Schoorsteen techniek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat mijn enigzins verbaasd dat er zo weining gesproken wordt over de schoorsteen.
Dit is evenmin en zeer belangrijk onderdeel van de 'techniek' en niet zomaar één buis .
Ik ben momenteel aan het bekijken om in ons 'passiefhuis -in-wording' (nieuw/houtskeletbouw) een systeem te vinden voor een gesloten-systeem pelletkachel, dus met luchtaanvoer en rookgasafvoer van en naar buiten en met thermisch onderbroken doorvoeren.
Siebel heeft een assiefhuis schoorsteen .... maar bestaat uit gemetselde stukken ...
We zijn naar iets simpelder op zoek .... bijv enkel een buis naar buiten.
Alle info is welkom .
Thanx !

Reacties

 

Zonet gevonden na het bekijken van een bouwdagboek passief (ook de schouw staat op foto)

http://www.mijnpassiefhuis.nl/index.php?paginaid=8

misschien nuttig binnenlucht onafhankelijke modellen

http://www.wodtke.com/modelle.html

zij hebben ook schouwen en luchttoevoer roosters

http://www.wodtke.com/zubehoer_po.html

maar veel details over hun aan- en afvoer vind je er niet

ook PH-ename met pelletkachel heeft bij nader bekijken geen schouw... hoe gebeurt de rookgasafvoer bij hen? Iemand een idee ?

Oooeps! Foutje. Ik bedoelde de fabrikant Schiedel met het Absolut-systeem .

In Ename heeft Frederic destijds ( meer dan een jaar geleden) dat hij enkel in buis van buiten naar binnen en van binnen naar buiten voor de rookgassen had 'gestoken'. Hun Pellet is een Calimax 80/20 meen ik me te herinneren .

Enige tekortkoming volgens F. was het ontbreken van een thermische doorvoor door de wand .

Ik ben van mening dat je toch een buis annex schoorsteen nodig hebt al was het maar om aan de wetgeving, veiligheid, etc. te voldoen.

Vind het vreemd dat daar zo weinig over terug te vinden is .

de link vermeld middels figuurtjes een aantal interessante zaken omtrent de gewenste schouwlocatie op een woning

http://www.perfectbouw.nl/Kennisbank/rookgas-afvoeren.html

tja, tenzij dit met een pelletkachel anders is omwille van de betere verbranding, oa de lagere uitstoot van CO en roet (??), lijkt het me raar om een schouwuitlaat onderaan de gevelmuur te laten komen ... 

misschien levert dit intern geen problemen gezien de gesloten werking, maar ik vrees dat de buitengevel, de vensters erboven (die eventueel eens wenst te openen) en de gebuur dit toch weinig aangenaam kunnen vinden ?

En levert dit als schouw voldoende trek of is dat niet nodig of  niet gewenst ifv passiefhuis... want trek vereist toch een luchtstroming...

 

Bijkomend ...

Hoe isoleer je zo'n buis doorheen een HSB ifv warmte overdracht naar de isolatie in Ename bv cellulose en het hout materiaal van de wandopbouw zelf ? Of zijn die T bij pellets lager dan bij een klassieke haard en is er geen gevaar van geleidelijke pyrolyse van het hout materiaal, een proces wat toch al op lage T start (<250°C)... waarna uiteindelijk een smeulbrand kan ontstaan ? Iets wat ik uit ervaring reeds zag bij talloze oude huizen met een houtenroostering te dicht bij een schoorsteen, (alhoewel hier, de roetaanslag die in de schouw die brandde (schouwbrand), mee aan de oorzaak lag en dit bij pellets minder uitgesproken zou moeten zijn...

Ik heb hier een allesbrander met recuperatie systeem en de schouw was bestaande maar er is een inox buis ingebracht en die buis werd geïsoleerd met klei korrels. De korrels die men ook gebruikt in bloembakken dus. De schouw werd daar tot aan de uitlaat van de kachel mee volgegoten. Boven de uitlaat van de kachel steekt natuurlijk een plaat om te voorkomen dat heel de schouw tot beneden zou volgelopen zijn en men niet meer het roet kon verwijderen.

 

gisteren op de passief huis beurs volgende inzichten bekomen
- het PH in Ename heeft een rechtstreekse doorgang door de buitenmuur zowel voor de schouw als voor de aanzuig, vergelijkbaar met een dubbelwandige schouw voor gasketel. Een laag vermogen pellet ketel zou veel schoner branden en daarmee geen echte schouw behoeven. Ook de verbruiksdebieten aan pellets zijn behoorlijk laag. Nu ja een venster zou ik er toch niet boven plaatsen.

kijk misschien ook eens naar de thread "externe lucht voor luchtdichte (pellet) kachel"