Passief huis: Hoe te beginnen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een passief huis: klinkt goed, maar hoe begin je eraan?

Eerst goed informeren, naar beurzen gaan, bestaande huizen bekijken? Daarna grond zoeken en architect aanspreken? Of naar een studiebureau toestappen, of naar een sleutel op de deur firma?

Reacties

bart

ik denk dat je zelf al de juiste volgorde aangeeft. binnenkort is er de passiefhuisbeurs in brussel, za 13 en zo 13/9, en gratis inkom. daar vindt je een hoop bedrijven die allemaal min of meer aktief met passiefhuis bezig zijn, architecten en studiebureaus, en ook een aantal organisaties.

op o.a. de stand van het passiefhuisplatform kan je raad vragen aan de vertegenwoordigers van het platform. als kandidaabouwer zeker een niet te msisen afspraak of je nu passief of LEW bouwt.

welkom op passivehouse 2009 zou ik zeggen

hans d

Gert,

Ik begrijp uw frustratie, radeloosheid, woede, ... Maar het is niet helemaal serieus om deze reactie te geven, wetende dat balansventilatie, goed uitgevoerd weliswaar, geen enkel gezondheidsrisico inhoudt. Het is energiebesparend, comfortverhogend en onschadelijk.

 

Bezint eer ge begint, inderdaad, door goede (onder-) aannemers te zoeken, afgaande op ervaringen van zij die u voorafgingen.

Mvg, Marc

1. Lezen: zorg dat je kan meepraten over de technieken en concept van een passiefhuis.

2. Er vanuit gaan dat je een bougrond hebt die geschikt is m.b.t. beschaduwing en orientatie, beslis voor jezelf om echt voor passief te gaan. Die beslissing beïnvloed heel het bouwprocess.

3. Architect zoeken via passiefhuis-platform, vibe, etc. Ontmoeten en bepalen of je goed overeen komt.

4. Weten wat je wil. Probeer een idee te vormen van de stijl en concept van je huis. Je hebt al de eerste stap gezet door een passiefhuis te overwegen: compact, veel licht en hoog comfort zijn al gegarandeerd.

5. Achitect: schetsen, ontwerpen, correcties, ... uiteindelijk contract. Deze stappen zijn eigenlijk voor elke bouwer die met architect werkt dezelfde.

6. Meetstaat getoetst aan de PHPP bereking met veel uitleg en detailtekeningen. Hier zit het grootste verschil met andere het traditioneel bouwprocess eigenlijk. Geen enkel gebouw word zo goed uitgerekend als een passiefhuis. Mits correcte uitvoering (echte aannemers zoeken, geen salesmensen van SOD's) is dit perfect wetenschappelijk onderbouwde garantie.

7. Veel werk en facturen :).

8. Comfortabele eigen woning. 

Dus eigenlijk zit het verschil hem voornamelijk in de voorbereiding. Dat process kan dan ook wat langer duren, maar dat word zeker goedgemaakt omdat de opbouw relatief probleemloos zou moeten verlopen.,

Bedankt voor de reacties,

Wij waren al van plan om naar Passivehouse 2009 te gaan en daar eens rond te kijken. Onze plannen zitten trouwens nog in een embryonale fase.  Bouwgrond hebben we nog niet en misschien starten we pas over één of 2 jaar. 

 

PS: ik heb al redelijk wat gekeken op het forum, maar hier en daar staan afkortingen.  Sommige zijn duidelijk, andere dan weer niet. Is het geen idee om ergens de meest gebruikte afkortingen op het forum te verzamelen en uit te leggen?

 

bart

alvast diegenen die hier in de vraagstaart zijn opgedoken, sommige ken je allicht.

LEW laagenergiewoning

SOD sleutel op de deur

PHPP passiefhuisprojecteringspakket, een softwaretool voor het narekenen van passiefhuizen.

nog een paar die je in verband met dit onderwerp kan tegenkomen:

BV  balansventilatie

AWW  aardwarmtewisselaar, grondbuis

BWW  alternatief met grondcollector en water

hans d