Wassen met regenwater.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zouden voortaan onze wasmachine willen aansluiten op de regenwaterput, in deze waterput hangt er een drijvende aanzuigbol, maar is dit wel voldoende om slib en andere smurie tegen te houden ? We gebruiken al regenwater voor 2 wc's en in het waterreservoir van het toilet vormt er zich na een tijdje een zwart slib.( daardoor hebben we een beetje twijfels of onze kledij er na een tijdje ook niet vies gaat uitzien ) Heeft er iemand ervaring met het wassen met regenwater ? Bedankt alvast .

Reacties

Danny,

Wij hebben een 3-tal jaar gewassen met regenwater zonder enige problemen.

Door een verstopping kwam er vuil water in de put en nu krijgen we hem niet meer goed. Wij hebben nu ook dat zwart slib + een vieze geur, dus wij doen het niet meer.

oplossingen van anderen zijn welkom.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Het blijft trouwens een compromis tussen voorverwarmd leidingwater door zonneboiler (hotfill) of electrische opwarming van regenwater. De vraag is nog maar wat het beste is voor het milieu en je portemonee (door hotfill bespaar ik 1,1 KWh per wasbeurt maar ik heb nog niet de berekening gemaakt voor de besparing van leidingwater)

Om de hotfill besparing wat beter te plaatsen: de bespaarde energie per wasbeurt is voldoende voor mijn verlichting en computer(s) een ganse avond in gang te houden, en aangezien wij hier drie rakkers hebben rondlopen wordt er toch 3 a 4 keer per week gewassen. Die besparing begint dus wel te renderen...

Heb je geen mogelijkheid om het regenwater te filteren alvorens het in de regenwaterput te laten lopen?

Als je nog plaats (ruimte) over hebt kan je misschien denken aan een zandfilter?

Super is om een klein waterplantenbekken aan te leggen (+-60 cm diep) dat gevuld wordt met basaltkorrels. Daar worden dan diverse soorten planten in geplaatst (o.a. Lisdotte, watermunt, enz....).
Die planten zorgen met hun wortelsysteem voor een spectaculaire zuivering van het water.
Het water is dan reeds zo zuiver dat mits het bijplaatsen van een speciale keramische filter tegen bacteriën, je het water zelfs veilig zou kunnen drinken.

Peter,
Als de verstopping is gevonden, kan u uw put misschien eens laten ontsmetten. (daar bestaan gespecialiseerde firma's voor)
Verder is me nog verteld dat het toch het beste is om een regenwaterput regelmatig proper te maken als men regenwater gebruikt voor een wasmachine.

Wij wassen al jaren op regenwater. Je bespaart vooral op wasverzachter.

We hebben ook een drijvende aanzuigbol. (sinds de vorige pomp stuk raakte omwillen een opgezogen steentje)

Ik zit elk jaar in de ... put, om het slib weg te nemen.

Opties om zuiver water aan te zuigen: (heb ze allemaal en was reeds 3 jaar met zuiver geurloos regenwater) - Op aanzuigleiding in de put een filterstuk op socarex plaatsen - Net voor de pomp op aanvoerleiding nog een filter (soort ronde zift plaasten) - Voor regenput een filter(put) voorzien om bladresten e.d op te vangen. Sycloonfilter kan ook maar daar heb je veel verval voor nodig + werkt echt bij intense regenval + verlies van water. - Belangrijkste: inlaat regenput in vorm van "anker" zodat vuil niet permanent opgewoeld wordt. - put om de 1 à 2 jaar kuisen - om contaminatie te voorkomen: op overloop regenput naar riolering naast een sifon ook een "terugslagklep" zetten zodat vuil rioolwater niet tot in de regenput kan. voorbeeld:

http://www.europlast.it

Wij wassen al 15 jaar met regenwater, geen probleem met vuil water (regenput is eigenlijk nog nooit gekuist)
Ik werk met het systeem van communicerende vaten: regenwater ingang in put 1, regenwater aanzuigleiding in put 2.
Het vuil van bladeren in de dakgoot blijft hierdoor grotendeels in put 1.
Het zwarte slib in het wc reservoir heb ik ook, maar dit is in het toilet niet merkbaar, in de wasmachine ook niet. vermoedelijk is die zwarte aanslag omdat het water langer stil staat in dat reservoir

Wij wassen reeds 18 jaar op regenwater. De aanzuigleiding is vastgemaakt op
20 cm boven de bodem van de citerne. Een filter, op de drukleiding, met een
zeefelement houd de grote onzuiverheden tegen. Dit is nodig om het kleine
filtertje in de wasmachine zuiver te houden. Indien dit filtertje deels verstopt (
vogelpluimpjes, bladsteeltjes...) moet de wasmachine langer de watertoevoer-
valve openhouden. Deze valve is berekend op normale waterinlaat en is
vroeger meermaals stuk gegaan. De valve is een door een electromagneet
bediende kraan, welke doorbrand bij uitzonderlijk lange openingstijden. Met
een extra filter is dit euvel volledig verholpen.

Groeten Rudy

Aan allen die gereageerd hebben op mijn onderwerp "wassen met regenwater", hebben we beslist om onze wasmachine aan te sluiten op de regenwaterput mits een extra filter te plaatsen moet dit wel lukken.

Bedankt iedereen
Groetjes
Danny

wat ik me afvraag: als je een zandvangput (http://www.rezo.nl/nl/zandvangput.htm) tussen het filter en de put plaatst (normaal alleen voor infiltratiesystemen), zou je dan niet álle slib uit de put kunnen houden? En bovendien het terras op het systeem kunnen aansluiten?

Heb eigenlijk geen zin om me om de twee jaar in die put te wurmen...

Ben ook van plan om binnenkort de wasmachine aan te sluiten op het regenwater. Er wordt bij ons steeds 's nachts gewassen (stekker van de wasmachine in een timerke).

Als de regenwaterput op een bepaald moment leeg geraakt, is de wasmachine dan per definitie kapot? ("valve die doorbrandt bij lange openingstijd" cf. Rudy) Ik dacht eigenlijk dat een wasmachine stilvalt als er geen water meer aangevoerd wordt. 'k Zou het kunnen uitproberen, maar...

PS: wij hebben geen automatische overschakeling op stadswater!

Bij ons stelde onze aannemer voor om een extra putje te metsen op de regenput met keien in. Het water komt binnen via een soort groffilter, en gaat dan door de keien en nadien de regenput binnen.

Op onze overloop zit ook een shiffon.

We wonen hier nu vier jaar, en vorige zomer onze regenput uitgekuist en er lag zelfs geen blaadje in.

Ik het die keien wel om de zes maanden eens afgespoten, want die komen wel heel zwart op den duur.

Wij gebruiken ons regenwater voor toiletten, wasmachine vaatwas en alle koud water aan het bad en de douches

MVG
Christof

Blijkbaar velen die hemelwater voor te douchen gebruiken. Voor het warm water zien we niet echt een probleem om te douchen, het koud water daarentegen wel, daar niet alle bacteriën dood zullen zijn. Stel dat we het hemelwater op de boiler aansluiten ... Hoe wassen we dan af? Vaatwasser kan evt op leidingwater, maar alles wat met de hand gebeurt kunnen we moeilijk door een doorstromer sturen denk ik. Gaat dit niet meer kosten dan wat je met het water gaat uitsparen?

Groeten

Ik heb in Australie gewoond en had daar alleen regenwater (grote tank van 10.000 liter). Ook in NZ heb je dat principe vooral in buitengebieden. Een goed systeem is een first flush bypass, zodat stof/troep (op een boederij, mest niet in de tank komt.
Daarnaast filters gebruiken op zuig en pers is natuurlijk heel verstandig. Ook een UV lamp (liefst op een zonnepaneel) kan problemen met algen etc. reducere. Dit soort UV lampen worden in vijvers veel gebruikt in de leiding voor het filter.
Er zijn heel goede (dure) filters te koop die drinkwater kwaliteit leveren. De vraag of het goedkoper is om drinkwater te kopen of het water gewoon te drinken. Hangt er vanaf waar je woont, veel industrie en/of verkeer in de buurt betekent het risico dat er echt slechte troep in het water komt. Dus dan maar niet drinken.
Kortom je kan veel doen maar doe alleen wat nodig is

Ik heb in Australie gewoond en had daar alleen regenwater (grote tank van 10.000 liter). Ook in NZ heb je dat principe vooral in buitengebieden. Een goed systeem is een first flush bypass, zodat stof/troep (op een boederij, mest niet in de tank komt.
Daarnaast filters gebruiken op zuig en pers is natuurlijk heel verstandig. Ook een UV lamp (liefst op een zonnepaneel) kan problemen met algen etc. reducere. Dit soort UV lampen worden in vijvers veel gebruikt in de leiding voor het filter.
Er zijn heel goede (dure) filters te koop die drinkwater kwaliteit leveren. De vraag of het goedkoper is om drinkwater te kopen of het water gewoon te drinken. Hangt er vanaf waar je woont, veel industrie en/of verkeer in de buurt betekent het risico dat er echt slechte troep in het water komt. Dus dan maar niet drinken.
Kortom je kan veel doen maar doe alleen wat nodig is

bij ons staat alle warm water en joud water op regenwater muv de koude kraan aan lavabo en keuken. al de rest is op regenwater incl afwasmachine en warm water aan keuken. sinds '88 nog geen probleen gehad.

Wij gebruiken ook het regenwater voor wc, douche & andere warmwater (bv lavabo). Er zitten 2 betonnen regenputten van 10.000 liter. Nu hebben we af en toe problemen met de overloop. De bedoeling is dus dat de 2 regenputten even hoog staan. Wij hebben een (dunne) darm die van de ene naar de andere loopt.

Maar het probleem is dat er na verloop van tijd boven in de darm lucht wordt gevormd en het systeem van communicerende vaten jammergenoeg dus niet meer werkt.
Nu moeten we af en toe een pomp laten inzakken om het water over te gevelen...
Iemand een beter idee, of een verbetering van ons systeem?

Hallo, wij zitten met een "stinkend" probleem, een 8 tal jaren geleden hebben wij een 20000 liter ronde cilindervormige betonnen regenwaterput laten plaatsen,
in t' begin hadden wij proper welriekend regenwater, na een tijd ik denk ongeveer 2 a 3 maand begon dit water erg te stinken, het kleur zag er na verloop van enkele mmanden ook al niet erg proper uit, zodat we het wassen en ws spoelen al gauw moesten opgeven. we hebben dan besloten de regenput te openen, te reinigen (er werd nagenoeg geen vuil op de bodem gevonden) enkel wat leislagkorrels van onze dakbedekking, de put hebben wij dan grondig onder hoge druk gereinigd. resultaat na enkel maande het proper water te hebben grbruikt, terug naar af (stinken en verkleuren, het jaar nadien treug alles proper maken ( geen noemenswaardig vuil te vinden, er staan ook geen bomen in onze omgeving, dus geen bladeren), kortom we hebben het water dan 1 1/2 jaar niet gebruikte, om volgens sommigen het water te laten "rusten", we hebben nu terug geprobeerd het water te gebruiken, en hebben terug besloten het af te sluiten.
Algemeen: er is een overloopsifon geplaatst zodat er geen rioolwater en of lucht vandaar kan komen, er zijn binnen 2 filters geplaast om het een wat beter kleur te geven( grove katoen filter en een fijne watten filter, kleur is nog steeds niet om aan te zien de wc"s krijgen een zwart bruine rand (precies nooit onderhouden, dit gebeurt dagelijks),
de stank is niet te harden precies uitwerpselen), alle leidingen zijn gecontroleerd enkel regenwater komt in de tank terecht, aanzuig gebeurt via een in de put geplaatste aanzuigkop met fijnmazig net, deze is geplaatst in een pvc bak gevuld met kiezelsteen (zeer proper allemaal) de pomp staat in onze garage om dan via de filters de woning te berijken.
dit was mijn verhaal, wij hebben een bedrijf met heel wat watergebruik (4 wc's en veel ander water voor oa beplanting en gras) graag hadden wij toch ons regenwater gebruikt, wie heeft goede tips alvast bedankt. Dirk

@Reas Dirk:
ik lees
"leislagkorrels van onze dakbedekking"

Daaruit kan ik afleiden dat het een geasfalteerd plat dak betreft?

Ik ben nog veel meegewerkt met een asfalteur, ook bij mensen die hun regenwater verzamelen. Bij een vers gelegd dak ga je sowieso het eerste jaar vuil en stinkend water hebben. De kleur is dat van slappe koffie en de geur hangt ergens tussen teer en rottigheid in. Dit euvel kan soms wat langer duren dan een jaar, maar moet uiteindelijk wel stabiliseren tot een aanvaardbaar niveau. Laten rusten is geen oplossing!

Mijn tegenvraag is of er een verband is tussen het leggen van de dakbedekking en de periode dat het water begon te stinken.

Indien dit zo moge zijn, zou ik voorstellen de put leeg te trekken met een dompelpomp en gewoon terug laten volregenen.
Blijft het bruin en stinkend, dan zal het alvast niet van de dakbedekking komen.

O ja,
Schep ook eens een emmer water rechtstreeks uit uw put en controleer dat eens. Misschien is die PVC-bak met kiezels het probleem (slib-ophoping in die bak?). Maar ik weet niet of dit mogelijk is, want dat systeem is een onbekende voor mij.

Alvast succes ermee, want het is zonde dat je dat water niet kan gebruiken!

Groeten,

Tim

Het is toch blijkbaar een terugkerend fenomeen bij platte daken. Ik vraag me af hoe dat komt.

Bij ons hebben we sinds we het plat dak van ons nieuw bijgebouw aangesloten hebben ook problemen met verkleuring (en recent ook geurhinder) in ons regenwater. Mijn schoonouders zitten ook met een plat dak en hebben al tientallen jaren dat probleem. Herhaalde reinigingspogingen, ondermeer door professionelen hebben geen soelaas gebracht.

Ik heb al allerlei verklaringen gehoord en gelezen, sommigen spreken elkaar tegen. Voor mij is het nog een groot vraagteken, moet nog wat experimenteren met verschillende mogelijke oplossingen. Misschien brengt de toekomst raad.

als men zich niet met regenwater kan douche
loop dan nooit meer door de regen, en ga nooit meer naar de zee

Jan in moderne bitumenbanen zitten stoffen en die treden onder invloed van de zon uit de baan. Deze verzamelen zich in de plassen op het dak. Neem eens een kijkje op het dak. Als het een periode mooi weer is geweest in klein buitje dan zie je waar plassen hebben gestaan, vuil en een olie achtige substantie verzamelen. Dit goedje is behoorlijk zuur. Het beste is voor een ander type dakbedekking te kiezen een bedekking op basis van Polyolefine. Google maar eens op Polyfin.
*wgb*

De verkleuring komt van de koolwaterstoffen uit de roofing. Vooral na periodes van hitte(zon) geeft de roofing na een regenbui verkleuring af. Het stof in de lucht doet ook zijn werk. Wortelgroei door de bovenrand van een betonnen put geeft insijpeling van regen en/of grondwater in jouw put. Als je zavel of leemgrond hebt heeft dit verkleuring tot gevolg. Al mijn regenwater moet door een zandfilter. Ik kuis de put nooit. Heb geen verkleuring. Er staan nergens extra filters tussen. Je moet wel plaats hebben voor die zandfilter natuurlijk.
De zeef van de wasmachine wel ieder jaar kuisen!! Dit geldt ook wanneer je met een hotfill werkt vanwege de kalk uit de boiler of naverwarming!!
Vooral GEEN waterplanten gebruiken is mijn ervaring. De wortels daarvan groeien de afvoeropeningen naar de zuiverwaterput onherroepelijk dicht, met veel werk en kosten als gevolg. Zonder die planten doen de bacteriën ook hun werk. Ik zuiver al jaaaaren mijn grijs water zonder planten. Planten = miserie wanneer je het water weer opvangt. (kan er van meespreken)

Roofing met leislag geeft geen verkleuring is mijn ervaring.
Op mijn daken zonder leislag heb ik een laag argex gekieperd. Het komt er dan op aan deze te fixeren zodat deze bij een stortvlaag niet in de tapgaten verzeilt en alzo je dak onderwater zet met de gevolgen van dien.(meegemaakt)(heb er spijt van!!)

Dat roofing de oorzaak zou kunnen zijn had ik al gelezen, en in ons geval lijkt het wel aannemelijk. Maar blijkbaar is dat een fenomeen dat zou moeten uitdovend zijn (na een paar jaar is het gestabiliseerd en heb je geen verkleuring meer).
Maar bij mijn schoonouders is dat al meer dan 10 jaar zo (waarschijnlijk eerder 20 jaar). wat is daar dan de oorzaak van.

En zou dat "lekken" van stoffen uit de roofing dan kunnen tegengehouden worden met een groendak?
Welke stoffen kunnen dat dan zijn?

Een bevriende milieudeskundige (met ervaring in een landbouwkundig laboratarium) zei dat zo'n verkleuring veelal wijst op een bacteriele oorzaak. Dan zou een behandeling met javel (1/2 glas voor 15000 liter) het probleem kunnen oplossen (of toch maskeren).
Een bacteriele oorzaak, dat betekent dan ook dat er voldoende organische stoffen in het water moeten zitten om zo'n waarneembare bacteriele bloei te krijgen.

Ik heb vorig weekend de javel-behandeling gedaan en dat geeft duidelijk een flinke verbetering. Dat zou dan eerder een tegenaanwijzing zijn voor de roofing theorie.

Wij hebben ons plat dak laten uitvoeren met EPDM van Mastersystems. Ik had vooraf gevraagd wat de beste oplossing was om geen geurhinder of verkleuring van het regenwater te krijgen en volgens onze installateur was dat bij deze EPDM het geval. EPDM van Resitrix zou wel een lichte verkleuring geven (volgens hem). Wij hebben momenteel nog geen klagen, je ziet wel in het toilet dat dat water niet perfect helder is als kraantjeswater maar geurhinder is er totaal niet.

Groendak is (g)een oplossing. Hou rekening met het gewicht per/m².(draagkracht dak). Je verliest wel bijna al je regenwater. Net zoals ik met m'n argexbollekes. Niet nuttig dus als je iedere lek nodig hebt.

om aan te geven hoeveel smeerlapperij er rond vliegt:
Ik had vroeger schepputjes gemetst aan iedere regenpijp . Die moest ik ieder jaar leegmaken. Daarin zat telkens 1 volle emmer zwarte drab. Daarbovenop om de twee jaar de regenput kuisen waaruit nogmaals verscheidene emmers smeerlapperij kwam.

Al de schepputjes zijn weg. In de plaats daarvan gebruik ik vooral het water van het pannendak en de veranda. Dat loopt samen in een wastrommel gevuld met argex. Deze trommel staat bovenop de zandfilter. De trommel maak ik ieder jaar leeg. Je moet er wat voor over hebben. Ook wanneer je die dure regenwatervoorfilters uit de handel gebruikt. De inoxzeven verslijmen (verstoppen) snel en je hebt veel waterverlies richting riool. Hier dus ook: veelvuldig reinigen is de boodschap.

Je zou een beluchting kunnen overwegen,dat werkt, maar dat kost weeral geld en energie.
mvg
P

hallo, wij hebben gekozen voor EPDM van resitrix, naar het schijnt kan dit wel een jaar duren tot je een beetje helder water hebt, belangrijkste is dat er geen aan het water is, wanneer mijn vrouw een wasmachine laat draaien verzet ze gewoon de kraan op stadswater

Het regenwater komt bij ons via een klein putje waarin een muggenzift ligt.
De muggenzift houdt het grove vuil weg en leidt het naar de riool.
Dat systeem werkt al een paar jaar goed.

De aanzuigsocarexbuis ligt op de bodem van mijn put.
Je zou dus kunnen denken dat er soms vuil binnenkomt in de filter voor de pomp maar dat is (nog) niet het geval.

Zoals bij de meeste replyers hierboven heb ook ik een zwarte maar niet storende aanslag in de wc reservoirs...

Alleen vraag ik me wel af of er in het visueel propere water niet te veel viezigheid zit om dit water ook voor wasmachine te gebruiken, laat staan voor douche en afwasmachine...

Is een koolstoffilter hier afdoende om de waterkwaliteit aanvaardbaar te maken?

Voor de wasmachine zou ik er niet mee inzitten. Daar zal regenwater zeker voor voldoen (zeker als er geen visuele verontreining in zit).

Voor vaatwasser en douche kan ik begrijpen dat je je afvraagt of het wel een goed idee is.

Maar dan moet je weten dat leidingwater om te beginnen ook niet steriel is. Het is wel een heel stuk zuiverder dan regenwater, maar zeker niet steriel. En dan kijken hoe een vaatwasser werkt, na het wassen blijft er wat water onderaan in de machine (meestal onder de zeef) staan. Dat water bevat zeker nog wat opgeloste etensresten. En dus ook zeker bacterien. In die situatie kan regenwater geen verslechtering brengen.

Wat douchen betreft, volgens mij kan er geen probleem zijn als je met een doorstroomboiler werkt. Ik zou zeker niet met een voorraadboiler werken dan. Het risico op bacteriele bloei is dan toch reëel. En als je dan met een verzwakte weerstand een douche gaat nemen zou je wel eens een infectie kunnen opdoen (cfr. Legionella en consoorten).

Danny schrijft:
> We zouden voortaan onze wasmachine willen aansluiten op de regenwaterput, in deze waterput hangt er een drijvende aanzuigbol, maar is dit wel voldoende om slib en andere smurie tegen te houden ?
> We gebruiken al regenwater voor 2 wc's en in het waterreservoir van het toilet vormt er zich na een tijdje een zwart slib.( daardoor hebben we een beetje twijfels of onze kledij er na een tijdje ook niet vies gaat uitzien )
> Heeft er iemand ervaring met het wassen met regenwater ?
> Bedankt alvast .

Waarom zou dit anders zijn dan met leidingwater? Legionella infectie komt voor in zwembaden waar ze met leidingwater SWW voorzien. Het heeft gewoon te maken met de temp waarop water gehouden wordt of stil blijft staan. Indien het water hoog genoeg (temp) werd gestockeerd dan is er geen probleem.

Wij wassen reeds 5 jaar met ons regenwater. 2 putten van 5000 liter die hevelen. 1 mechanische filter voor 4/5 van de invoer die het grootste vuil tegenhoud. Het water van 1 dak komt ongefilterd in de put. In de eerste put ligt slib, deze is nog nooit uitgekuist, de 2de bevat kraakhelder water en misschien een klein laagje zand, geen slib. Het water wordt aangezogen met een drijvende bol. Ik denk dat een hevel de beste filter is.
Hebben wij geluk gehad?

ik heb bij mij thuis een bladfilter ,terugslagklep voor riolering en ziftje voorzien voor de pomp ,na de pomp een uitwasbaar filterpatroon en een katoenen filterpatroon geplaatst.water is op het oog zeer blank in een witte gevulde emmer .
ik heb een put van 5000 liter en heb hiervoor speciaal gekozen zodat het water meermaals ververst wordt in tegenstaande tot een grote put.je blijft daar eigenlijk met oud water zitten als het verbruik niet groot genoeg is.

Wij wassen onze kleren, onzelf en ons bestek al heel ons leven met regenwater of putwater. Zelfs onze tanden poetsen we ermee.

Nog nooit ziek van geworden. De enige plaats waar we leidingwater hebben is het koude water in de keuken, dit om koffie te zetten of om maaltijden te bereiden.

Enige nadeel van een regenput en een steenput te hebben, is dat je ze door elkaar moet gebruiken, want als je slechts overschakelt als er één leeg is, dan heb je veel kans dat de andere put stinkt, door de stilstand. Als gevolg kunnen de kleren die je ermee wast ook stinken.

Groeten

Wij hebben een stenen regewaterput in de veranda(plastieke golfplaten).Het regenwater gebruiken we voor het toilet en de tuin. Ieder jaar op het einde van de zomer kuisen we hem. Het dak waarop het hemelwater verzameld wordt is van oude leien, met mos op(komt door de tijd). Het water is ook beginnen stinken. Regenput uitgekuist en een nylonkous als filter ertussen. Regelmatig wordt de nylonkous geleegd. Wanneer het niet regelmatig regent begint het water altijd te stinken ook al wordt het gefilterd.
Een tijd geleden stond er in de folder van Colruyt dat HG een middel heeft om de geur van regenwaterputten te neutraliseren. Bij navraag in de Coltuyt winkel(2 maanden later) kende men het product niet. Ik kon me maar beter informeren bij een goede doe-het-zelf-zaak.Ook daar had men nog nooit gehoord over dat product
Om het toilet te reinigen giet ik s'avonds een beetje azijn in de toiletpot. De volgende ochtend met de wc borstel even schuren en proper. Bijtend? Ik maak vinaigrette met azijn.

Wie heeft een regenwaterput in een goed afgesloten veranda?

Hallo,

een goede oplossing voor het probleem is de aanzuigpomp precies in het midden van de communicerende vaten monteren. Zo zal ook als de putte leeg zijn geweest, de boel vanzelf weer op gang komen.

Groet Peter.

beste, om vuil water te voorkomen kuis je best minimum 1x per jaar je regenput uit.uit eigen ervaring als installateur, om geen dood (stilstaand water) water te krijgen kan je de regenput extra gaan beluchten.opgepompt regenwater kan je best filteren( fijnste filter is 25 micron).

davy de baere

Simpel : laat de darm niet zomaar in de regenput bengelen maar hang hem bv in een emmer of een ander waterdicht recipiënt die je in beide regenputten plaatst. Darm vastmaken zodat hij er niet kan uitwippen en klaar.

Nadeel is wel dat je de putten niet leger krijgt dan de hoogte van de emmer. Is dit te hoog boor dan op de omtrek een paar gaten lager dan de rand.

davy de baere

installateur met ervaring??

dan moet jij je eens heel dringend gaan bijscholen!

wij kuisen onze putten niet eens om de 5 jaar uit, en toch blijft ons wtaer zo helder als kraantjeswater, en zonder verkleuring of geurhinder. als je me niet geloofd mag je eens komen zien/ruiken :)

filteren doe je voor, en niet na de regenput, dan is het kalf al verdronken. en zo kan je jarenlang genieten van je regenwater, zonder enige zorgen. als wij hem al reinigen na een jaar of 5, dan ligt er een heel dun laagje slib onderaan in de put. als je e en stille toeveor gebruikt, blijft dit slibook altijd beneden liggen.

ik zou de zaak zelfs omdraaien, reinig je put zo weinig mogelijk, dat is veel beter voor het biologische evenwicht, en daarmee de helderheid van je regenwater.

hans d

hey,

je kan best dan uw regenwaterput behandelen met een product, ik mag geen reclame maken maar bij een sanitaire groothandel met als logo een zee-paartje  daar hebben zij het wel. dit behandelen gedurende enkele maanden en veel gebruik maken van het regenwater.

 

grz

 

blaster  

je kan best je regenwaterput met geen enkel product behandelen.

zorg voor een filter voor de put die het vuil uit de put houdt, zorg er voor dat ie niet te groot is, zodat ie regelmatig eens overloopt, en vooral, nooit reinigen met een product of met de hogedrukreiniger.

het enige dat je dan nog nodig hebt is een beetje geduld, goedkoop en zeer ecologisch :)

 

 

 

 

Heb mijn huis negen jaar geleden gekocht,er zitten hier twee regenwaterputten 2500L en grondwaterput (8m) in de grond sinds de jaren ????....kan ik niet zeggen....toch al een heel tijdje....ze zijn wel in beton.

Het regenwater gebruik ik eigenlijk niet,gebruik het grondwater voor wc,wassen enz...heb die regenwaterputten op die negen jaar eens vijf keer leeg gepompt,dus dat water staat praktisch stil,er zit niets van filtersysteem op voor de ingang,mijn dak is een eternit-leien dak met veel mos op....

Ik ben juist eens wat water gaan scheppen...op de bodem licht een laag "smurrie" heb ik gevoeld met een lange stok,het water is licht gekleurd beetje groen of geel...je moet al goed kijken...en ruikt niks....????....leg dat nu eens uit?

Eigenlijk intersant onderwerp...is het laatste nog niet over gezegt denk ik.

walter

als je er lang genoeg afblijft, hebben de mikro-organismen in het water de tijd, en geef ze tijd en ze maken het smerigste water proper. voorwaarde is dat het koel blijft en afgeschermd tegen het licht. daarom ook dat ik er altijd de nadruk op leg regenputten nooit met de hogedrukreiniger te kuisen of met producten, want je maakt de put wel proper, maar alle leven dood. en dan heb je weer een hele tijd nodig om weer dat evenwicht te vinden.

wel zonde dat je het regenwater niet gebruikt, zeker voor de was is dat veel beter.

 

hans d

 Om een simpel antwoord te geven, reinig uw regen put één maal per jaar. Pomp hem leeg, schep het slib (verrotte bladeren) uit, spoel en scheur de wanden af met een harde borstel, niet met een hogedruk reiniger, want anders maak je de wanden poreus, en giet er wat chloor of javel in na het reinigen. Wacht dan tot de put terug half vol is en neem deze terug in dienst. De beste periode om deze te kuisen is na de zomer, bvb. september, oktober.

chris

om een nog simpeler antwoord te geven, plaats een fatsoenlijke filter, dan is dat gedoe elk jaar niet nodig.

verder geef je zowat de slechtste raad die je kan geven aan iemand die z'n regenwater wil gebruiken, eerst ga je de wanden afschuren zodat je de biofilm waar de aërobe bacterien in overleven weg is, en dan maakt je het biologische leven in de regenput voor een half jaar kapot met javel.

en dus is de beste periode op jou manier eigenlijk nooit, je krijgt beter water door een goede filter en nooit te kuisen.

ik maak mijn regenput om de 5-6 jaar eens propezr, zonder borstel, zonder javel, en je kan hier het verschil met leidingwater niet zien of ruiken.

hans d

 

Ik liet mijn mazouttank ombouwen tot regenput. Bij de overschakeling van mazout- naar een gasketel vond ik het zonde om de tank te laten opvullen met zand of polyurethaan.

Een firma uit Menen pompte en kuiste alle vuile mazoutresten er uit. Dan volgde het zandstralen en het proper maken. De tank kreeg als laatste een duurzame kunstoflaag zoals ze die toepassen in zwembaden.

Ik gebruik de put nu al enkele maanden voor regenwateropslag en mijn vrees dat het water niet helder zou zijn, blijkt nu onterecht. Ik wou die positieve ervaring gewoon mededelen, mochten er mensen zijn die hun voorraad regenwater willen vergroten zonder grondwerken uit te voeren.

Allen spijtig dat mijn gemeente enkel subsidie (75 euro) wilt geven voor mazouttanks die opgevuld worden met een inert materiaal (zand of polyurethaan?). Opslag van regenwater komt nochtans iedereen te goede. Vandaar dat ik toch een aanvraag indiende bij het gemeentebestuur. 'k ben curieus naar haar antwoord.

gr

luc

" mazouttanks opvullen met inert materiaal: zand of polyurethaan?"

Is polyurethaan ook al een inert materiaal? Opvullen met zand, ok, maar toch niet die hele tank voor met polyurethaan spuiten, dat vind ik onvoorstelbaar....

luc

en kwam dat goedkopezr uit dan tank gewoon reinigen, uitgraven en een nieuwe betonnen tank plaatsen? want dat proces lijkt mij toch niet zo goedkoop. en je blijft met een minder geschikte tank zitten voor regenwater, je regenwater zal zeer zuur blijven. ik zou zeker bij zo'n tank er een aantal betonblokken ingooien (gooien bij wijze van spreken) om de zuurtegraad wat te minderen.

hans d

@limer Ik geef je gelijk over polyurethaan , maar zo zou het in een of ander Vlaams milieudecreet zijn bepaald. 

 

@ Hans 'k dacht er eerder aan om jaarlijks wat kalk in te gooien. Ik doe dit ook in mijn visvijvers. Betonblokken zouden de kunstoflaag kunnen beschadigen.

De mazouttank zit onder het terras en kon niet meer uitgehaald worden.

Mijn huis is afgesloten met een vaste houten omheining en ik dacht er indertijd niet aan om een voldoende brede doorgang te laten voor een bobcat of andere kraan. 'k hoop hiermee andere bouwers in te lichten.

Als je de tuin omheint, zorg dus dat aannemers via een of ander doorgangsysteem nog in je tuin kunnen. Hierdoor kan ik ook geen boorput (bvb voor een warmtepomp) meer laten boren.

 

gr

 

Luc

luc

kalk zal weinig helpen aan de kwaliteit van het regenwater, hooguit de zuurtegraad wat milderen. als je goed kwalitatief regenwater wil is de eerste voorwaarde zorg dragen voor de aerobe bacterien, en in quasi een steriele omgeving van kunststofcoatings kunnen zij nauwelijks overleven, als ze al niet sterven t.g.v. de uitwasemingen van de kunststof.

leg daarom eerst een stuk epdm of zo op de bodem, dan kan je daar een paar stenen op zetten. ook interessant kan zijn een mand met boomschors in het water te hangen. want beide geven de bacterien tenminste een plaatst om in te huizen.

hans d