vloerisolatie veranda

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort laat ik tegen mijn zuidoostelijk geöriënteerde zijgevel een veranda aanbouwen met muurtjes, superisolerend glas (1,1) en een geïsoleerd plat dak met koepel. De grondwerken zouden we in eigen beheer doen.

Nu heb ik volgende vragen :

- is vloerisolatie zinvol in deze situatie, rekening houdende met het feit dat verwarming van de veranda in het geheel niet wordt gepland ?
- indien ja, welk materiaal gebruik ik hiervoor best, hoe moet ik dit plaatsen en hoe dik moet dit zijn ?
- indien ja, hoe dan koude bruggen, afkomstig van de arduin, voorkomen ?
- waar vind ik hierover goed leesvoer ?

gerda

Reacties

Gerda,

zéker isolatie aanbrengen. drukvaste EPS (isomo) voldoet perfect maar er zijn tal van andere mogelijkheden. Minstens 5 cm, 10 cm is beter. Tegen de arduin komt randisolatie. Zou ik trouwens volledig rondom rond doen.

 

succes

Wouter

Gerda,

 

Het antwoord hangt van een paar elementen af:

1) wordt de veranda permanent open gemaakt met de rest van de leefruimtes of blijft ze afsluitbaar ten opzichte van de bestaande woning ? Bijvoorbeeld: Blijft een bestaand venster of bestaande buitendeur tussen woning en veranda staan of wordt ze weggebroken ?

Als ze permanent open wordt met de leefruimtes moet je ze minstens isoleren zoals de woning en liefst nog beter, nu je de kans hebt. Dikte en isolatiemateriaal afhankelijk van het antwoord op vraag 2).

Als de veranda volledig afsluitbaar blijft, heeft het wellicht niet veel zin om de vloer veel beter te isoleren dan de ramen, voorzien van glas 1,1 Wm²K. Een niet-geïsoleerde vloer komt zowat uit op 1,2 W/m²K, nauwelijks slechter dan de ramen. En als ik er mag van uitgaan dat er 3 beglaasde gevelwanden komen en een beglaasd dak, dan is de vloeroppervlakte niet meer dan 1/3 van de totale verliesoppervlakte. Anders gezegd: flink investeren in vloerisolatie heeft dan geen zin als de warmte gewoon via de enorme glasoppevlakte kan ontstnappen.

 

2) Wat is de verhouding in oppervlaktes van vloer, glas, wanden van de bestaande woning ?

De wandoppervlaktes die raken aan de woning mag je beschouwen als neutraal: noch verlies, noch winst van warmte.

Het glasoppervlak is per defenitie een grote warmteverlies-post.

De vloer is de enige variabele...

Zit je met andere woorden met 3 glaswanden en een glazen dak, terwijl het raakvlak met de woning eerder klein is, dan heeft isolatie van de vloer niet zo veel zin, tenminste als de veranda afsluitbaar van de woning blijft.

Wordt de veranda opgericht tussen 2 of zelfs 3 bestaande woninggevels, dan is de glasoppervlakte relatief klein en kan je met de vloerisolatie werkelijk het verschil maken.... Dan is 10 cm XPS of EPS best zinvol.

 

Bert V

 Ondertussen heb ik beslist wel degelijk vloerisolatie (zelf indien mogelijk) te plaatsen in de veranda. Ik zou dit doen met 10 cm EPS. Ik ben wel beducht voor vloerverzakkingen. Dus wil ik absoluut een veilig product. Zou isomo met een densiteit van 15 kilo voldoende zijn ?

De vloeropbouw dan. Momenteel liggen op de reeds gegoten betonplaat elektriciteitsbuizen. Zou ik die best onder de isolatie leggen of best aan de bovenkant ingewerkt met insnijdingen in de polystyreen ? Daarbovenop zou dan een folie komen, daarna een dekvloer met netje van 2 mm en ten slotte de vloertegels. Welke folie gebruik ik best ? Is een dekvloer van 10 cm ok ? Ik beschik over 22 cm ruimte voor isolatie en dekvloer.

Ik ben me ervan bewust daar over dit alles al veel geschreven in op het forum, maar toch kom ik er niet helemaal uit. Ik ben namelijk niet zo'n technische kraan.

gerda