'Goed' bestaand dak isoleren - verloren moeite?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb in dit forum al veel gelezen over mensen die hun dak van 35 - 50 jaar oud willen vernieuwen. Wij zitten echter met een dak van +-15 jaar oud, mét onderdak en pannen nog in perfecte staat. Enige probleem: er zit maar 6 cm rotswol isolatie onder ons dak. Zeer weinig naar hedendaagse normen. We hebben geen zolder (de 2e bouwlaag zit onmiddelijk onder dak) dus vroegen we ons af 1. wat de mogelijkheden zijn en 2. of het sop de kool wel waard is.

Ik heb eerst PUR overwogen, maar dat is niet milieuvriendelijk en over een paar jaar willen wij zonnepanelen installeren, dus dan is het niet verstandig de pannen vast te lijmen aan het dak. Het volledige dak afnemen om er bijkomend isolatie onder te stoppen, is erg duur en veel werk, vooral omdat het dak nog in perfecte staat is. Van binnenuit isoleren is niet mogelijk/wenselijk omdat we geen zolder hebben.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Bedankt voor de reacties.

Reacties

Hallo!

Onze bovenste bouwlaag, met de kinderkamers, zit ook vlak onder het schuin dak.  We hebben toch de bestaande binnenafwerking laten verwijderen( was al wel heel oud) en vanbinnenuit laten isoleren met isofloc.  Er zit nu tss de 25 en 30 cm in ons dak. Vooral nu met de zeer hete dagen voelen we het comfortverschil Vroeger was het er on-draagelijk warm..nu een aangename 24 °C, zelfs na dààààgen aanhoudend heet weer.  Dat is comfort dat onbetaalbaar is! En het houdt het geluid/lawaai ook heel goed buiten.

Isofloc is een goedkoop materiaal om mee te isoleren.  Je ka ook volledig naadloos inspuiten, dus ook meteen zeer efficiënt.  Het is recyclagemateriaal ( oude krantensnippers), maar er zitten zouten bij om insectenvraat te voorkomen en het brandveiliger te maken.

6 cm rotswol is wel weinig.  Als je daar geen subsidies voor hebt gevraagd lijkt me opnieuw isoleren zeker de moeite.  Je hebt je isolatie er zo weer uit ( terugverdientijd een paar maanden!)Voor milieuvriendelijke isolatie zoals isofloc krijg je in Antwerpen bv nog extra subsidies!! Je moet dan wel meteen  dik genoeg isoleren, dan is je winst optimaal.

Let wel op : je zal de binnenafwerking dan opnieuw moeten betalen.

Ik denk dat je veel comfort zal winnen, en mij lijkt het wel de moeite waard. Ik zie geen andere oplossing, langs buiten werken zal duurder zijn, omdat je je pannen er moet laten afhalen, en die waarschijnlijk opnieuw moet laten gebruiken.  Dit is ontzettend veel geld aan arbeidsuren!

veel succes en groetjes

Toon

mayam

het voorstel van toon is zeker goed, maar misschien bij jou niet haalbaar. en dan blijft er alleen de bovenkant over, wat trouwens niet zo'n slechte oplossing is, want je kan blijven wonen terwijlde werken uitgevoerd worden, binnen heb je er geen last van, zeker een pluspunt.

natuurlijk moet je er de pannen afhelen, en dat siw at extyra werk, maar die kan je teruggebruiken, de kosten blijven wat dat betreft beperkt tot werkuren. ok, de panlatten zijn verloren, maar het onderdak kan je laten liggen. daarop plaatst je opnieuw isolatieplaten (er bestaan harde houtvezelisolatieplaten, zelfs met FSC en nature+ label, dus ecologisch helemaal in orde), dan de nieuwe panlatten (die zullen moeilijk te hergebruiken zijn) en dan de gerecupereerde pannen.

en als dat door een geregistreerde aannemer wordt gedaan, kan je dat volledig inbrengen, dus 40% recuperatie van de kosten, en 100% aan comfort gewonnen.

als de ruimte tussen de balken niet volledig gevuld is, zou ik ook het onderdak er afgooien, dat heeft dan toch geen zin meer. en dan kan je daar ook nog verder opvullen. maar het grootste voordeel is mijns inziens, dat je binnen je huis intact houdt en niet alles op z'n kop moet zetten.

hans d

Beste Hans,

Bedankt voor je reactie. Ik denk dat ik je goed begrepen heb, maar betekent dit niet dat mijn pannen dan hoger komen te liggen en dat ik dus ook bv. nieuwe dakgoten moet laten leggen? Ik ben het er wel mee eens dat dit een grote comfortwinst zou opleveren. Is dat ook zo op de benedenverdieping (dus niet enkel de ruimtes direct onder dak)? Bedankt voor je reactie!

 

mayam

je dak komt dan inderdaad wat hoger te liggen, maar ik denk dat die dakgoten kunnen behouden blijven, meestal lukt dat wel.

als je dak 12 of 15cm hoger komt liggen moet het lukken met een aparte zinkslab vanop het ondrdak tot in de goot. maar dat moet je met de architect of aannemer bekijken.

hans d

Hallo!

We voelen de comfortwinst ook beneden, en ondanks de zeer strenge winter én het feit dat we onze 2-de verdieping in gebruik genomen hebben ligt onze gasfactuur alweer lager!

Wij hebben trouwens op de zolderkamers ( voorlopig) geen verwarming, en bij -15 °C buiten was het er nog 15 °C...dus zomaar eventjes 30 °C temperatuursverschil!!!En dan moet nog gezegd worden dat we maar gewoon dubbel glas hebben... ( wel met fleece overgordijnen..helpt echt heel erg goed!)

groetjes

Toon

 

 

@ mayam,

Ik volg volledig het voorbeeld van Hans.

Hangt inderdaad af van de toestand en de staat van de pannen maar als ze 15 jaar oud zijn, is dit doenbaar.  Je moet reserve pannen hebben of kunnen bij bestellen want er zullen er sneuvelen.

Indien je zelf handig bent en wil 'helpen' kan er echt veel tijd (=geld) gewonnen worden.  Een professionele dakwerker kan zo'n job makkelijk aan.  Helpen bij het AFHALEN en TERUG OPBRENGEN van de pannen is al een hele hulp.

Deze vorm van isoleren is werkelijk heb beste in de gegeven omstandigheden.

Het probleem van de goot is inderdaad iets dan kan lijden tot een nieuwe goot ofwel het voorstel van Hans volgen maar dat geeft mogelijks een 'lelijk' zicht ?

Maar als je alles van binnen uit gaat aanpakken, dan is de kost volgens mij veel groter.  Dan heb ik nog niet gesproken over de 'vuiligheid'.  Door de pannen af te nemen en het dak 'hoger' te maken MET een voldoende isolatie erbij, ga je binnenshuis redelijk weinig vuil maken.

Ik zou ook voor die optie gaan.  Dat het geld gaat kosten, dat is normaal.  Doch op termijn zal het extra aan comfort, de besparingen aan energie je een beter GEVOEL geven en dat is ook belangrijk.

Alhoewel de 2 oplossingen boven aangehaald perfect mogelijk zijn hebben ze verschillende consequenties. Ikzelf neig toch iets meer naar het van binnenuit isoleren met cellulose. De vraag is of er nog veel ruimte beschikbaar is achter de bestaande binnenafwerking van het dak. U vermeld het type dakconstructie namelijk niet. Het valt te overwegen om de bestaande binnenafwerking te laten zitten, en hierop een houten compartimentering op te bouwen die je vervolgens kan laten inblazen met cellulose. De tijdelijke hinder op de 2de verdieping is inderdaad een nadeel, maar celluloseisolatie en wat zagemeel van de houtstructuur zijn geen al te grote vervuilers.

Een ander nadeel van het van binnenuit isoleren van het dak is de kans op perforaties, waar bijvoorbeeld een wand op deze verdieping tot aan het dak zou reiken. Vermits ik daarover geen conclusies kan trekken vanuit uw topic, vermeld ik dit even in de kantlijn.

Het sop is zeker de kolen waard, het plaatsen van isolatie met cellulose van binnenuit zal grote hinder met zich meebrengen, maar deze manier van isoleren kan bijzonder snel gaan, en misschien  zelfs in fases worden uitgevoerd om de hinder te beperken.

Ik kan uit uw mail ook niet afleiden of er na isolatie van binnenuit nog voldoende hoogte aanwezig is, indien dit niet zo is, is het isoleren langs buiten met afnemen van de pannen volgens mij de enige andere kwalitatieve oplossing.

 

 

Ar. Michael Kruijne

www.kruijne.be