vaatwasser op warm water maar ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De vaatwasser is aangesloten op warm water. Temperatuur ingesteld op 53 graden. We gebruiken ALTIJD het programma 50. Nu lees ik vaker dat de machine korter loopt, echter daar is hier niets van te merken. Vraag me af waar dat aan kan liggen. Machine is een jaartje of 5 oud. Niks electronisch programeren, alleen knopje indrukken van 50 graden. Het lijkt alsof de machine toch gewoon zijn programma helemaal afloopt. Jammer dat de zon vandaag weg is, met het testen hadden we geen warm warm van de zonneboiler maar gasverbruik. Ben erg benieuwd wat het gaat schelen ten opzichte van opwarmen met stroom.

 

Wat ik me afvraag is of het kwaad kan om de machine op programma 30 graden te zetten en dan toch warm waterinvoer van 53 graden te hebben. Het programma 30 is namelijk veel eerder klaar. In het verleden waste 30 niet schoon genoeg.

Reacties

 Dat was de vraag die ik mij dit weekend stelde, aangezien we een zonneboiler gaan plaatsen, en het warm water op zoveel mogelijk plaatsen willen gebruiken: Werkt het opwarmen van het water van een vaatwasser op tijd of op temperatuur. Als, afhankelijk van het programma (50°, 60°, ...) de machine gewoon een bepaalde tijd gaat opwarmen, dan helpt het niet veel als het wordt aangesloten op een warmwatertoevoer.

Aangezien de temperatuurregeling in een vaatwasser minder gevoelig moet zijn dan in een wasmachine (verkleuring,...) lijkt het mij niet onwaarschijnlijk dat ze, om productiekosten te besparen, gewoon met een timer werken, ipv temperatuurmeting. Als ze er van uit gaan dat de koude aanvoer temperatuur altijd tussen de 10 en 15° zit, kunnen ze ongeveer bepalen hoe lang die weerstand moet verwarmen, om de gevraagde temperatuur te bereiken.

Als het via een timer werkt, kan je inderdaad beter je machine op de koudst instelbare temperatuur zetten, omdat de langere programmatijden waarschijnlijk nodig zijn voor opwarmtijden via weerstand.

Iemand op de hoogte van de temperatuurregeling van vaatwassers? Ik denk qua besparing, dat een vaatwasser inderdaad het meeste energie steekt in het opwarmen van het water.

Limer

PS:@Mari: Zit je na 1 dag zonder zon, ook al zonder warm water in je boiler? Onze bedoeling is toch dat we enkele zonloze dagen kunnen overbruggen met de zonneboiler.

=> waar heb je gelezen dat de machine 'korter' loopt?  Buiten de tijd dat je toestel misschien verliest met verwarmen (en dat zal echt niet veel zijn), zal een vaatwasser niet sneller klaar zijn met wassen als je die aansluit op de warm waterkraan.

Je kan zonder problemen de 30° stand kiezen: maar waarom zou je dat doen?  Het is niet omdat de vaatwasser sneller klaar is dat hij merkelijk zuiniger zal werken. 

Merk trouwens op dat 'goede', zuinige vaatwassers altijd veel tijd nodig hebben om de vaat gedaan te krijgen: de goedkopere, minder zuinige klaren de klus veelal sneller (zoek eens in de testaankoop archieven als je dat wil verifiëren).

Walter

walter

daar ben ik niet zo zeker van, de oudere machines werkten soms puur op tijd, en als je met warm water wastte, was dus de totale tijd korter en het resultaat soms maar heel bedenkelijk. maar bij de nieuwere machines wordt daar blijkbaar rekening mee gehouden.

hans d

idd: misschien eerst gestart met de zekerheidsvraag: welke toestellen hebben jullie?

Onze bijna 10 jaar oude Miele heeft er geen enkel probleem mee.  Ik verwacht dat je wel ergens kan terugvinden hoe jouw toestel werkt (en of het aangesloten kan worden op een warm water kraan).

Walter

Vooreerst:  een opwarming van water in zo'n machine ZONDER een temperatuurscontrole.  Dat zou ik NOOIT durven ontwikkelen.  Ik denk wel degelijk dat de meting zal gebeuren.  Je kan er zeker van zijn dat er zelfs meer dan één sensor in zit.  Die maximale tijd is natuurlijk een volgende beveiliging maar niet de enige dunkt me.

Dat je niet veel tijd kan winnen is inderdaad mogelijk daar er niet dikwijls water verwarmd dient te worden, dat de weerstand vrij sterk is en de hoeveelheid water laag. 

Doch dat je besparing doet is mijns inziens vanzelfsprekend.  Ook ik heb warm water van de kraan via een zonneboiler. In mijn vorige woning, had mijn oudere vaatwasmachine zelf in de handleiding als voorbeeld gegeven dat aansluiten op warm water (maar MAXIMAAL 60 graden) geen probleem is.

Mijn huidige machine had die melding niet.  Ik heb contact opgenomen met de fabriek en met een technisch persoon gesproken die meldde dat het geen probleem is maar ook weer, NIET warmer dan 60 graden.  Op mijn vraag waarom dat zo belangrijk is was het antwoord : de DICHTINGEN die in het toestel zitten zijn berekend (gekozen) op maximaal die temperatuur.

Ik heb GEMETEN.  Enkele wasbeurten op koud water en enkele wasbeurten op Warm.  Dit maakt elektrisch wel degelijk een serieuse factor van verschil.  Natuurlijk warm water gemaakt door de ZON.

Mijn WASMACHINE werkt ook op warm water maar dat is dan weer een ander verhaal.  DAAR is de winst in tijd wel merkbaar daar de hoeveelheid water groter is.  Doch de besparing is dan ook weer groter.

Verdere TIPS kan je naleren in een ander onderwerp op dit forum, zoek maar eens naar :

Sluimerende ELEKTRICITEITS verbruikers-TIPS graag.

Succes verder en, ... ZEKER jullie vaatwassers aansluiten op het warm-water circuit van de woning !