Is een warmtepomp een volwaardig alternatief?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De verwarming en het sanitair warm water van ons huis draait op stookolie (verbruik: zo'n 2500 liter per jaar). Wij willen af van die brander (10 jaar oud, maar werkt nog goed), omdat we vrezen dat de prijzen van stookolie de komende jaren de pan zullen uitswingen. Aardgas ligt er niet (boerenbuiten) en een pelletkachel is geen optie. Is een warmtepomp een alternatief voor zowel verwarming als sanitair? Ik lees vaak dat er een bijverwarming nodig is: kan dat met een elektrische boiler (ipv met stookolie) of valt dit dan even duur uit omdat je in de winter een gepeperde elektriciteitrekening laat oplopen? Wij hebben ook gewoon radiatoren hangen(geen vloerverwarming), wat niet ideaal is in combinatie met warmtepomp.

Bedankt voor jullie reacties.

Reacties

Mayam,

Uw verbruik ligt eigenlijk te hoog voor een warmtepomp. Eerst en vooral zult u moeten ISOLEREN. Nadien kunnen grotere radiatoren gecombineerd met warmtepomp waarschijnlijk volstaan om te verwarmen oftewel kunt u ook overwegen om efficiente lucht/lucht warmtepompen (airco's) te installeren. Maar nogmaals de eerste vereiste is ISOLEREN.

 

 

mayam

niemand kan de prijsevolutie van de verschillende energiën voorspellen, maar 1 ding staat vast, ze zullen allemaal blijven stijgen, binnen een paar maanden is het dipje dat de prijzen gekend hebben voorbij.

de enige verstandige investering is isoleren, daarmee gaat je energieverbruik zeker en vast omlaag, en dus ook je energierekening.

warmtepompen halen sowieso alleen maar een redelijk rendement met verwarmingstemperaturen tot 30 a 35°, en maakt WP dus eigenlijk enkel geschikt is voor vloer/muurverwarming. voor sanitair moet je meestal electrisch naverwarmen, en electrisch verwarmen is nog altijd 3 of 4 keer duurder dan stookolie.

dus: eerst isoleren zodat je je warmteverliezen met minstens 50% kan verminderen, niet alleen spaart dat je energierekening, maar dat verhoogd ook in belangrijke mate je wooncomfort.

 

hans d

Bedankt voor de reacties, ik start met een nieuw onderwerp over het isoleren van een bestaand dak.