Discussie over wiki-pagina "Energie"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Ik heb de afgelopen dagen het internet afgespeurd naar de werking en het nut van een weersafhankelijke regeling (met ruimtecompensatie). Wij zouden in onze woning een war willen plaatsen omdat ik het nut niet inzie van de constant hoge watertemperatuur van de ketel.
Een kleine situatieschets. We hebben een HR ketel van Oertli, één kring, en een kamerthermostaat CM907 van Honeywell. De beneden (keuken, living en eetplaats) worden in de winter voornamelijk verwarmd door een inbouwhaard. Na veel te lezen en op te zoeken kom ik tot het idee dat we onze CV het best uitrusten met een war en onze kamerthermostaat behouden om de ketel te sturen door middel van een weekprogramma (wanneer hij mag werken en niet). De radiatoren zijn overal uitgerust met thermostatische kranen. Wanneer in de winter de beneden door de inbouwhaard wordt verwarmd kunnen we dmv de kamerthermostaat de CV laten werken op de thermostatische kranen zodat de kamers en badkamer boven op temperatuur houden.
Is dit een goed idee? Zou dit ons gasverbruik doen dalen? Of ga ik met mijn idee volledig de mist in?
 

Reacties

Elke,

 

Er ontbtreken nog enkele gegevens. U hebt dus geen condensatieketel. Maar zijn uw radiatoren groot genoeg om een lage watertemperatuur toe te laten? Hebt u een roestvrije binnenbekleding in de schouw (of andere afwerking) om de gevolgen van condensatie op te vangen wanneer uw HR-ketel op een lagere temperatuur zou werken? Want het is toch juist de bedoeling van een buitenvoeler dat hij de watertemperatuur aanpast aan de vereiste warmteafgifte, rekening houdend met de buitentemperatuur.

 

Ik zou het volgende proberen: als uwe haard werkt, moeten de thermostatische kranen de warmtetoevoer beneden tegenhouden. Maar de Honeywell moet hoog genoeg geregeld staan om de ketel te doen draaien om boven te verwarmen. Met deze kamerthermostaat kunt u dan de verwarming boven op de juiste momenten met de hand sturen. Aan de ketel kunt u ook de watertemperatuur met de hand instellen. In mijn vorig huis met HR-ketel is de watertemperatuur praktisch nooit hoger geweest dan 60° (vooral niet lager om condensatie in de schouw te vermijden). Een buitenvoeler zal daar niet veel  kunnen aan toevoegen, en een weekprogramma ook niet.