verwarming in herenhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds enkele maanden wonen wij in een huis dat indruist tegen zowat alle ecologische bouwprincipes, nl. een oude herenwoning van ca. 1900. Isolatie stelt dus niet veel voor. We gaan het dak laten vervangen en deftig isoleren, alle plafonds gaan we ook isoleren, en overal komen er nieuwe ramen met superisolerend glas. Buitenmuren isoleren is niet evident: aan de voorgevel is geen optie, omdat die daar véél te mooi voor is, en de achtergevel isoleren is momenteel financieel niet haalbaar. Dat betekent dus dat ons huis niet perfect zal geïsoleerd zijn.
En nu komen we bij mijn vraag: mijn man is totaal gewonnen voor het idee van muurverwarming, zowel owv de aangename warmte als owv het ecologische aspect. Hij is heel handig en wil die dan ook zelf plaatsen + pleisteren met leem. Ik vraag me echter af of muurverwarming voor voldoende warmte kan zorgen in een huis met beperkte isolatie. 't Is niet dat wij het superwarm willen hebben, maar die muurverwarming moet natuurlijk wel een significant verschil geven. Vloerverwarming is geen optie: er liggen overal mooie, oude plankenvloeren en die willen we er niet uit.
Momenteel staan er overal gaskachels (van die oude, dus wellicht niet zo rendabel en ecologisch verantwoord). Als we die nu zouden vervangen door gasconvectoren of gasgevelkachels, zouden we dan even ecologisch kunnen verwarmen als met muurverwarming?

Reacties

Dag Gwendoline,

Ik zit in een vergelijkbare situatie. In eerste instantie moet men isoleren. Dak isoleren en superisolerende beglazing zijn maar het halve werk, de winst hierdoor zal voor een heel groot deel teniet gaan door een veel te groot verliesoppervlak, de muren. Zelf heb ik ook aardig wat kunstgrepen moeten uithalen om mijn gevels te isoleren: deels aan de binnenkant isoleren waar de woning op de perceelsgrens staat. Deels isoleren en een gevelbekleding, deels met sierpleister (tja, is zo bepaald door een BPA). De zuidwestgevel had dan wel weer een spouw die ik ga laten opspuiten met PUR. En er zijn nog mogelijkheden hoor.
Muurverwarming heeft het voordel dat de gevelvlakken niet meer koud aanvoelen wat al gauw comfortabeler is. Maar het rendement van bvb een condenserende gasketel zal wel achteruitgaan bij een hogere temperatuur van het verwarmingswater.
Beter isoleren is de boodschap.

Dag Wiwi,

Isoleren is inderdaad het begin van alles, maar ik lees hier voortdurend over de problemen die je kunt krijgen als je langs de binnenkant isoleert, waardoor we denken: dat wil je liever niet meemaken, dus laten we het maar zo. En bovendien hebben we zowel vooraan als achteraan behoorlijk grote ramen, waardoor het muuroppervlak redelijk beperkt is.
Of misschien moet ik mijn vraag anders stellen: gesteld dat we ons huis isoleren volgens de regels van de kunst, wat is dan het meest ecologische: verwarmen met muurverwarming, of met gasconvectoren of gasgevelkachels?

En hoe verwarm jij je huis, als ik vragen mag?

gwendoline,

het meest ecologische is dat je je verwarmingsbehoefte maximaal reduceert .
wat je niet moet stoken vervuilt ook niet .
dus : isoleren zoveel je kan .
vergeet ook de vloer op het gelijkvloers niet te isoleren .

muurverwarming kan perfect op binnenwanden , op de gevels kan dat enkel indien je eerst een isolatielaag aanbrengt .
anders verwarm je de gevel ook naar buiten toe , en gaat een flink deel van je warmteopbrengst verloren .
dat zou betekenen dat je (veel) harder moet stoken, en aldus zou je ecologische prestatie maar belabberd uitvallen.
ook iedere andere vorm van verwarming die je aan de gevels plaatst, zal hetzelfde euvel vertonen .

het is NIET zo dat binnen-isolatie per definitie problematisch is .
wat wèl problemen kan/zal geven, is ONDOORDACHT aangebrachte binnenisolatie . Binnenisolatie is niet eenvoudig, en moet goed en grondig bestudeerd (en/of berekend) worden; maar is wel aangewezen daar waar buitenisolatie niet kan .
een soort van plan B, dus, maar wel degelijk mogelijk .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Mag ik vragen waar je uiteindelijk voor gekozen hebt? en of je er tevreden van bent?

 

THX