Waar kan men terecht voor, een betrouwbare, echte berekening van energiegebruik huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ons huis is getekend, de vergunningen zijn rond en nu moeten we bepalen hoe we de energie willen realiseren. Alleen..... hoe komen we erachter hoeveel energie ons huis nou echt verbruikt. Een leverancier kan het wel uitrekenen maar ik merk dat elke leverancier toch weer met andere cijfers komen, en das wel een beetje vreemd. volgens mij logt dit aan het feit dat er gewerkt wordt met allemaal kengetallen (zoveel m2 = zoveel energie etc.) Maar ik wil een goede berekening van ons huis, waarin onze energievoorzieningen wordt meegenomen, ons levensstijl en dan ook nog onafhankelijk. Want met deze cijfers gaan we dan vervolgens naar de leveranciers en kunnen we het echt goed vergelijken. wie heeft hier ervaring mee en heeft tips, websites, etc. Ik hoor het graag.

Michael

Oh en de systemen waar we naar aan het kijken zijn:

- Sondes de grond in (KWO) Div leveranciers)
- EnergieKorven (www.warmtekorven.nl)
- Lucht water omvormers (mitsubitshi en Daihkin, o.a.)
- Energiepalen, dit zijn heipalen met de buizen die normaal als sonde de grond in gaan, meteen met de heipalen ingestort. (www.betonson.nl)

En dan denk ik zelf om dit te combineren met zonne-energie.
En dan de daarbij horende warmtepompen selecteren en installateurs.

Reacties

Michael,

 

je wil weten hoeveel energie je huis echt verbruikt. Onder welke condities ? Want dit is inderdaad sterk afhankelijk van het bewonersgedrag.

Je kan een jaarsimulatie laten maken met reële weerdata. Je moet dan wel beseffen dat dit een 'moment'opname is met een bepaald typejaar. En wil je dan een berekening met alle mogelijke systemen die je daar opnoemt....? Hoe exotischer de energievoorziening, hoe moeilijker te simuleren en hoe groter de foutenmarge natuurlijk....

Je moet je goed afvragen wat je wil bereiken met deze berekening. Is het de bedoeling dat het energiesysteem bepaald wordt door de berekening ? Of wil je zeker zijn dat je onafhankelijk bent? Wat is de bedoeling ?

 

Geert

 

 

 

Beste Geert,

Dank je voor je reactie.

Ik wil het voornamelijk weten om een goede keuze te kunnen maken tussen de verschillende energie systemen. Door het bepalen van het totaal gebruik kan ik vervolgens kijken welk systeem het beste bij ons aansluit en welke leverancier de beste producten hebben. Ik heb nu twee leveranciers gevraagd en kreeg verschillende berekeningen (wat wel raar is en beetje sneu als je in de winter erachter komt dat de berekening niet klopt) en dus ook hele verschillende offertes die niet te vergelijken is.

Dus de kern van het verhaal is een goede eigen berekening (op jaar basis) om vervolgens de juiste techniek te kunnen kiezen/vergelijken

Michael

Michael,

start met een goede warmteverliesberekening; nadien moet je even zoek naar de 'graaddagen -een maat voor de gemiddelde buitentemperatuur' en met die twee kan je een redelijke schatting maken van je nodige verbruik, tenminste voor verwarming.

Maar ook je EPB berekening geeft je een indicatie van je toekomstig verbruik.  Ergens zit daar een schatting van je jaarverbruik.  Best je EPB man eens aanspreken.

Walter

Beste Walter,

 

De EPB man is via de architect aangestuurd maar inderdaad goed idee. Die ga ik eens navragen over de berekeningen en dan moet ik wel een eind komen, dank je!

 

Michael