Betaalbare balansventilatie - zelf installeren & inregelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Ik ben volop op zoek naar een betaalbare leverancier voor een balansventilatie. Ik ben fervent zelfbouwer en ben dus uiteraard van plan één en ander zelf te installeren. Maar ik geloof niet in loodgieters & elektriciens die in één ruk uw balansventilatie leveren maar het inregelen van een balansventilatie niet al te serieus nemen. Wat zijn nu mijn alternatieven...

Een systeem aankopen, volledig geïnstalleerd & afgeregeld. Ik heb de indruk dat ik hiervoor al snel 5000 euro mag neertellen, wat ik absurd veel vind.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er zelfbouwpakketten à la SelfMatic, Ruban, Dierickx etc. Een fijne kandidaat hiervoor blijkt ook FATnv, die gratis meetapparatuur ter beschikking stellen maar dan ook weer niet erg goedkoop zijn.

Dus vond ik een derde optie: een unit aankopen in Nederland. Een Stork WHR930 (als ik het goed voorheb identiek aan de ComfoD350) betaal je daar amper 1200 euro. Tegen die prijzen koop ik me voor 2000 een hele installatie. Maar dan komen we weer bij het inregel-probleem. Iemand suggesties hoe ik dit deftig kan aanpakken? Iemand ervaring met aankopen in Nederland? Levert dat problemen voor EPB aangifte?

Merci voor bijdrages!

Reacties

dus voor 800 euro koop jij buizen, hulpstukken, ventielen, geluidsdempers, filters etc?   dat lukt mij zelfs niet aan inkoopprijs!

fatsoenlijke geluidsdempers kost snel 100 euro per stuk, je hebt er minstens 2 nodig, en wil je geen vathorsttoestanden, zou ik je aanraden ook voor elke slaapkamer er nog eentje te plaatsen, anders slapen de helft van de gezinsleden niet van het lawaai. je zit dus zo aan 500 euro, alleen voor geluidsdempers.

maar het kan goedkoper, in vathorst hadden ze geen geluidsdempers geplaatst.....

als het toestel een EN308 certificaat heeft, heb je geen probleem voor de EPB, en inregelen of een balans in toe- en afvoer hoeft niet voor de EPB (ik weet het, dat is absurd maar zo zit onze EPB nu eenmaal ineen)

en wat heb je aan gratis meetapparatuur als je er geen ervaring mee hebt?

hans d

Ik kan alleen maar mijn eigen ervaring doorgeven : heb de installatie (airminder van Ventilair) gekocht via Selfmatic Melle.

Kostprijs was idd beter dat FAT (wat niet wil zeggen dat ik FAT negatief beoordeel).(+/-3000 € alles in)

installatie is was vrij gemakkelijk , als je er van bij de ontwerpfase van de woning al een beetje rekening mee houdt waar uw leidingen komen.

wat geluid betreft , wij slapen net onder de inblaasmond in onze slaapkamer , en slechts bij vol vermogen hoor je "iets".

Hebben wel aan vertrek van de unit en aan iedere inblaas/zuigmond gebruik gemaakt van 1 meter flexibele buis, die wel een goed geluiddempend effect heeft.

Toestel zelf is natuurlijk niet geluidloos , maar dat kun je opvangen (dempende voet , geluidsdicht afwerken rondom...)

Moet zeggen dat ik ook schrik had van het lawaai in het begin , doch dat het , bij mij athans, zeer goed meevalt.

toestel is vrij eenvoudig dmv dipswitgen (schrijf ik dit goed?) van vermogen te regelen (4 vermogensstanden afh. van de grootte van uw woning) en dan regel je via de display het dag/nachtvermogen per dag en per uur.

Als extra optie hebben we een tijdsrelais tussengemonteerd die via drukknoppen in alle wc's en badkamer een vooraf ingestelde tijd vol vermogen geeft (standaard was dit enkel via een drukknop van de display , en als je het vergat bleef hij op vol vermogen werken tot het volgende wisselmoment ('s ochtens/'s avonds).

Je mag gerust eens komen kijken, woon omgeving Gent.

 

 Ah zo, geluid valt dus reuze mee. Nice!!

Ik was persoonlijk vrij tevreden over die Selfmatic offerte met de Airminder. Los van het feit dat het een monsterlijk groot machien bleek te zijn, kon ik maar 1 groot nadeel bespeuren: hij had (althans volgens de niet erg professionele verkoper) geen automatische bypass.

@ Hans: ik kreeg, op basis van andere forum-onderwerpen, de foutieve indruk dat de ventilatie-unit veruit de grootste kost is. Je begrijpt dus dat ik door het dolle heen ging toen ik zag dat je in Nederland een Stork koopt voor nog geen 1200 euro.  Maar de kanalen & toebehoren maken dus in feite (in z'n totaliteit)  de hoofdbrok uit. 

Zoals ik al zei, onderschat ik zeker niet het belang van het inregelen. Maar echt zo complex leek het mij nu ook weer niet. Het komt er mijns insziens op neer dat je het debiet van elk pulsie & extractie punt moet kunnen meten om te zien of het sommetje klopt. Of zie ik dat toch net ietsje te simpel. 

In het geval ik het te simpel zie: hoe doen die zelfbouwpakket-aanbieders dat dan? Of is de conclusie dat al die installaties van zelfbouwers maar met moeite BALANSventilatie kunnen genoemd worden?

 

Geert,

Wat voor buizen/kanalen heb je gebruikt van Selfmatic? Ik heb begrepen dat die kunststof platte kanalen (55mm op 110mm) niet zo goed zouden zijn...?

de noenkel

tja, geluidservaring is een heel persoonlijk iets, en wat de ene stil vindt, vindt de andere te luid om te slapen. kijk naar het slechte voorbeeld van vathorst waar de mensen hun toestellen (strork!) op minimum of zelfs helemaal uit zetten omdat ze niet kunnen slapen van het lawaai.

de ventilatieunit kan de grootste kost zijn, dat is maar kwestie van wat je koopt. dat soort toestellen kost tussen de 1000 en de 3500 euro.

je kan aan elk ventiel het debiet regelen en de optelsom maken, en dan weet je wat je totale debiet is, maar dat is nog wat abnders dabn inregelen, dat begint bij een goed ontwerp. en die mannen met hun plastieken buisjes in de chape, dat komt nooit echt goed volgens mij.

hoe doen de meesten dat ? niet. ze leggen de buiizen, schuiven de ventielen erin en ze hebben (denken ze) een balansventilatie! andere verkopen ventielen met constant debiet. en dan heb je op minstens 1 stand het gevraagde debiet, op de andere standen weet je dan niet wat je krijgt. 't zijn allemaal makkelijheidsoplossingen, maar verre van ideaal.

als je met een zelfbouwfirma in zee wil gaan, zorg er dan tenminste voor dat ze je een service voor het inregelen aanbieden.

hans d

 

Tellerke : geen plastieken buizen bij Selfmatic, wel de klasieke stalen buizen van 160/125 en 100 mm.

nadeel vindt ik dat ze niet werken met koppelstukken met rubber manchet , maar met gewoon staal op staal , waarje dan bij montage enkele zelftappende schroeven indraait en het geheel dan afwerkt met alutape , is iets omslachtiger dan geintergreerde rubbermanchetten.Misschien als je der specifiek om vraagt + misschien meerprijs betaalt ze der wel hebben met rubbermanchet

 

Denoenkel : Airminder heeft WEL automatische bypass(althans het type dat in belgië verdeelt wordt) maar je moet de temperatuurwaarden wel nog instellen op de display wanneer hij open moet gaan + je kan hem manueel uitschakelen als je schrikt hebt dat hij in het tussenseizoen of puttekke winter onvoorzien open zou gaan.

op het toestel moet typenr AM 290 (of 400 naargelang vermogen) FB en dat laatste staat voor "Filter and summer Bypass"

het model zonder bypass is dan AM 290/400 F (voor Filter alleen).

Op den duur begin ik het beter te kennen dan de vertegenwoordiger,hé

Alles kan je trouwens opzoeken via internet

 

ik geef toe dat het een lomp geval lijkt , maar de draaibare aansluitflenzen van 160 zijn dan weer handiger dan vaste aansluitflenzen.

Wij hebben ook een zelfbouwpakket en de CV mensen regelen het in.

Van waar ben je?

Als je van limburg of antwerpen ben, kan ik je een goed adres geven.

Het zijn sanitairmannen met LEW ervaringen.

Ze hebben het wel druk.

 @ geert: dat het internet een betere info-bron is dan de SelfMatic vertegenwoordiger, had ik inderdaad ook al ontdekt. Maar omdat er effectief Airminders bestonden zonder bypass ging ik er vanuit dat hij correct zat met zijn uitleg. Dat verkopers overdrijven over het kunnen van hun aanbod zijn we gewend, dat ze overdrijven in het NIET-kunnen dat leek me onwaarschijnlijk. Straks eens zien welk type op onze offerte staat, maar wellicht zal het dan wel de "FB" zijn.

Trouwens ook interessant wat je over de kanalen van SelfMatic wist te vertellen. Hans wist hierboven ook te zeggen dat je best geluidsdempers gebruikt aan pulsie-ventielen. Jij praat over "een meterke flexibele buis". Is dat zo'n geluidsdemper of gewoon een stuk geribbelde kunststof-buis?

 

@ Walter: ik ben idd van regio Antwerpen, dus laat maar komen die referentie. (stuur evt een mail als je het liever niet op het forum gooit --> ter info: op enveloppeke klikken om een mail te verzenden). Alvast bedankt!

 

 

Heb een mail gezonden.

We hebben Storck met galvaniseerde lindab buizen met rubbers EN alutape.

Zorg dat je zeker geluidsdempers hebt, snap niet dat ze dat niet overal standaard zetten.

nee, flexibele buizen zijn geen geluidsdempers, deze kunnen onder bepaalde omstandigheden het geluid zelfs nog verergeren. maar geluidsdempers zijn een stuk duurder dan een metertje flexibel....

Wat die flexibels betreft : het zijn geen gewone flexibels van ijzerdraad en een laagje aluweefsel.

Het zijn er van het merk SONODECK (het woord doet al vermoeden dat het iets met geluid te maken heeft,hé) ,die bestaan uit een laag aluweefsel met gaatjes (voor de geluidsgolven te vangen ?) , een laag plastiekfolie , een laag glaswol , de ijzerdraad voor de vorm en nog een laag aluweefsel , met aan beide uiteinden een mof om gemakkelijk te verbinden met de rest van de buizen.zijn te verkrijgen in verschillende lengtes vanaf 0,5 meter.

Ik geef toe , het zijn geen klassieke "geluiddempers", maar ze werken WEL. Iedereen mag zich komen overtuigen bij mij thuis.Ofwel is het toestel zeer geluidsarm , maar dat is geen waar want als je er naast staat hoor je hem wel serieus draaien.

Selfmatic raadt ze aan bij : alle aansluitingen van het toestel (waarschijnlijk om vooral trillingen van de ventilators te verminderen ), en aan alle blaasmonden.

Ik voel mij echt een vertegenwoordiger van Selfmatic , doch ik zweer dat ik enkel klant ben bij hen, doch wel vrij tevreden van hun service en prijzen (kan alleen maar spreken over Sm Melle)

geert

maar het blijven flexibels met al de daaraan verbonden nadelen, niet te reinigen, verhogen de weerstand en de kans op geluidsoverdracht, werken als stofzuiger..

maar je hebt gelijk soms werkt het goed, soms niet, en vraag me niet waarom. maar ik ben volledig afgestapt van flexibels, voor mij enkel nog starre geluidsdempers.

ik ken het toestel van selfmatic niet, dus over het geluidsniveau kan ik niet oordelen, al het je wel 2 soorten geluid, de uitstraling van de kast (het lawaai van het toestel dat je in de opstelruimte hoort) en het lawaai dat je door de buizen hoort. als is er meestal wel een relatie tussen beide.

hans d

 Heeft iemand ervaring met het toestel sentinel Kenetic? En heeft iemand ervaring met een dhz installatie van dit toestel via Self-Matic?

Iemand ervaring met Silent Ventilation D400 van VASCO ?