na-isolatie spouwmuur zinvol?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,
Wij hebben een woning waarvan de muren en spouw nog ongeisoleerd zijn. Onze spouw is ongeveer 5 cm.

1. is het zinvol om deze spouw te isoleren? (5 cm is niet veel. We willen opteren voor de witte bolletjes die erin geblazen worden en achteraf een harde massa vormen.

2.We zouden het liefst de muren van de buitenkant willen voorzien van een deugdelijke isolatie, maar onze financiele middelen reiken bij lange na niet ver genoeg. Toch wil ik met de mogelijkheid rekening houden dat we in de toekomst alsnog kiezen om de muren van buitenaf te isoleren.

Is het technisch mogelijk om eerst de spouwmuren te isoleren en na een paar jaar de buitenmuren. Ik zou me kunnen voorstellen dat je in zo'n situatie vochtproblemen zou kunnen krijgen, dampdoorlatendheid, koudebruggen etc?

Alvast bedankt voor jullie reacties en tips.

Reacties

het is zelfs aangeraden om eerst de spouwmuur te vullen als je buitenisolatie gaat bijzetten.

Anders krijg je een schoorsteeneffect in je lege spouw

 

Als je van plan bent de gevelsteen te verwijderen en dan opnieuw te isoleren (de beste en duurste methode), heeft het natuurlijk wel geen zijn om de spouw nu al te isoleren.

 

Op dit forum kan je genoeg lezen over spouwmuurvulling (zoekfunktie), zolang je muur dampopen is , is spouwmuurvulling een goede/goedkope keuze.

 

Vergeet ook niet na te gaan of de buitensteen vorstvast is. Nu wordt hij in de winter nog opgewarmd door de warmteverliezen. Als je de spouw goed isoleert niet meer. Dan is hij best vorstvast.

mvg,
Jurgen

Jurgen,

Hoe kan ik, als leek, nagaan of de buitensteen 'vorstvast' is. En wat verstaat men daaronder?

Wat zijn de gevolgen als deze niet vorstvast is?

mvg

Filip

Ik heb een jaar geleden ergens op dit forum een antwoordketting een hele dag gelezen... Wie 7 of 8 cm spouw had opgevuld was uitermate verrast van het hoge effect die de muur dan 3x beter isolerend maakt dan zonder. En zelfs iemand met een spouw van 5cm zag achteraf een serieuse verbetering, misschien wel niet enorm maar toch aangenaam verrast. Het loont dus zeker de moeite en ik ben ook mijn bestelling aan het plaatsen bij albitum.be voor spuitwol (door Isover speciaal gefabriceerde glaswol).

Van de de verschillende mogelijke producten zijn enkel silicaatschuim (= SLS20 ) en glaswol ("Murotherm") milieuvriendelijke materialen. Voor zover ik kon nagaan lopen de prijzen niet zover uit elkaar, waarom dan niet meteen voor iets ecologisch kiezen hee...

Is het zinvol om een spouw van 5 cm waarin al 3 cm PUR zit, nog verder op te vullen?

Is er geen ventilatie van de spuw nodig?

Maarten

Toen ze bij  mij kwamen inspuiten, vertelde ze me dat ze minstens 3 cm moeten hebben voor overal egaal te kunnen inspuiten. (thermoparels)

Weet wel niet of dit bij PUR inspuiten ook het geval is.

Ventilatie naast een isolatielaag doet een deel van de isolatiewaarde teniet!!! Alleen stilstaande luchtlagen zijn isolerend. Ik zou eventuele ventilatiekieren bovenaan je spouw afdichten met silicone. Want bijvullen zit er niet meer in, daarvoor moet de aannemer toch 3 tot 4cm hebben....

En ventilatie van een spouw is niet echt nodig. Bedenk dat de functie van een spouw is dat als de buitenmuur vocht doorslaat, dit dan binnenin geen gevolgen heeft. Daarom ook dat een spouwisolatie steeds bestand tegen vocht moet zijn en daarom gaat papiervlokken niet in zo'n geval. Daarom ook dat je isolatie beter een dampdoorlatend product is zoals glaswol en SLS20 en thermoparels. Ook de buitenmuur kan in droog weer terug uitdrogen, baksteen is dampdoorlatend.