wanneer in de dag kan je best elektriciteit verbruiken als je een PVinstallatie hebt, vanuit ecologisch standpunt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben hier een PV installatie gelegd om ons elektrisch verbruik te dekken. We vragen ons hier al een tijdje af of we nu beter overdag zoveel mogelijk verbruiken (zoals wasmachine)om de transportverliezen te minimaliseren of dat we dat toch nog steeds beter 'savonds doen omwille van de overschot energie op het net door de kerncentrales. Of doen we dat juist beter niet omwille van de kerncentrales... Wie heeft hierop een gefundeerd antwoord?

Reacties

maakt geen bal uit, wat je ook doet (tenzij je een stand-alone systeem hebt), je zal steeds mee gebruik maken van fossiele en andere vervuilende productie.

als je electrabel wil plezieren doe je het best 's nachts.

hans d

Hans, ik ben het niet met je eens. Zoals Dirk zelf al aangeeft zullen de transportverliezen van het net afhankelijk zijn van de belasting van het net.

Als je zelf niets produceert kun je best elektriciteit verbruiken tijdens de dal uren. Dat vermindert de totale transportverliezen.

Als je zelf produceert, dan zou je kunnen denken dat je dit best zelf zoveel mogelijk op het moment van de productie verbruikt. Dan heb je immers geen transport nodig. Maar dat is een foute redenering. Ook hier kun je beter verbruiken op dalmomenten. Op piekmomenten vermijd je wel transport als je zelf je geproduceerde elektriciteit verbruikt, maar er vloeit nog steeds veel vermogen naar jouw regio/wijk. Alles wat je dan produceert zou dan bij wijze van spreken onmiddellijk verbruikt kunnen worden door je buur. Daardoor vloeit er minder vermogen naar je wijk, en dalen de globale transportverliezen ook.

Dus: om de transportverliezen globaal te verkleinen is het beter op dalmomenten te verbruiken. Enige uitzondering: als er zeer veel windenergie uit Duitsland komt, dan kun je die best op dat moment verbruiken. Die passeert anders toch voor een groot stuk via België.

Indien je wilt weten wanneer de pieken vallen: deze info is te vinden op de site van Elia. Ik hoop dat onderstaande link steeds werkt:
http://www.elia.be/repository/pages/877f075274f440d8a049107cfec0bddf.as…

zo niet: zoekrobot met "Elia verbruik België"

mvg,
Jurgen

jürgen

voor mij is de ideale situatie dat je autark bent.

wat je zegt over piekmomenten is erelatief, als je veel produceert, en je buurt ook - want tegenwoordig staan er hele straten vol - krijg je dan op dat moment je grote transportpieken, dat is waar ze nu al schrik van hebben. en dus zou je beter dan gebruiken. omgekeerd, als er sweinig prioducenten in je buurt zijn, klopt je redenatie wel. maar het zijn vooral de paar grote marktspelers die je blij maakt door in de daluren te verbruiken, want op dat moment is de stroom goedkoper, en dat komt hun portemonnee te goed.

hans d

Hans,

de realiteit is nog steeds dat zonnepanelen een zéér beperkte bijdrage leveren, zelfs op lokaal niveau.

De meeste PV installaties kunnen 2500 Watt piek leveren. Als niet nagenoeg iedereen in de buurt panelen heeft, dan wordt alle PV elektriciteit lokaal verbruikt. Zeker als er enkele bedrijfjes (zonder PV) in de buurt staan, of kantoren met airco, of...

Wat betreft het steunen van de "verkeerde" producenten door hun dal elektriciteit af te nemen, ook daar volg ik je redenering niet. Deze producenten verdienen vooral op de elektriciteit die ze tijdens piekmomenten verkopen. Dan ligt de prijs véél hoger. Door af te nemen tijdens piekmomenten ondersteun je hun piekprijs per kWh sterker dan dat je de dalprijs ondersteunt door af te nemen tijdens de daluren. Hun productie tijdens de daluren zal er nauwelijks door veranderen. Ze zullen alleen meer of minder stockeren in hun pompcentrales met een rendement van slechts 75%. Dit alleen al is een reden om vooral tijdens de daluren te verbruiken.

Op stevige pieken schakelen de producenten trouwens wat ik noem "open haard" centrales bij. bvb gascentrales die gewoon water opwarmen en elektriciteit produceren uit gas aan een rendement tussen de 30 en 40%. Terwijl een goede STEG gemakkelijk boven de 50% gaat met gas. 60% is hier tegenwoordig al goed doenbaar. Deze pieken komen ook voor in volle zomer (airco's). Deze pieken afvlakken is dus de boodschap.

Wat betreft de problemen van het "massaal" terugsturen van elektriciteit op het net door PV, dit is in veel gevallen zwaar overroepen. Een particulier kan vaak 10 kW piek verbruiken, en 2,5 kW piek leveren als hij zonnepanelen heeft. Wat nog steeds een minderheid heeft. Er zijn wel problemen, maar eerder betreffende controle. Je weet niet meer zeker dat alle stroom langs de veiligheden passeert. Dat kan aanpassingen vragen. Maar dat wijken gigantische hoeveelheden energie netto naar het net terug zouden sturen is naar mijn mening een mythe, in het leven geroepen door diegenen die centen willen om het probleem op te lossen. Bij massale installaties in een gebied met weinig bewoning noch kantoren noch industrie liggen de kaarten anders.

mvg,
Jurgen

jurgen,

moet je maar eens komen zien hoe snel mijn meter terugdraait in de volle zomer :-)

maar ja, voorlopig ben ik de enige in de straat. maar ik weet hier ook buurten waar de daken vol staan. en ja, er zullen mensen zijn die 10 kw verbruiken, ik ook soms, maar dat is dan 's avonds als ik aan het koken ben, en dan draaien mijn meters niet terug, want dan is de zon al ,te ver weg.

door de kerncentrales hebben ze elektriciteit zat 's nachts, die ze moeten dumpen, daarom geven ze ook zulke goeie prijzen. maar anders is die stroom verloren voor hen.

hans d