Kelder in ph haalbaar of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat zie ik over het hoofd.

Men wil blijkbaar nergens een kelder bewoonbaar maken en mee opnemen in het beschermt volume van een ph.

Doch een eartship word vaak onder de grond (of toch met veel grond gebouwt)

De muren die een verliesoppervlak vormen grenzen dan aan de grond waar het 10 a 15 graden. is dus toch minder verlies lijkt mij.

Als het gaat om ruimtes waar men niet veel komt dan lijkt mij een gebrek aan daglicht ook geen probleem (ok is natuurlijk afh van individuele wensen.) Maar goed ook hier zijn oplossingen voor.

Iemand een idee of ik misschien iets over het hoofd zie?

Wij plannen namelijk een kelder in het beschermt volume van ons ph.

feedback altijd welkom.

grtn

chris en Veerle

 

Reacties

chris en veerle

nee, omdat dat de norm halen bemoeilijkt, je hebt 0.0 warmtewinsten van de zon, anders gezegd, je warmteverliezen worden groter.

't is helemaal niet verboden, maar je maakt het jezelf er wel moeilijk mee. trouwens, ik zie graag daglicht, ik ga niet in m'n kelder wonen. ook al moet ik er niet veel zijn, elke keer dat ik er moet zijn moet ik energie gebruiken, want dan heb ik kunstlicht nodig. of je moet iets met zonnebuizen doen.

reken gewoon je PH eens door met en zonder kelder, dan zie je direct of het al dan niet haalbaar is.

hans d

 Beste Chris,

Bij mij is het een LEW (ongeveer K20) met aan de noordkant het verdiep volledig in de helling (met kelder (buiten het geïsoleerde volume), technische ruimte, wasplaats en badkamer) en met de zuidkant (slaapkamers beneden) volledig open.

Volgens mij is mijn situatie wel zinvol. (maar wellicht niet te vergelijken met verdiep volledig in de grond)

Ik stel mij eigenlijk vragen bij hoeveel isoleer ik de kelder? Het huis is sowieso 20 cm ytong en 30 cm eps.

Maar wat is zinvol voor de kelder (gezien minder verliestemp door grond) Het betreft bij ons een hob en met mijn phpp berekening kwam ik op 14 uit(inclusief kelder). de meeste ramen zijn Z.O. geörienteerd achteraan een paar kleinere N.W. en de andere zijgevels zijn volledig toe.

Bij mijn berekening is er nog weinig marge voor grotere ramen en de winsten in mijn berekening zijn ook niet van die aard dat ze de moeite lonen. Maar ik merk wel in mijn geval dat de luchtdichting die ik zou kunnen halen veel verschil uitmaakt.

Voor de berekening heb ik de kelder 30cm eps genomen denk ik maar 10cm minder maakt niet zo veel uit dacht ik (is al eff geleden).

Zou natuurlijk ook de kelder er kunnen uitlaten wat het veel makkelijker maakt of kelder isoleren en afscheiden met een ph deur (wat dan ook weer flink veel duiten kost)

Ik wil gerust mijn (ondertussen goed gekeurd plan) eens mailen naar de geïntresseerde en eventueel ook de ph berekening.

Heb ze toch beide volledig zelf gemaakt dus denk niet dat ik daar iemand mee schaad. (Maar dan moet de ph berekening in een pdf denk ik he om de gekochte software niet te verspreiden dacht ik).

Ik sta open voor alle ideën en feedback dus...

grtn

Chris en Veerle

ga dit weekend eens langs op passivehouse 2009, daar kan je gratis advies krijgen van het passiefhuisplatform.

Aja ga ik zeker doen hoor.

Ben er vorig jaar ook al geweest. Ben er dus al lang mee bezig. Heb ook mijn ph berekening al eens laten nazien en ze hebben me gezegd Dat het op het eerste zicht wel ok leek. Kwestie ventilatie was het zelfs zeer gunstig. Maar gewoon ik ga waarschijnlijk maar 1 keer bouwen en dan wil ik het ook onmiddellijk zo goed mogelijk doen.

Zoals ik al zij alle advies is welkom en waar ga ik er nog meer vinden als op dit forum. Al zijn het maar andere invalshoeken waar ik misschien nog niet over nagedacht had.

Trouwens ligt zou ik kunnen oplossen met een lichtsraat in het gelijkvloers gezien dit dan toch allemaal binnen dezelfde schil ligt.

Binnenkomen (luchtdicht weliswaar van leidingen in de kelder) heeft iemand daar een idee van hoe ik dat makkelijkst verwezenlijk ?

 

hahaha ik bedoel natuurlijk licht (ipv ligt) sorry

Beste Chris, wij hebben ook een passief huis, hob, met kelder. toegang is langs buiten. Je kan je inschrijven op de open huizen dag.

 

mvg.

Hoi Roel,

Als ik het goed begrijp dan maakt je kelder geen deel uit van je ph?

Ben wel geïntresseerd ja waar is het dat jullie gebouwd hebben?

En buiten de openhuisdagen staat je huis niet open ? Ik weet niet of ik nog inschrijven kan vandaar.

grtn

Chris

voor leidingen af te dichten bestaan er een aantal kleefmiddelen die perfect afdichten, toch op een droge ondergrond, o.a. iets wat op een pleister trekt met een gaatje in, je haalt de kabel door het gaatje, en de epdm sluit dat perfect af.

hans d

Chris, inschrijvingen zijn nog niet begonnen. (zie hierboven bij open klimaathuizen). We proberen het aantal openingen te beperken anders staat er wel iedere dag iemand op de stoep.

 Wij zijn een passiefhuis aan het bouwen met een bewoonde kelder. Wel, eigenlijk is het een deels ondergronds verdiep. De slaapkamers bevinden zich beneden, leefruimtes boven. De zuidgevel van de slaapkamers is volledig ondergronds. De oost en west gevels gedeeltelijk en de noord gevel (straatzijde) helemaal bovengronds. Zie de bijlage voor verduidelijking.

De bouwgrond is een talud van 2 meter hoog en de bouwhoogte was te beperkt voor een compact huis er boven op. We hebben ons ook wel laten inspireren door earth-sheltering.

Je zou kunnen zeggen dat het "verlies" aan zuidelijk glas gecompenseerd wordt door de compleet glazen zuidgevel op de verdieping. Maar eigenlijk is dit gewoon een gevolg van het ontwerp.

Wat natuurlijk moeilijker is bij kelders is de isolatie. Wij zweren bij houtskelet dus bij ons zal een houten doos in de betonnen kuip geplaats worden. Een andere mogelijkheid was om volledig in snelbouw + PUR of XPS met buitenpleister.

Het klopt trouwens dat je voor aangrenzen aan grond een factor mag inrekenen voor het verlies in het PHPP.

Hoi Bart,

Het isoleren van de kelder vind ik niet zo een probleem. Maar gezien onze hele kelder onder de grond is en er een slaapkamer en badkamer in bevind zou ik niet graag hebben dat het er ooit binnen lekt. Ook aan een ph komen met een volledig ondergrondse ruimte is normaal mogelijk gezien mijn phpp. Mijn bezorgtheid is dus kelder waterdicht maken.

Gieten zeggen de meesten dan maar dan vraag ik mij af wat de zin daarvan is. Als het water tussen de isolatie sijpelt en mijn muur raakt heb ik toch een giga koude brug met condenstatie en alle mogeljke gevolgen vandien.

Dus zou eigenlijk willen zorgen dat het isolatie schild volledig waterdicht is.

Voorlopig idee 3 xps platen geschrankt volvlaks verlijmen zou waterdicht moeten zijn volgens de fabrikant. 1 plaat langs binnenkant om massa buiten keldervolume te houden zodat deze snel opwarmt.

Maar vind hier zeer weinig info omtrent gebeurt blijkbaar zeer weinig.

 

 Gelukkig hebben we geen grondwater boven -10 meter. Zo diep is de sondering gegaan zonder iets te vinden, dus misschien zit het water nog veel dieper. Bovendien is het leemgrond, waar het water zo van afspoelt zonder infiltratie. ze hebben zelfs maatregelen moeten nemen in de omgeving voor de modder van de akkers.

 

Onze isolatie zit volledig in het houtskelet. Het beton is dus geen deel van het geïsoleerd volume en dient enkel als keermuur voor de grond.
Ik vermoed dat je wel maatregelen moet nemen om je isolatie die ondergronds zit watervrij te houden, op dezelfde manier als je voor een ongeïsoleerde muur zou doen: bitumen, noppenfolie, drainage, etc. En waarschijnlijk ook wel inpakken, verlijmen en beschermen tegen wortels.

 

In ieder geval, isoleren is moeilijker ondergronds dan bovengronds.

Chris,

wij zijn ook een PH aan het bouwen waarbij de onderste verdieping deels ondergronds zit. dit stuk zit volledig binnen het beschermd volume; isolatie (XPS) is onder de funderingsplaat en aan de buitenkant van de betonkelderwanden geplaatst. om je een idee te geven van de isolatiediktes: 2x 10cm onderaan, 2x 12cm voor de wanden.

een deel van deze verdieping gaat als 'kelder' gebruikt worden (ttz stockageruimte, plaats voor wasmachine e.d.), de andere helft (Z-kant) worden slaapkamers en badkamer voor de kinderen. moeten dus droog blijven. het afdichtingssysteem rond de afvoerbuizen door de betonwand lijkt me wel vrij betrouwbaar te zijn; we zullen het deze winter in de praktijk kunnen testen ...

hoe effectief deze ondergrondse isolatie functioneert, is natuurlijk een beetje de vraag ... volgens de sonderingen zou het grondwater tot ca 1.2m onder het maaiveld komen; voorlopig zit dit toch nog minstens 2m diep (er is nog een stukje niet aangevuld ...), afwachten hoe het op het eind van de winter gaat zijn. wij hebben op de betonwand een dikke bitumenlaag aangebracht, en nadien beide isolatielagen (geschrankt) volvlaks verlijmd; aan de buitenkant hiervan is dan nog een noppenfolie geplaatst. maar doordat niks ooit perfect vlak is, is dat volvlaks verlijmen zeker niet perfect verlopen. maar de naden zijn dicht, en ik ga er ook vanuit dat nu de grond weer aangevuld is, de zijwaartse druk deze platen vanzelf tegen elkaar gaat drukken waar dit nog zou nodig zijn. ik denk dat het eindresultaat al bij al nog vrij goed meevalt. en, zoals je ook zegt, het temperatuurverschil met de ondergrond is ook een stuk kleiner.

Een architect met kennis van zaken, wist me te zeggen dat een kelder grofweg 2 problemen kan opleveren:

  1. luchtdichting: want voor een kelderdeur neemt men meestal niet de betere deur met de nodige profielen etc.
  2. de keldertrap/deur vormt een koude brug....

oplossing hiervoor was dat hij de houtskeletbouw in het keldergat liet zakken met een deftige deur. Zo konden beide in een worden opgelost.

Hoi Mogwai,

Hoe heb jij de doorvoer voor de leidingen elek,water,afvoer gerealiseerd door je isolatie en gegoten kelder?

grtn

Beste Kris,

Kan je me een idee geven van de prijs/m2 dat je kelder gekost heeft? Gegoten neem ik aan?

 

 

wij zijn wel op zoek naar een degelijke en luchtdichte kelderdeur. Zou iemand kunnen helpen waar ik deze  kan vinden??

 

merciekes

we moeten nog gaan bouwen en de architecte is bezig met de plannen. We zijn van garage/kelder overgestapt op enkel kelder omdat de kosten voor inrit en betonnen keermuur hoog zouden worden (die inrit moest langs achter etc.)

Is het een kelderdeur die inwendig zit (in het huis) of aan een buitenmuur ?

indien inwendig zou het dan niet kunnen volstaan met een deftige binnendeur dewelke in een cassement met een opstaande rand zet. Een kassement heeft standaard al randen links/rechts en boven maar beneden is de 'kier' met de vloer.

Het is net die kier die met een opstaande rand moet afgeblokt worden.

Voor de rest moeten alle randen voorzien worden van rubberdichtingen om luchtdichting te waarborgen... en ook het slot kan je laten wegvallen...

 

zit aan buitenmuur

de nodige aandacht besteed aan isolatie naar beneden en trapgat - blijven we zitten met die deur...

 

in elk geval al bedankt voor de tip

Joke neem gewoon een ph deur

Of een raam dat volledig opengaat.

Zit je wel met onderste rand maar er zijn merken die een systeem hebben waarbij dit wegklapt.

 

er bestaan nu ook al PH-binnendeuren...