben, op het noorden gaat je voelre echter -10° meten, en de ketel flink opjagen. zet je hem zuid (maar niet in de zon) zal daar de temperatuur eerdeer rond de 0 a 5° liggen, en dus de ketelt° naargelang aanpassen. wij hebben dat bij een 100-tal installaties gedaan, en ik kan je verzekeren dat dat perfect werkt.

een thermostaat is niet helemaal hetzelfde, soms kan het wel een combinatie zijn. de bedoeling is enkel de kamert° in de referentieruimte te meten, en de stooklijn aanpassen i.f.v. de gemeten waarde. is de kamert° = gewenste t°, is er geen aanpassing.

hans d

Hans, bedankt,

De ketels worden zelf geplaatst, ik heb lang getwijfeld om één ketel of 4 te plaatsen.

Kwestie van prijs maakt het niet veel uit omdat je de warmtemeters nog moet rekenen bij plaatsen van één ketel wat toch wat geld kosten (Caloriemetertjes op elke radiator zie ik niet zitten), en de buizen/isolatie voor de hoofdleidingen. En het rendement zou beter zijn door de minimale warmteverliezen en beter afgestelde regeling per appartement.  Als het vijf appartementen waren zou ik ook maar één ketel zetten denk ik omdat het prijsverschil wat groot wordt.

Ik heb even gekeken bij junkers en vindt deze:TOP 14-3 ZSB 

waarop een boiler kan aangesloten worden. 3 kw voor de boiler die erop aangesloten wordt ?  14 kw is nog geen 9 kw natuurlijk, al vraag ik me wel af of het nog veel verschil maakt qua rendement.

Kwestie van de voeler begrijp ik nu. Fijn om deze ervaring te kennen.

Geen kamerthermostaat dus, wel een voeler.  Dan moeten de radiatorthermostaten wel een nachtritme hebben of kan dit ook ingesteld worden op de weersafhankelijke thermostaat ?

 

 

 

pol

ik heb geen warmtemeting, en iedereen betaalt zijn deel van de verwarmingskosten, en dat geeft geen probleem, want het staat zo in het huurcontract. het systeem is wel dusdanig gedimensioneerd dat, als iemand de hele winter z'n ramen laat openstaan, hij het niet warm krijgt, dit om te vermijden dat de anderen voor zijn stookgedrag moeten opdraaien. wij zaten het voorbije aan 180 euro per maand aan kosten voor de gas voor de 5 appartementen, verwarming + warm water, dus dat valt nogal mee denk ik.

als je dag en nacht regime wil (wij doen dat hier niet, maar wij werken met vloerverwarming) moet je toch een of ander systeem plaatsen. maar vele WAR hebben de mogelijkheid van nachtverlaging zuiver op kamert°, voor nachtverlaging is dat m.i. geen slechte oplossing.

hans d

 

 

Hallo,

ik heb toevallig zo'n Junkers 14/3 ZSB en ben daar best tevreden over (draait nu 1 jaar).

Ik denk dat er wel wat verwarring bestaat bij de prestaties, als ik mijn techn fiche goed gelezen heb , is 14 het max vermogen in Kw , en de 3 staat voor de onderste moduleergrens , dus hij zal moduleren tussen 3 en 14 Kw.

Voor uw boiler aan te sturen (in mijn ogen te prefereren , zie andere topic) staan volgens mij de volle 14Kw ter beschikking, hij zal dan aan 100 % gaan draaien, volle gas dus. 

Bij mij wil dit zeggen , boiler opgewarmd na 15 min (wel 300 ltr , maar je zal nooit alle 300 l  in 1 keer verbruiken)

Inderdaad , zo'n keteltje zal je niet in doorstroom gaan gebruiken , maar wel om de boiler , al was het maar een 100ltr , te gaan opwarmen.

Ik zag de gewoon de legende op de website van Junkers staan;

Legende 
22/28 = 22 kW (max.) vermogen centrale verwarming / 28 kW voor warm water of 13 liter/min.
ZSB = ketel aansluitbaar op boiler (draait enkel verwarming)
ZWB = modellen met een doorstroomprincipe (combiketels)
Ons gamma

TOP 14-3 ZSB CerapurSmart
TOP 14-3 ZSB CerapurSmart (But/Prop)
TOP 22-3 ZSB CerapurSmart
TOP 22-3 ZSB CerapurSmart (But/Prop)

Dan heb je 14-3 en 22-3 ZSB staan, maar de 22 kw heeft geen min modulatie van 3 kw maar van 8,1 kw.

Als ik bovenstaand met de legende link zou voor verwarming maar 3 kw gebruikt worden ?!

D'r staat gewoon overal een 3 achter :-)

ik zie het nu ook , doch het is zo dat de 14/3 moduleert tot ong. 3 Kw, waarom dat ze achter de 22 of 28 ook een drie zetten is mij ook een raadsel.

 

tip : op de site van junkers kan je ook alle handleidingen bekijken via de link "dienst na verkoop" en dan bij handleidingen je model ingeven.

Ja, goeie tip.  Bedankt.

Ik kijk bij Junkers eens naar een weersafhankelijk systeem waar ik nachtverlaging kan toepassen.

Heb jij een kamerthermostaat staan Geert ?

Bedankt beiden voor de tips-info

Ik woon in een laagenergiewoning.

Ik steek voorlopig de verwarming per dag 1 uurtje aan , de rest van de dag is het dan 19-20 °c.

We hebben voorlopig enkel een eenvoudig aan/uit kamerthermostaatje , meer om gewoon de ketel aan/uit te zetten dan om echt de ruimtet° te gaan sturen.

Een WAR hebben we niet , ik ben gewoon bezig zelf  ketelt° te gaan instellen zodat hij maximaal condenseert en dat ik mijn huis toch nog deftig warm krijg.

Ik moet misschien nog in puttekke winter gaan bijsteken, maar voorlopig schijnt dit goed te lukken (zit nu op ong. 40/30 regime mét gewone radiatoren)

om u een idee te geven van het verbruik :

van  1 januari tot 1 okt : 450 m3 aardgas , met alle sanitair (voorlopig nog geen zonneboiler) WW én koken op aardgas.

gezin van 4 dat meestal thuis is.

geert

je kan uiteraard zelf WAR spelen, dat is wat jij nu doet, en dat werkt bijna even goed. maar of je dat lang volhoudt?

hans d

Als ik zo'n WAR praktisch bekijk.  Je kan daar de verlaagde temperatuur op instellen zoals bij een kamerthermostaat.

Weet iemand of er dan zo wie zo een voeler bij zit om de kamertemperatuur te meten ? Want je kan zo'n WAR ook in de ketel inbouwen.  Of moet in dat geval de WAR in de kamer geplaatst worden ?

pol

een regeling bestaat altijd uit minstens 2 delen, een regelunit, en iets wat de temperatuur kan meten. de regeling zit vandaag de dag bij vele ketels mee ingebouwd, maar de voeler(s) natuurlijk niet. daarom heeft een WAR altijd een buitenvoeler (om dus de buitent° te meten) en eventueel ook een kamervoeler (al dan niet gecombineerd met een draaiknop of een programmeerbare klok) om de kamert° te meten en deze door te geven aan de regeling. deze laatste kan dan eventueel (afhankelijk van de instellingen) i.f.v. de gemeten kamert° de verwarmingswatert° aanpassen.

hans d

ok, bedankt

Je kan altijd het vermogen aanpassen van een moderne ketel. Die van ons heeft 24 kW maar draait nu op 18 kW (waarschijnlijk nog veel te veel). Een modulerende ketel past zijn vermogen aan aan de vraag (mogelijk is dit nog niet altijd ideaal af te stellen).

 

Wat bedoel je met "nominaal vermogen"?

Ik dacht dat rendementen hoog waren bij lage belastingen (warmtewisselaars kunnen dan optimaal werken).

 

Als je een modulerende ketel neemt ligt het max rendement van de ketel zelf op het nominaal vermogen dat aangeven is.

En als ik een 24 kw ketel neemt gaat de ketel altijd draaien op zijn minimum vermogen en dus moduleert de ketel dan ook niet meer.

De warmtewisselaar recupereert uit de retourleiding, en die temperatuur mag niet te hoog zijn.  Anders geen condensatie meer.