Isolatie moderne nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het voorjaar van volgend jaar starten we met onze nieuwbouw. We zitten een beetje vast met de juiste keuze voor de spouwisolatie. We horen overal andere verhalen: PUR en PIR hebben een betere lambda waarde en zijn dus beter, rotswol sluit beter aan en plaatst makkelijker, enz. Onze architect gaf de voorkeur aan 8cm recticel. Voor de luchtspouw is 2cm voorzien. Wij zelf hebben een voorkeur voor 10 of 12 cm rotswol al dan niet geschrankt, vanwege de betere akoestische isolatie, makkelijker te plaatsen (we zijn doe het zelvers) en volgens ons betere prijs/kwaliteit. We gaan bouwen met een plat dak. Maakt dit verschil uit (open/gesloten spouw)? Een bouwmaterialen handelaar gaf tevens de voorkeur aan recticel 82mm vanwege het plat dak. Wat is jullie ervaring/mening hierover? Alvast bedankt.

Reacties

bouwen doe je maar 1 keer en direct goed: dus voldoende isoleren.

Ik zou echt nog eens nadenken over je isolatiewaardes. Die mogen best nog beter. 

Goed isoleren begint vanaf 10/15/20cm : dus 10cm in je vloer, 15cm in de muren en 20cm in je dak.  En dat voor rotswol equivalent. Dus voor je muren 15cm rotswol of minstens 10cm PUR isolatie want PUR isoleer ongeveer 1,5 keer beter dan rotswol (zelf vind ik 12cm PUR zeen minimum).  Veelal zal 15cm rotswol goedkoper zijn dat 10cm PUR

Referentie naar plat versus isolatie in je muren is niet relevant.  Je beslist samen met je architect hoe je gaat isoleren.

Walter

Ze raden jouw recticel 82mm aan voor je dak, omdat je dan aan het miunimum zit voor de subsidies/norm.

Bij een nieuwbouw is 82 mm pur veel te weinig voor een dak.

Als je de isolatie niet zelf plaatst, zou ik niet voor PUR platen gaan.

Want vele aannemers plaatsen die platen met speling.

Heb al eens een platdak gezien waar er 1 cm speling tussen sommige platen zaten (gelukkig was het nog geschrankt, anders was het nog een grotere ramp)

 De architect raadde ons aan 82cm spouwisolatie aan. We zijn wel van plan te werken met Ploegsteert thermoblokken voor de snelbouw. 

Vollepeer,

de thermoblokken gaan geen merkbaar verschil in isolatiewaarde geven; Alleen 'echte' isolatie isoleert.

Walter

vollepeer

82cm isolatie, dat is niet slecht op te beginnen ;-), maar ik vermoed dat er hier een schrijffoutje ingeslopen is? als het 80mm is, is dat toch wel wat magertjes, of het moet zijn dat je met resolschuim isoleert.

hans d

Ik sluit mij volledig aan bij Walter-8: isoleren doe je met isolatie, muren en wanden maken doe je met stevige stenen (of een houtskelet). Zogenaamd isolerende stenen isoleren nauwelijks beter dan gewone, terwijl het verdraaid moeilijk wordt om nog een plug in zo'n muur te bevestigen: als je ze klaar hebt gestoken en je omkeert om de schroef te nemen is ze al in de perforaties naar beneden getuimeld...

Aan Hans: De firma R (met de mega-marketingmachine die er voor zorgt dat quasi elke aannemer en bouwheer tegenwoordig het woord 'isolatie' verwart met 'Recticel') produceert inderdaad PUR-platen van 82 mm. Wie dat verzint...?

Maar om op die marketingmachine terug te komen: het is onvoorstelbaar hoe de mensen gehersenspoeld geraken voor het 'duurzame' isolatiemateriaal PUR.

 

Bert V

bert

dat is inderdaad een kwestie van marketing, een lonende job voor wie zich daarmee onledig houdt.

en ja, je mag zoiets ongestraft duurzaam noemen, al zal geen zinnig mens daarachter staan. maar eco, bio, duurzaam zijn nu eenmaal de modewoorden van het begin van de 21ste eeuw.

toch kan je met steen een goed geïsoleerde wand bouwen, er bestaan vandaag stenen met lammbdawaardes van 0.1 W/mK, dat gecombineerd met stenen van 50cm dik (ja, die bestaan en dat wordt in duitsland regelmatig toegepast) kom je toch tot heel behoorlijke isolatiewaardes.

wat die pluggen betreft, ook voor dat soort muren bestaan speciale pluggen, en die houden echt wel, kan ik je verzekeren, want daarmee hangt mijn hele buitenschil aan de porotonwanden.

hans d