Voor de liefhebbers : 1315 m2 om in te wonen, oplossingen gezocht !!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, we wonen hier in een herenboerderij, gebouwd in 1830, vakwerkhuis: houten constructie, buitenwanden uit natuursteen,binnenwanden uit leem. Het bestaat uit een volledig onderkelderd hoofdhuis met gelijkvloers en 2 etages van elk 325 m2 en een aanhorend onderkelderd keukenhuis met gelijkvloer en 1 etage van elk 120 m2. kelders zijn met elkaar verbonden. Hoofdhuis staat momenteel een 70 KW stookolieketel voor cv en water, bovenste etage staat cv en water op electriciteit. In keukenhuis staat een stookolieketel van 35 KW voor cv en water. WERK AAN DE WINKEL!! In de winter wonen we in het keukenhuis, en willen we het hoofdhuis een minimuumtemperatuur geven van 15-16 graden in de zomer willen we het hoofdhuis ter beschikking stellen voor congressen enz... kortom, s´morgens willen we voor 20 personen de mogelijkheid geven zich te douchen. We beschikken over hout en de mogelijkheid bomen voor brandhout te planten. Liefst willen we energie onafhankelijk worden en onze uitstoot van koolstof en fijn stof te minimaliseren. Onze voorlopige oplossing bestaat uit: 1 systeem bouwen met 2 kringlopen voor de cv. 1 deel van het dak dat zuid gericht is 45 graden, daarop kunnen zonnepanelen gezet worden. 14 of 21 m2 voor het verbruik in de zomer in de zomer, we hopen hiermee ook in het voor- en najaar het hele huis op 18 graden te houden. In het keukenhus willen we voorlopig een goedkopere oplossing 20 KW cv-haard zetten waarvan 10 KW voor CV, voor onszeld in de winter. De stookolieketel blijft ook voorlopig op dat net aangesloten. Er is geen gasaansluiting voor handen. Isolatie : Het dak wordt niet gebruikt daar wil ik op de bodem een isolatiefolie met daarop steenwol van 24 cm De muren zelf is voor mezelf nog een groot vraagteken. Ik heb een beetje angst de muren te isoleren langs de binnezijde omdat ik het effect niet ken op  leem en  hout. Ik ben nog opgegroeid met de idee dat een huis moet leven en ademen... Electriciteit willen we PV op 1 van onze stallen zetten. Liefst zoeken we ook nog een mogelijkheid in de winter electriciteit te produceren. Kleine windmolens lijken momenteel ook nog geen oplossing te biieden.

Misschien een houtvergassingsketel met stirling-motor?? Eigenlijk heb ik voor onze schaal nog niets op de markt gevonden.

De cv-kachel is een tijdelijke tussenoplossing. Informatie over nieuwe technologie in aantocht is ons ook belangrijk.

Geothermie is hier niet mogelijk.

Alle mogelijke tips zijn welkom en worden erg geaprecieerd!!

Reacties

Beste Barthold,

 

 

Wij zijn ook bezig met een oud magazijnpand van 1150m² in te richten als tweewoonst. Ik lees in je bericht dat je al wat hebt nagedacht over verwarmingsprincipes, maar ik lees niets over isolatie. Wij hebben de verwarmingsbehoefte van elk van de 2 loften kunnen beperken tot +/- 5500W. Indien je eerst doorgedreven zal isoleren is de verwarmingsoplossing veel eenvoudiger.

 

 

Michael

Ik zou ook eerst  langs binnen isoleren.

houtvezelisolatieplaat tegen de muur met daar terug leem erop (of zijn er houten balken zichtbaar tov. de leem?) en het dak zal waarschijnlijk ook wel wat isolatie kunnen gebruiken.

 

Qua verwarming misschien een houtvergasser?