externe lucht voor luchtdichte (pellet) kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In onze plannen denken we na over een latere plaatsing van een (pellet) kachel met externe luchtaanvoer en retour voor waterverwarming. Dit voor een luchtdichte lew of passief woning. Hierbij stellen zich volgende vragen

Hoe ziet zo'n luchttoevoer er uit ? Ik had al begrepen dat deze ondervloers moet binnenkomen maar welke afstand tot buiten is hierbij toegestaan? Valt dit nog te isoleren ?

Zo'n retour voor waterverwarming speelt afstand daarbij een rol ? Wat voorzie je daartoe het beste qua buizen en toestanden ?

Zijn er nog andere zaken om mee rekening te houden, ik dacht aan 230V voor kachel ?

Groeten

Reacties

Ik stel voor dat je eerst goed nadenkt of het een LEW of een passief huis zal worden. In een passief huis heb je die kachel niet nodig!

Wij hebben afgelopen weekend een pelletkachel besteld, hij zuigt lucht aan uit de woonkamer, via een buizensysteem langs de nok van de schoorsteen naar buiten. We laten de buis eerst door de slaapkamer lopen (in de hoek) en dan op zolder langs het dak tot aan de nok. Daar zou de buitenkant van de buis al koeler zijn, de meeste warmte blijft in het geisoleerde deel van het huis, gratis slaapkamer-verwarming!

Onze woning zal ook luchtdicht zijn, met ventilatiesysteem met warmterecuperatie, maar de weinige aanvoer naar de kachel geeft geen groot probleem.

Het warme water (sanitair?) legt best zo'n kort mogelijke weg af, zet de kachel zo dicht mogelijk bij je badkamer.

 

Groetjes

EH

ik denk dat jij ook best eens nadenkt voor je een pelletskachel plaats in een luchtdichte woning zonder aparte buitenluchttoevoer. want dat vind ik bijzonder dom, om niet te zeggen riskant. overigens, een heel klein probleempje met CO kan zeer grote gevolgen hebben.

mag ik je dan ook vargen dit soort uitspraken voor jezelf te houden? misschien hecht jij niet zo aan het leven, maar de meeste lezers op het forum wel denk ik.

in een PH niet nodig? nee, natuurlijk niet, maar het kan wel handig zijn in de winter....

hans d

kdvr

hoe ziet een luchttoevoer er uit? gewoon een buis die van buiten naar binnen loopt. ik neem aan dat het niet dat is wat je bedoeld, maar het ontgaat me een beetje wat je juist daarmee bedoeld.

hoe die binnenkomt beslis je zelf, als de kachel tegen de buitenwand staat zou ik de kortste afstand nemen, nl. recht door de wand. staat ie verder weg kan je via kelder of kruipruimte naar buiten, maar dan zit je met bochten, en de mogelijkheid dat er water in blijft staan. maar misscghien heb je dan de mogelijkheid ergens een T-stul te zetten zodat je daar eventueel water (condens, regen,..) kan opvangen.

die retour voor waterverwarming is me ook niet erg duidelijk, als ik je goed begrijp gaat het over een ketel, en dat heb je een vertrek EN een terugloop. wat je daar best voor voorziet hangt af van het vermogen van de ketel, is dat 10 a 15 kW, kan je met een buis DN20 rondkomen.

hans d

Onze woning zal ook luchtdicht zijn, met ventilatiesysteem met warmterecuperatie, maar de weinige aanvoer naar de kachel geeft geen groot probleem.

Wie heeft je dat gezegd?  Want dat is dus absoluut niet zo!

Walter

misschien moet ik het iets concreter maken, neem als voorbeeld het PH in Ename, daargebruiken ze een pelletkachel als bij-, maar vooral als waterverwarming.

Ik weet niet waar die kachel staat in de woning maar mijn inziens lijkt het noodzakelijk tamelijk centraal te staan om makkelijk weg te kunnen met de schouw door het dak en ook ergens nabij een buitenwand voor de luchtaanvoer. Gezien het toestel daar blijkbaar in het zicht staat in de woonkamer zal er wel enige afstand zijn tussen ofwel de boiler en de kachel of de luchttoevoer en de kachel.

Mijn vraag was dus eigenlijk, wat je in de ontwerpfase kunt voorzien zodat later dergelijk toestel geplaatst kan worden. (ik zou eerst een gasketel willen gebruiken), maar om toch de gezelligheid van een vlam niet uit te sluiten later misschien zo'n kachel. De ethanol haard als alternatief lijkt me niet echt iets voor mij.

 

Samenvattend kom ik tot volgende vragen en antwoorden

een luchttoevoer doorheen een buitenmuur :

  • vereiste (gewenste) buisdiameter,
  • (vereiste) gewenste buishoogte tov vloerniveau of moet je ondervloers in het toestel binnenkomen
  • hoe sluit je dit in afwachting van de plaatsing luchtdicht af
  • hoe ver kan de kachel van de toevoer staan en krijg je bij grotere afstanden niet snel problemen met de isolatie van zo'n luchttoevoer - best zo dicht mogelijk tenzij een ondervloerse optie kan

retour naar de boiler

  • aan en afvoerleiding - DN20 voor 15-20kw
  • gewenste of maximale afstand ? - zo dicht mogelijk of speelt dit minder een rol
  • circulatiepomp, expansie vat ?
  • manuele sturing bv op mistige dag overschakelen van zonnepanelen naar pellets op twee verwarmspiralen boiler met de ene ctue op gas ? Of is dat te moeilijk

de schouw

  • hoe voorzie je een schouw luchtdicht in afwachting van de plaatsing
  • hoe isoleer je zoiets, want als je niet stookt komt er toch ook koude binnen
  • werk je beter met een externe schouw ipv eentje die start bv op het eerste verdiep en dan door de zolder loopt ?
  • ...

andere zaken

  • elektro-aansluiting 220V
  • pellettoevoer (bij mij geen optie denk ik) of ingebouwde voorraad

op de duur vraag ik me af of het geheel het wel waard is  en ik zo'n vlammteje niet beter opgeef

Vergeet niet dat een pelltetkachel ook lucht nodig heeft.

Hoeveel de diameter is?  Hier enkele voorbeeldn:

de diameter van de aanvoer van externe lucht varieert bij de meeste pelletkachels tussen 40 en 60 mm.

Edilkamin Ecoidro heeft een diam 40mm, MCZ Nova Hydro diam 50mm, Ecoteck Gloria diam 50mm, Extraflame comfort Idro diam 50mm Rika Topo 50mm voor de aanvoer van externe lucht.

 

Als je onmiddelijk door de buitenmuur zou kunnen, lijkt me dit handig (geen buizen om weg te werken).

Je kan ook eventueel via de schouw met een extra buis verse lucht aanzuigen.

 

 

Mvg,

 

Steven

gisteren op de passief huis beurs volgende inzichten bekomen

- het PH in Ename heeft een rechtstreekse doorgang door de buitenmuur zowel voor de schouw als voor de aanzuig, vergelijkbaar met een dubbelwandige schouw voor gasketel. Een laag vermogen pellet ketel zou veel schoner branden en daarmee geen echte schouw behoeven. Ook de verbruiksdebieten aan pellets zijn behoorlijk laag. Nu ja een venster zou ik er toch niet boven plaatsen.

- een pelletkachel voor warm water brandt wanneer je je boiler wil verwarmen, dit is niet vanzelfsprekend het moment waarop jij dit wil, bv 's morgens na de douche, ... een gezellige vlam 's avonds, wanneer de boiler reeds warm staat is dus wat moeilijker ... bovendien in PH huis is het "altijd lente" dus is de behoefte om zo'n "haardvuur" lager...

-maw een extra reden om zo'n investering toch goed te overdenken. Als gas een optie is zal zo'n HR ketel goedkoper en envoudiger zijn...

Wij zijn ons passiefhuis nog aan het bouwen maar we gaan verwarmen met een CV-pelletkachel. Voor de buizen gaan we gewoon de kortste weg nemen, door de achterliggende wand naar buiten.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat ook uit naar een gasketel maar daarvoor moet er wel gas in de straat liggen en dat is bij ons niet het geval. Een propaantank was een andere optie maar dit zagen we ook niet echt zitten.

Groetjes,

Jimmy

 

kdvr

eigenlijk zou ik kunnen zeggen, een zot kan meer vragen stellen dan 100 geleerden kunnen beantwoorden. ;-)

hoe kan eens mens ik hemelsnaam zo'n algemene vragen beantwoorden zonder specificaties?   je kan net zo goed vragen, hoeveel brandstof heb ik nodig van hier naar nice? daar kan ook niemand een antwoord op geven, ten eerste, waar is hier,  rij je met een smartje of met een hummer, tegen 60 per uur of 220,...???

voor minstens de helft van de vragen is het antwoord: hangt af van vermogen van de ketel, van de afstand tot buiten, van het merk en type van de ketel..... of met algemene regels die we al jaren handhaven.

<< gewenste of maximale afstand ? >> zoals altijd en overal, afstand boiler tot warmwater aftappuntten primeren, deze moeten zo kort mogelijk zijn. en dan speelt het geen rol of je met zon, gas, pellets of ... verwarmd.

hoe sluit je dit in afwachting van de plaatsing luchtdicht af: als de doorvoer luchtdicht is moet het dichtkleven van de buis volstaan, maar dan langs beide zijden zodat er tenminste geen tocht in de buis kan ontstaan.

aan en afvoerleiding - DN20 voor 15-20kw: ja, als de lengte niet te groot wordt

circulatiepomp, expansie vat ? natuurlijk, of hoe ga jij water verplaatsen en de uitzetting opvangen?

manuele sturing bv op mistige dag overschakelen van zonnepanelen naar pellets op twee verwarmspiralen boiler met de ene ctue op gas ? die vraag begrijp ik niet, gas of pellets? je gaat toch geen drie verwarmingssystemen plaatsen mag ik hopen?

hoe isoleer je zoiets, want als je niet stookt komt er toch ook koude binnen: misschien door een geïsoleerde schoorsteen???

werk je beter met een externe schouw ipv eentje die start bv op het eerste verdiep en dan door de zolder loopt ? als je ketel centraal in de woning wil plaatsen lijkt mij nogal moeilijk door de muur te gaan, maar beide systemen hebben hun voor en nadelen.

elektro-aansluiting 220V, nee 230V ;-)  maar dat lijkt mij toch niet zo'n groot probleem wel?

pellettoevoer (bij mij geen optie denk ik) of ingebouwde voorraad:  ik ken geen enkele kamerketel die geen ingebouwde vooraad heeft.

op de duur vraag ik me af of het geheel het wel waard is  en ik zo'n vlammteje niet beter opgeef: nee, zeker niet als je zoveel problemen over zo iets eenvoudig maakt :-), dan is het voor je gezondheid beter om dat niet te doen. maar eigenlijk zie ik geen robleem, met eender welke ketel heb je dat soort "problemen". en dan heb je het belangrijkste probleem nog vergeten, kan ik dat wel betalen?

als je een keuze moet maken over verwarming moet je beginnen met uit te sluiten wat je niet wil, bv elektrische verwarming. dan bekijk je de mogelijke overblijvende oplossingen, kijk wat realistisch en fianciëel haalbaar is en wat mij betreft zeker ook het ecologisch meest aanvaardbare of haalbare. maar ik zou zeker niet beginnen met voor dat beetje warmte dat je nodig hebt, twee (of meer) verwarmingssystemen te combineren, hoe meer systemen, hoe duurder en complexer de hele boel wordt. en hoe meer kans op malfuncties. keep it simple is nog altijd een verstandige slogan als je bouwt.

hans d

kdvr

een laag vermogen zou schoner braznden? dat hangt er vanaf wat je wil, je huis en je boiler verwarmen, of zuiver en efficiënt stoken?

geen schouw behoeven? laat je niks wijsmaken, elke pelletketel heeft een minimale schouwtrek nodig, meestal minstens 5, meestal eerder 10 Pa. lees de instructies van de leverancier door, endan zal je dat zien. mocht je een merk vinden dat met 0 Pa funktioneert zou ik me aan je verplicht voelen als je me dat wil medlen, want ik heb er nog nooit zo eentje tegengekomen.

ook in een PH kan je de ketel laten branden wanner je graag een vuurtje hebt, ik heb klanten waar de ketel overdag afstaat behalve als een vooraf bepaalde minimumt° onderschreden wordt, en tegen 17.00 gaat daar de ketel aan, als je boiler niet te klein is, zal je overdag niet hoeven bij te verwarmen. natuurlijk kan je daar net zo goed 19.00 of 20.00h van maken.

combineer je met de zon ligt dat wat anders, dan zou het kunnen dat 's avonds je hele boiler warm isn, maar in een PH zal je dan ook geen behoefte aan warmte hebben.

hans d

"geen schouw behoeven? laat je niks wijsmaken, elke pelletketel heeft een minimale schouwtrek nodig, meestal minstens 5, meestal eerder 10 Pa"

=> zou het  bij enkel een doorvoor zonder schouw, niet gaan over een geforceerde trek met ventilator?

Walter

walter

ik heb het over kachels/ketels MET ventilator, zij hebben bij min weten allemaal wat trek nodig. maar dank zij de ventilator kan het best een hele tijd probleemloos verlopen zonder schoorsteen. maar bvroeg of laat loopt het mis, er zijn er al enigen die dat aan den lijve ondervonden hebben.

hans d