wat is jullie aantal branderstarts bij modulerende gascondensatieketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal, Sinds een kleine week is onze nieuwe modulerende gascondensatieketel in gebruik. Momenteel heersen buiten zachte temperaturen, en ik had graag van u geweten wat op dit moment jullie aantal branderstarts per dag zijn, kwestie van een beetje te vergelijken of ik de ketelregeling nog moet bijstellen. Wij zitten nu aan 20-25 branderstarts per dag. Onze situatie: vrij slecht geïsoleerd huis, combitoestel buderus GB162-25-T10 (25kW met 10l boilertje) met weersafhankelijke, ruimtegecompenseerde regeling (via RC35). Meer radiatorvermogen dan strik nodig (licht overgedimensioneerd bij 70/50 regime). Bij voorbaat dank voor elke reactie. Marc

Reacties

Mijn excuses voor het snelle bumpen (zonder een eerste reactie komt een nieuw topic niet in de lijst van recente posts).

Nog even omhoog schoppen.

Voor alle duidelijkheid, bij moderne gasketels, met WAR, is deze informatie zonder probleem op de bedieneenheid af te lezen (bedrijfsuren, totaal bedrijfstijd, branderstarts,...).

Ik zit nog altijd met een gemiddelde van iets meer dan 1 start per uur, ook nu het kouder geworden is. Ik heb een vermoeden dat ik dit kan verbeteren door mijn stooklijn aan te passen, ben al van 80°C naar 65°C maximum aanvoer teruggekomen (met dus een minder stijle stooklijn als gevolg), maar het enige verschil is dat de brander nu iets langer draait, maar nog steeds evenveel pendelt.

Ik kan er nog aan toevoegen, dat de keukenkraan niet op deze 10l boiler zit, rest dus alleen de badkamer. Ik vermoed dat het SWW slechts verantwoordelijk is voor een 10-tal starts per dag.

Elke suggestie of info is nog steeds welkom.

Mvg, Marc

Dag Marc,

Als de stooklijn(en) verkeerd ingesteld zijn, dan zal je normaal al snel merken dat de gevraagde temperatuur niet overeenstemt met de gemeten ruimtetemperatuur. (als je de standaardweergave op gemeten kamertemperatuur hebt staan, kan je dit gemakkelijk controleren).

Indien de boiler (doorstromer van 10 liter) heel regelmatig bijverwarmd, kan het ook zijn dat je een waterlek hebt in een warm waterleiding of een lekke kraan, hoe klein ook ! Een 10 liter boiler is er veel gevoeliger aan dan de 40liter variant. Check eventueel dus je waterteller op waterverbruik als je geen toestellen in gebruik hebt of indien je het koud water kan afsluiten voor de ketel (veiligheidsgroep), kan je het effect nog beter zien.

Verder kan je dus het programma (boiler) instellen als 'volgens CV-groepen', waardoor er 's nachts niet bijverwarmd wordt.

Het instellen van stooklijnen e.d. is hoofdzakelijk voorbehouden voor installateurs (speciaal menu), maar het komt er op neer dat voor radiatoren de standaardinstelling 75°C bij -10 en een kamerinvloedsfactor van 5 je gevraagde temp. en gemeten temperatuur zouden moeten overeenkomen. Verdere aanpassingen naargelang situatie (zoninval .. overgedimensioneerde radiatoren, ...).

Let wel: de pomp blijft draaien tijdens de daguren, waarbij de brander terugmoduleert naargelang de binnentemperatuur bereikt is. Als de stooklijn hierbij veel te hoog is ingesteld, gaan de branderstarts/stops dus ook omhoog.

Wat is je dagverbruik op de gasteller ? In hoeverre werd de regeling ingesteld en uitgelegt door de installateur ?

Mvg,

Kristof