Aantal regenputten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Bij het bouwen van onze kijkwoning te Eeklo willen we graag gebruik maken van het regenwater.
We willen 2wc's, wassen en kraantje binnen en buiten gebruiken.
Hoe groot raden jullie aan (liters)

groeten

Keith

Reacties

Beste Keith, de inhoud van de put kan je het beste bepalen aan de hand van de tabel van de code van goede praktijk van hemelwaterputten en infiltratie.Is in functie van je dakoppervlakte. In je bouwvergunning staat normaal ook aangegeven welke put je minimaal moet steken.

 

Kan je googlen.

Je kan dit eenvoudig berekenen met de pluviotest, dit is een excelfile waarin rekening wordt gehouden met je totale horizontale dakoppervlakte en ook met je dagelijks(geschat) verbruik. Op het einde van de berekening vul je het gewenste percentage leegstand in en dan krijg je de benodigde hoeveelheid opslag.

http://www.agoria.be/s/p.exe/WService=WWW/webextra/Prg/izContentWeb?ses…

Groetjes,

Jimmy

Bedankt voor de link, dit is de "all-in-one" waar ik naar op zoek was.

Je vraag ga ik opsplitsen:

1) Hoeveel regenwater kan je aansluiten?

2) Voldoe mijn toevoerend debiet aan mijn verbruik?

3) Hoe kies ik nu mijn regenwaterput?

De vragen ga ik beantwoorden met verwijzingen naar de informatie van het Waterloket Vlaanderen: waterwegwijzer.

1) Daarvoor moet je de toevoerend  dakoppervlakte kennen. Deze kan je bepalen op de eenvoudige manier of op de gecorrigeerde/gedetailleerde manier. Lees de gedetaillerde formule blz 26. De eenvoudige manier neemt de oppervlakte van het aangesloten dak. Meer daarover vind je blz 32 maar dan in de andere brochure.

2) Op blz 16, hoeveel water verbruiken wij? Dat is voor een wc: 43L/dag/persoon, voor een de was: 16L/dag/persoon, de tuin: 5L/dag/persoon en de schoonmaak 5L/dag/persoon. Tel je verbruik op. Zet dit verbruik om naar een maandverbruik.

Nu gaan we ons debiet berekenen dat we verwachten te krijgen: (0.8*700*toevoerende dakoppervlak) /12.

Haal je meer water uit je berekende debiet dan van je verbruik? Ja? Dan voldoe de toevoerende dakoppervlakte aan je gewenste verbruik

3) Neem je toevoerend dakoppervlakte of je gecorrigeerde/gedetailleerde dakoppervlakte punt één, ga dan naar de tabel op blz 32 in de andere brochure. Daar kan je lezen hoe groot de put moet zijn.

De algemene regel blijft: blz 26, hoe groter de aangesloten dakoppervlakte hoe groter de put, hoe minder vaak de put zal moeten bijgevuld worden.  Om de kans op droogvallen van de put te verkleinen, is het niet voldoende om een grotere put te plaatsen, ook de dakoppervlakte moet groot genoeg zijn.

Het aantal regenwaterputten is afhankelijk van je situatie. Zie berekeningen hierboven. Maar ook van praktische situatie: met welke kranen, machines kan men je regenwaterput plaatsen? Hoe groter de put, hoe groter de kraan om deze op te tillen, hoe groter de doorgang moet zijn. Voor een put van 10000L moet je op minstens 3m doorgang rekenen. Over het dak tillen is dan weer duurder. Voor grotere volumes in een kleinere doorgang kan je dan ook opslitsen in meerdere kleine putten. Regenwaterputten worden in bijna alle vollumes verkocht. Je grondwerker zal je hierover kunnen inlichten.

ps: vergeet ook niet te lezen over: zachte toevoer, toevoer filter, overloop sifon, energiezuinige pomp, kaantje kenmerken niet drinkbaar, beton vs plastiek,...