houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag

Zoals het moet ben ik begonnen met mijn huis voldoende te isoleren ( spouwmuurisolatie, plafond kruipkelder enz)

Ik heb echter een houtkachel van 15 jaar oud en zoek naar een oplossing om mijn hout op een eficientere manier te verbranden; Ik schat het nuttig rendement op 40%

Ik weet dat een speksteenkachel of finoven veel betere rendementen geven maar de werken en de kostprijs schrikken mij af

Bovendien ben ik niet zoveel thuis waardoor acumulerende kachels voor mij niet echt een goede oplossing zijn

Bestaan er gewone kachels tot max 500 kilo die een voldoende vermogen ( 5 a 7 KW) en nuttig rendement(70 à 80%) geven en die betaalbaar zijn ( 5000 tot max 6000 euro)

Ik heb liever geen pelletkachel omdat je je dan weer teveel afhankelijk van tussenpersonen

Zo ja laat mij weten

Mvg

Luc

Reacties

Ik heb vorige maand een Heta Scanline 550 gekocht. Ik zat ook met een oude kachel waar ik de ene kuip hout na de andere moest doorjagen om warm te krijgen (ook een vermoedelijk rendenment van <40%.)

De nieuwe kachel heeft een rendement van 81%, 5 kW, 117 kg. Heeft me 2300 Euro gekost, plaatsing inbegrepen. Het rendenmentsverschil is duidelijk. Nu doe ik meer dan 2 avonden met 1 kuip hout, met mijn vorige kachel was die kuip er op 1 avond door... De kachel brand veel gezapiger. Ik heb die ook laten aansluiten zodat die zijn verse lucht voor verbranding van buiten haalt (en niet uit de woonkamer). Dit is standaard voorzien aan de kachel, maar niet verplicht van zo aan te sluiten. Dus zuig je de warme woonkamerlucht niet door de kachel naar buiten, en veel kleinere kans op CO vergifitiging bij slecht weer.

http://www.heta.dk/
http://www.heta.dk/uploads/media/NL_Hetakatalog_07.pdf

Andy

Luc,

en een combi hout-pelletkachel?

Mvg,

Steven

Even een technische vraag ivm. een houtkachel .

De vermogens van zo'n houtkachel zijn steeds de vermogens op vollast vermoed ik ?
Maar op hoeveel % van de vollast kan je stoken zonder problemen te krijgen met verbranding ofzo ?

Gr.
Dieter

 Hallo Andy,

Bij wie kocht je die kachel? Ben je er nog steeds tevreden van? Ik over weeg nu een Heta kachel te kopen om er mijn bungalow mee te verwarmen. 

de prijzen lijken echter de pan "uitgeswongen" ten zijn tenzij je een goedkope leverancier/installateur vond?

 

Mvg,

 

jorick