Verluchtingrooster in raam - EPB regelgeving

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Wij gaan onze badkamer renoveren en daarbij hoort ook een nieuw raam. Moet hierin een ventilatierooster zitten ivm. de EPB regelgeving?

Merci voor het advies,
Danny

Reacties

Danny,

Het antwoord is eenvoudig: Neen.

In die ruimtes waar je vensters vervangt moet je je schikken naar de EPB-regelgeving: Voor een badkamer betekent dat dat je er voor moet zorgen dat je vochtige, vervuilde lucht afvoert. Dat gebeurt via een afzuigventilator en niet via een raamrooster. Raamroosters worden enkel geëist in droge verblijfsruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau,...). Het is namelijk de bedoeling dat je verse lucht aanvoert (bv. via raamroosters bij systeem C) via verblijfsruimtes, lucht die kan doorstromen naar vochtige ruimtes om ze daar weer af te voeren.

Ik ben dus van mening dat je wel een afzuiging moet realiseren.

 

Bert

Dankjewel Bert: dat is inderdaad de meest logische uitleg. De luchtafvoer had ik voorzien, voorlopig nog gewoon met een ventilator.

Het is vooral een kwestie van de werken ineens goed aan te pakken en hierbij ondervind ik dat je niet altijd mag vertrouwen op het advies van de vakman... Zo werd vloerisolatie niet noodzakelijk geacht onder het motto van 'het is maar 5 m²'. Ik heb toch een isolerende chape gevraagd (vochtige ruimte in achterbouw van rijwoning met wanden en plafond geïsoleerd: een koude vloer is gegarandeerd de plaats waar condensatie zou optreden met schimmelvorming in de voegen...).

Met vriendelijke groeten,

Danny