Cellulosevragen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,
Op dit forum heb ik al heel wat interessants gelezen over papiervlokken, maar heb toch nog enkele vragen:

Papiervlokken spuiten is het werk van een pro maar hoe worden deze correct ingespoten?
Onder welke weersomstandigheden gebeurt dit best? Welke densiteit is een minimum om de maximale isolatiewaarde uit het produkt te halen?
Hoe kan je zeker zij dat er geen "holle ruimtes" ontstaan bij het inspuiten en is dit controleerbaar achteraf?
enzovoort...

Wim

Reacties

wim

vertrouwen, dat is het woord. en dat geldt net zo goed voor elke andere isolatie. hoeveel spouwmuren worden er degelijk geïsoleerd? nog niet de helft waarschijnlijk.

het verschil is dat cellulose geblazen wordt door aannemers die meestal (er is helaas overal kaf tussen het koren) bewust bezig zijn met isoleren, terwijl isoleren meestal iets is dat de mester of de dakwerker erbij nemen, dikwijls zonder veel kennis.

meestal werk je van binnenuit, dus weersomstandigheden hebben geen invloed. een goede cellulose haalt z'n isolatiewaarde tussen 25 a 30 en 60 a 65 kg /m³.

hans d

Bedankt Hans!

 

Wim

beste

ik zal mijn dak ook isoleren met papiervlokken.

ik heb spanten van 21cm dik zitten waartussen ik de vlokken zou laten spuiten.

mijn vraag is nu of er een mogelijkheid is om mijn dak nog dikker te isoleren, of is dit waanzin?

alvast bedankt voor jullie reactie

bart

Geen waanzin volgens mij, daken van passiefhuizen worden nog dikker geïsoleerd.

 

Wim

Het kan perfect dikker.

 

Bij mij zijn planken (schaliebert ?) tegen de spanten genageld.  Dit zorgt ineens voor een vlak oppervlak aan de binnenkant, m.a.w. het dak kan zo uitgelijnd worden.

bart

tot 30cm kan zinvol zijn voor een niet passiefhuis, daarboven lijkt het me overkill. maar het kan natuurlijk geen kwaad.

hans d

hallo!

Wij hebben ons dak vorig jaar met cellulosevlokken laten isoleren.  De dikte varieert tussen de 25 en 30 cm.  Het onderdak is aan de binnenkant geplaatst.  We zijn zeer tevreden.  Nadien is de aannemer met een thermocamera langsgeweest, hij had die net nieuw en wou die eens uittesten...zééér interessant, en wat we al wisten werd bevestigd...perfect geïsoleerd!!!!!!

In de zomer is het onder het schuine dak aangenaam koel, in de winter is het er warm.

Wij gaan nu onze buitenmuren en een klein plat dak laten isoleren met cellulose.

Een aannemer met verstand van zaken ( die bv een opleiding heeft gevolgd bij en firma die cellulose-isolatie maakt)  heeft een tabel met de druk waaronder- in de verschillende omstandigheden- de vlokken moeten ingespoten worden.

Veel groetjes

Toon

 

 

Beste,

Ik ben ook naar een oplossing aan het kijken om mijn buitenmuren na te isoleren. Wij hebben volsteense muren en moeten dus aan de buitenkant isoleren.

Een handige harry heeft al aan de binnenkant geïsoleerd zonder dampscherm en spijtig genoeg te mooi afgewerkt om dit allemaal af te breken. Ook heeft die handige harry aan de buitenkant een mooi likje witte (volgens mij) volledig dampdichte verf op de steen gezet met als gevolg???

Ik vermoed het ergste want aan de buitenkant schilfert op sommige plaatsen de verf los en ik heb de indruk dat de stenen nat aanvoelen. Dit symptoom is zichtbaar op verschillende plaatsen, niet enkel boven, onder, aan raamdorpels, ... . Ik vermoed dat dit komt door condensatie.

Wat heeft dit nu allemaal met celulose te maken vraag je je af.... Ik wil dit probleem namelijk oplossen door 1 de verf aan de buitenkant te verwijderen dmv zandstralen en de muren na te isoleren met ???. Ik zou graag celulose gebruiken voor zijn gunstige ecologische, prijs en gedeeltelijke doe het zelf eigenschappen. een alternatief zijn duurdere houtvezelplaten.

De vraag is of celulose een risceerbare oplossing is voor een niet gegarandeerd droge buitenmuur.

 

Ik heb ook nog een vraagje over de opbouw.

mijn opbouw zou zijn:

  1. volsteense buitenmuur
  2. verticaal keperwerk 6cm
  3. dampopen vochtscherm
  4. verticale latten (2cm)
  5. horizontale latten (2cm)
  6. verticale gevelbekleding (2cm)

Is zo'n verticale opbouw mogelijk met celulose. Ik weet niet of een spouw van 6cm een probleem is voor inspuiting en of een vochtscherm voldoende is om celulose verticaal op zijn plaats te houden.

ik zit met de beperking van 12 cm (dank u regering) omdat mijn muur op de bouwlijn staat en ik die sinds kort 12cm mag overschrijden voor naisolatie. Voor regeling had ik een mondeling akkoord van de dienst ruimtelijke ordening voor een gevel van 17cm. Na regeling nog eens teruggebeld en nu konden ze niet meer afwijken van de 12 cm omdat die regel nu bestaat.

waarom niet 6 cm rotswol tussen de kepers dan 2 cm celit 3D en daarna lat van 2 cm + gevelbekleding 2 cm.

toon

dat moet een hele expert geweest zijn als ie het onderdak aan de binnenkant geplaatst heeft  ;-)  maar ik neem aan (of dat hoop ik toch) dat je bepaalde begrippen door elkaar haalt.

wat de thermische camera betreft, daar kan je niet te veel mee zien, en je kan dingen gemakkleijk verkeerd interpreteren of uitleggen. 't is niet omdat je met de camera niks ziet, het werk naar behoren gedaan is.

hans d

Dag Hans,

Kan je wat meer uitleg geven waarom warmteverliezen niet opspoorbaar zijn met een IR camera?

Voor onze job gebruiken wij dikwijls een IR camera om warmtepunten (= overbalastingen) in elektrische borden op te sporen. Waarom zou het niet mogelijk zijn om met dit toestel de kwaliteit en de juiste (of verkeerde/ontbrekende) plaatsing van isolatie na te gaan?

 

Wim

Ik heet niet Hans , maar toch een antwoord. Op zich kan je met een warmtebeeld camera uw isolatie testen, maar de omstandigheden en de kunde van de gebruiker moeten in orde zijn.

Je hebt om te beginnen een goed temperatuurverschil binnen/buiten nodig. Een verwarmd huis op een koude dag dus. Bovendien mag de zon niet al te hard schijnen, want die warmt ook structuren (daken, muren, deuren en vensters,... ) op. Je zal dus bij voorkeur zeer vroeg in de ochtend moeten meten, anders weet je niet het verschil tussen opwarming en warmteverlies door slechte isolatie. Tenslotte moet je een camera hebben die een bereik heeft dat aangepast is aan de temperaturen voor dit soort gebruik en moet de resolutie hoog genoeg zijn om er ook iets aan te hebben.

Tenslotte weet ik ook dat je interpretatiefouten kan maken. Maar dewelke, daar kan ik niets over zeggen, want ik heb zelf nog nooit zo een camera in handen gehad.

Elektrische installaties controleren met IR camera's is veel eenvoudiger. De temperatuurverschillen zijn dikwijls veel groter en gelocaliseerd op contactovergangen, je weet eigenlijk op voorhand waar je moet zoeken.

 

Mvg, Marc

Bedankt Marc!

Als ik die camera eens wil testen zal het dus op een vroege winterochtend worden ;-))

Wim

wim

gommer heeft het antwoord eigenlijk al gegeven, hij was me voor :-)

zoals gommer al zei, je moet voldoende temperatuursverschil hebben, geen directe zon op de wand, etc. want stel dat je een groot gat hebt in je isolatie, en binnen en buiten dezelfde t°, dan zie je niks. ook koudebruggen zijn maar op te sporen als ze de wand raken, een paar mm lucht kan voldoende zijn om deze te camoufleren.

verder moet je ook opletten met reflexie, dat kan je in IR flink parten spelen.

kortom IR is een bruikbaar ding, als de omstandigheden goed zijn. tegenwoordig is het echter een hobby om overal een IR test bij te verkopen, maar in vele gevallen is dat een maat voor niets.

hans d

Bestze Walter,

waarom celulose:

omdat celulose geen koudebruggen geeft bij zo'n minimale dikte en rotswol dit bij slechte plaatsing wel doet. Ook moet ik zou ik dan de vochtopslag en afgifte kwaliteit van rotswol moeten vergelijken met die van celulose.

Moest ik 2 rijen geschrankt kunnen plaatsen dan zou ik dit inderdaad overwegen en zou de ecologische en economische impact de doorslag tussen de 2 geven. Ik zou dan ook houtvezel in de vergelijking brengen, maar ik ben bang dat dit economisch een te negatieve doorslag zal geven.

De opbouw:

Ik heb 2 latten nodig, eerst verticaal en dan horizontaal omdat ik een verticale gevelbekleding gebruik

 

@ kris en evelien

als je stevige rotswol neemt (rockfit 431 bijvoorbeeld), dan moet je al echt een lomperik zijn om je isolatie niet goed aan te brengen.

En wat betreft die latten, je kan alleen 1 horizontale lat zetten, maar dan wel met spaties ertussen (elke laag wel laten verspringen), zodat er lucht- en vochttransport mogelijk is.

In nederland hebben ze een mooie brochure over gevelbekleding plaatsen (ze zijn daar meer mee bezig dan in België)

kijk eens naar deze pdf

http://www.houtinfo.nl/pdf/HW_Gevelbekleding.pdf

 

 

Walter,

Bedankt voor je adviezen. Ik zal er zeker rekening mee houden en verder onderzoeken.

Onze verticale gevelbekleding is met open voeg. Ik weet niet of werken met enkel horizontale latten dan een aanrader is.

Ik ga duurzaamheid werken met enkel horizontale latten verder bekijken. Hierbij ga ik verder op zoek naar redenen dat meestal verticale latten aanwezig zijn in gevelopbouw met verticale gevelbekleding. Ikzelf kom al op 2 redenen:

  1. water afvoer
  2. droging door ventilatie: er moet volgens mij lucht van onder naar boven en visa versa doorkunnen om stilstaande lucht en dus vocht te vermijden

Ook ga ik warmte- en vochtopslag voor en nadelen, ecospecificatie, ... van rotswol verder aan een onderzoek onderwerpen. Vervelend dat een niet als ecologisch aanzien produkt inneens wel ecologische waarde krijgt door fabrikant zelf. Dit is spijtig genoeg nog zo vers van de pers dat ik hier het nodige sceptisisme bij heb.

met vriendelijke groeten,

Kris en Evelien

 

voor open gevelbekleding, kijk dan ook eens naar :

http://www.houtinfo.nl/pdf/HW_Bestektekst.pdf

 

in Nederland gebruiken ze horizontale  open gevelbekleding MET schuine rand!

Zou volgens recente studies het beste zijn.

Beste Hans,

Door 1 en 1 samen te voegen vermoed ik dat ik het werk welke bij Toon-7 is uitgevoerd goed ken, omdat ik dat was. Dus dank-u wel om mij 'expert' te noemen.

Ik weet dat ik in realiteit misschien amper tot aan uw enkels kom wat kennis en kunde betreft, maar ik steek dan vermoedelijk nog half boven 'de rest' uit.

Ik apprecieer dat zowat de helft van de bijdragen hier op dit forum door jou geleverd worden en meestal heb je 100% gelijk en ik vermoed dat er honderden van jou hebben (bij)geleerd, mezelf incl. ... alleen blijf je soms stiefvaderlijk 'andere' firmas hun werkwijze, methodes en opvattingen aanhalen. (en ook hier ben je waarschijnlijk 99% juist ... maar niet 100):

1) Het is inderdaad onderdak(folie) welke ONDER het dak zit, langs binnenzijde geplaatst.

De reden zijn simpel: 1 klant wil behoorlijk investering in ecologisch en degelijke isolatie. Klant heeft bestaand huis met hellend dak, dakpannen, alles in nog redelijke staat. Geen onderdak aanwezig. Offerte om EN dak te vervangen met degelijk onderdak EN degelijk isolatie EN degelijke afwerking (Fermacell) ... was onbetaalbaar. Dus gouden middenweg: Voorlopige onderdakfolie onder dakconstructie (als winddichting), cellulose in constructie en afwerking met Fermacell.

Dak zou tussen nu en komende 10 jaar best vervangen worden, met plaatsing van degelijk onderdak (Celit, Gutex, Pavatex ...etc.).

Klant is daar volgens mij degelijk over ge-informeerd, heeft niks te maken met 'in z'n nek' te draaien, maar met bewuste keuze en 'mogelijkheden' aanreiken.

2) Op IR was inderdaad NIKS te zien ... daar ben ik fier op. De opname is vorige winter gemaakt ... ik geloof daags nadat we -15°C bereikt hadden ... maar het kan ook slechts -10° geweest zijn. Ik ben daar geen super expert in, dat geef ik grif toe ... maar ik kan de resultaten wel interpreteren en weet ook waar ik 'de fouten' moet zoeken. (oh ja ... de gevel is Zuid-West van oriëntatie).

Om mijn minimale 'kunde' te bewijzen: voor ik bij Toon-7 geweest ben, had ik nog een afspraak bij een verbouwing (ik dacht om 7.00h 's morgen ... daar heeft de IR camera (en mijn interpretatie !!!) kunnen vaststellen dat a) een raam in een volledige glazen wand foutief was geleverd, b) een dakraam was gedicht en afgewerkt met Gyproc, maar langs geen zijden luchtdicht was gemaakt, c) een randstrook rond de perimeter (oversteek) van ca. 30cm x 20m vergeten te isoleren was. Een fout (vergeten) in de dichting van keldergat, een fout in de aansluiting van een pomp (warm water werd weggepompt uit zwembad ipv recup.), ... in totaal 7 'grove' fouten, welke zonder de IR toch moeilijk te vinden waren.

 

Beste Hans, ik heb in principe geen tijd om dit forum continue door te nemen over diverse postings en opmerkingen. Het maakt me ook niet zoveel uit ... maar je hebt wel een klant van mij ... welke bijzonder enthousiast en tevreden is van het geleverde werk ... welke dit hier op dit forum 'aanhaalt' (zonder mij te vernoemen ... geheel neutraal) ... laten twijfelen over 'mijn' prestaties die ik daar geleverd heb ... en da's jammer, en da's zelfs 'schadelijk'. Ik weet dat je een recht-door-zee man bent, maar gun soms toch eens het voordeel aan de twijfel ... ook al heb je 'bijna' altijd gelijk.

Filip

 

 

 

 

toon, filip

ondertussen is een en ander uitgeklaard, en ik wil dat hier nog even voor iedereen duidelijk stellen.

toon schreef in z'n reactie dat een expert het onderdak aan de binnenkant had geplaatst, wat bij mij direct een negatieve reactie ontlokte, wie zet nu in hemelsnaam een onderdakfolie aan de binnenkant? nu blijkt dat toon bedoelde dat de folie van binnenuit onder de panlatten geplaatst werd, en dat daaronder de cellulose steekt, met langs de binnenkant een dampremmende folie, en dus is alles perfect geplaatst.

toon, je kan dus op je twee oren slapen, het werk is uitgevoerd zoals het hoort, ik heb enkel jou uitleg verkeerd begrepen

filip, m'n excuses voor het stomme misverstand.

hans d

 

 

 

 

@ Hans en FilipS

Ik vrees dat ik me ongelukkig uitgedrukt heb, en dat dat wat misverstanden heeft teweeggebracht. Ik ben dus een stukje mee de oorzaak van het misverstand . Sorry daarvoor.

Ik had moeten zeggen : " De aannemer heeft een onderdakfolie tussen de kepers en een extra lat aangebracht aan de binnenzijde van het dak, zodanig dat het dak voorlopig luchtdicht is, en dit als voorlopige oplossing".

Ik heb nooit een seconde getwijfeld aan de expertise van FilipS.  Een zeer professionele, lieve en correcte aannemer, die zeer veel vakkennis bezit, en me altijd veel uitleg heeft gegeven.

Dat " onderdak aan de binnenkant" is wél een oplossing die ons 17 000 EUR heeft bespaard!! Want dat is het verschil tussen de offerte van FilipS, en een offerte van een andere, gerenomeerde firma, waarin wél de plaatsing van een onderdak (mét behoud van huidige dakpannen) inzat. Hoewel ik wel denk dat die firma stevig heeft doorgevraagd owv toch werk genoeg.

groetjes

Toon

 

Kris en Evelien,

wij hebben onze buitengevels rondomrond met cellulose ingepakt. weliswaar ongeveer 18 cm en nadien afgewerkt met verticale open gevelbekleding in kastanjehout.

t is dus praktisch best mogelijk

een paar fotootjes op http://www.bbouwadvies.be/index.php?id=78

 

groeten Xavier

Xavier,

 

Heeft u ook foto's van de gevelbekleding in kastanjehout?

Wij zouden ook willen werken met een verticale open gevelbekleding, maar twijfelen nog over de houtsoort.

Cellulose van 18cm is bij ons niet haalbaar omdat we max 14cm over de rooilijn mogen gaan.

 

Inge

Xavier,

hoe heb je de houten balken van 18 cm bevestigd aan de muur? Als je foto's hebt mag je die zeker posten.

 

 

 

Er zijn verschillende technieken

Wij hebben geopteerd om horizontaal balkens te verankeren om de 3 meter en daar dan een houtskelet tussen te bouwen.Was zo redelijk makkelijk om de muren recht uit te lijnen.

Het skelet mag voor het inblazen een cm tje van de muur komen dat geeft niet. 

Foto s moet ik even zoeken, ik maak een update als die beschikbaar zijn.