Isolatiemateriaal in spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forum-gebruikers,

wie kan mij zo snel mogelijk informatie geven: wij zijn een oude hoeve aan het verbouwen (bj 1930), zonevreemd en bijgevolg een resem beperkingen. N.a.v. wettelijke beperkingen (moeten langs binnen isoleren, buitenaanzicht moet behouden blijven) en een aantal studies (architect, stabiliteitsingenieur, ..) moeten we onze buitenmuren (dubbele steense muur) dus langs binnen isoleren waarbij binnenmuren gemetst worden (nodig voor stabiliteit) en een spouw voorzien wordt.

Hoe isoleren we nu 't best en met welk milieuvriendelijk materiaal?

Ons voorstel was om 14cm isolatie te voorzien in de spouw, maar we moeten vertrekken met de opbouw aan de binnenkant van die buitenmuren, dus spouw laten, isolatie op één of andere manier aanbrengen en daartegen worden dan de nieuwe binnenmuren gemetst.

De dikte die we creëren geeft geen probleem ivm ruimteverlies (huis is groot genoeg).

Blijkt dat 14cm veel te dik is omdat daardoor de buitenmuren té koud en vochtig worden en er vriesschade zou optreden (na verloop van tijd). Maar kan kaleien hiervoor geen oplossing bieden ?

Als materiaal werd Homatherm HDP-Q11 aangeraden, een nieuw materiaal specifiek voor spouwisolatie. Deze platen hebben echter pas tand-groef vanaf 14cm dikte. Om de plaatsing praktisch te houden, zijn we wel op zoek naar harde platen met tand-groef.

Tenzij er andere suggesties komen ;-)

Graag snel en veel reacties want de tijd dringt en we geraken er niet echt uit ...

Reacties

Ter info m.b.t. onderstaande vraag van mezelf,onze oplossing is geworden:  

het plakken van Multipor van 8cm dik met bijhorende lijmmortel tegen de pas gemetste binnenmuren, tijdens het opbouwen ervan, is erg gebruiksvriendelijk (ik doe dit zelf terwijl de metsers de volgende laag aan het zetten zijn).

Hallo, 

 

Heb je ondertussen een goede ervaring met de multipor ? wij willen deze misschien ook gaan gebruiken maar ik vind hier wijnig ervaringen over.

 

Bedanlt.

Anton

Anton, Multipor is geen goedkoop produkt. Maar voor deze situatie wellicht ideaal:  je blijft massa houden aan binnenkant, en het contact van de Multipor met de buitenmuur is positief voor de bouwfysica van de buitenmuur hier...
En je kan het zelf doen waardoor de totaalprijs met vele andere gevelisolatie betaalbaar of zelfs beter is...
.
Bij de fabrikant Xella.be in Burcht (nabij Antwerpen) gaan regelmatig gratis volledagsopledingen door. Daar verneem je veel  praktische info over Ytong en Multipor plaatsen.. er is zelfs praktijkles met een muurtje plaatsen.