Buitenmuur isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een oud huis zonder spouw tussen de muren. Ik zou deze graag langs de buitenzijde isoleren. Ik heb al gezien dat ze dat doen met platen polistyreen (isomo)-10cm dik- dewelke gewoon tegen de muur gekleefd worden, en daarna bepleisterd worden. Er is dus geen houtstructuur nodig. Heeft iemand ervaring daarmee : welke lijm, pleister enz moet gebruikt worden? Het lijkt mij niet zo moeilijk om dat zelf te doen.
Misschien wordt dit al ergens anders op het forum behandeld?

Graag info

Jan

Reacties

Hallo Jan,

Het lijkt inderdaad makkelijk als vakmensen dat uitvoeren, maar dat is het alles-behalve.

Je werkt op hoogte (stelling?), de PS platen moeten 'goed' gelijmd worden, moeten daarna vlakgeschuurd en daarna komt de pleister, meestal in 2/3 lagen, met wapeningsnet, met hoekverstevingen, pleisterlaag moet echt wel egaal zijn, afwerking van hoeken en kanten rond ramen ... etc. etc. etc.

Misschien eens prijs vragen aan een gespecialiseerde firma ...

 

Ik volg Filip zijn redenering, daarnaast zou het interessant kunnen zijn om samen te werken met een aannemer. Deze zou per uur kunnen werken, wat het extra voordeel geeft van de hogere subsidies indien buitengevelisolatie geplaatst wordt door een geregistreerd aannemer.

Maar voor je vraag, heb ik volgend systeem bekeken: http://www.isolatiewijzer.be/gevelisolatie.aspx Dit is een product van Cantillana. http://www.cantillana.com/

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb die producten bekeken van Cantillana.  Het lijkt inderdaad ingewikkelder dan ik dacht, anderszijds ben ik nogal een professionele klusser, en ik beschik over alle gereedschappen, ook stellingen ed.

Ik zou in totaal zo'n 100m² buitengevel moeten isoleren; deze is oud, van verf voorzien, en de voegen zijn uitgesleten : mag dat allemaal zo blijven, of moet die oude verf er eerst af, en hervoegd worden?

Als ik het lààt uitvoeren kom ik natuurlijk in aanmerking voor subsidies; worden er geen subsidies gegeven bij zelfplaatsing?

 

Ik zal eerst maar eens een prijs laten maken door een firma die hier juist in de buurt bezig is met hetzelfde.

 

Groetjes

Voor de subsidies kan je een combinatie maken uit subsidies door de federale, locale en intercomunale diensten. Bv. Eandis betaald meer terug indien een geregistreede aannemer de buitenmuurisolatie plaatst. Anderzijds betaald de federale overheid slecht een premie indien een geregistreed aannemer de nodige documenten opsteld. Meer informatie over de subsidies: http://www.premiezoeker.be

Over de staat van de buitengevel kan ik mij niet uitspreken, omdat ik denk dat dit sterk afhankelijk is van welk isolatiesysteem je gaat gebruiken. Bv. als je isolatie gaat vijzen lijkt de verf minder van belang, maar indien je moet plakken of verf? Toch kan ik al meegeven dat het van belang is dat je de isolatieplaten op een vlakke muur kan plaatsen. Dit om er voor te zorgen dat er geen lucht achter kan spelen of dat de platen niet mooi kunnen aansluiten.

Als geoefend klusser kan je met buitengevelisolatie zeker meehelpen! Maar een aannemer heeft inderdaad voordelen. Ikzelf hou van aannemers die open staan om bepaald werk te laten voorbereiden. Ook mag je niet vergeten dat in bepaalde gevalen, de aannemer het materiaal aan 6% btw kan leveren.

ja, hij kan dat, maar mag dat niet! de aannemer neemt daar een risico. want hij mag enkel op het werk dat ie zelf uitvoerd 6 % btw rekenen, geleverde materialen is steeds aan 21%. en niet elke aannemer is bereid dat risico te nemen, want uiteindelijk verdient ie daar niks aan.

hans d

Geachte

Deze techniek bestaat en kan eventueel zelf uitgevoerd worden , indien je maar een klein gedeelte wil recupereren van de subsidies. De isolatie wordt tegen de muur bevestigd met isolatie pluggen waar men een nagel inklopt en dan terug dicht pleisterd vooraleer er een net over heen geplaats wordt .Pluggen kun je vinden bij bv Buildtechnics .Verder kun je terecht bij het centrum van duurzaam bouwen , zij hebben een filmpje getoond waar deze techniek uitgevoerd is voor buiten gevel isolatie en nadien te bepleisteren. Dit zie je ook vaak in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland , indien je een goede doe het zelver bent kun je je hier aan wagen doch vergt het vakmanschap.

 

Gr .

 

Beste Jan,

Men is momenteel aan mijn huis dergelijke werken aan het uitvoeren. Betreft halfopen herenhuis van 1930 met volle bakstenen muren. Zij plakken de EPS (10cm) met tegellijm tegen de gevel. Indien nodig bevestigen ze dit nog eens mechanisch met pluggen. De platen zijn voorzien van tand-groef met aan de achterzijde groeven voor een goed hechting met de lijm. Dan komt er een gewapende cementlaag op die een maand moet uitdrogen (afhankelijk van het weer) en vervolgens de crepi laag van 2.5 cm waarvan er ongeveer 1cm terug afgekrabd wordt. Alle vensterbanken worden vernieuwd in blauwe steen (12 cm breder dan de oorspronkelijke, verlijmd op isolatiekussens.) Alles wordt tenslotte zorgvuldig afgekit.

De reden waarom ik het laat doen (ipv het zelf te doen) is vooral omdat het NIET eenvoudig is om het zelf te doen en ik zeker ben van een goede uitvoering (garantie op papier van 10 jaar). De isolatie aanbrengen zal nog wel lukken maar het peisteren zelf is quasi onmogelijk zonder ervaring. Weinig aannemers willen het bovendien riskeren om hun crepi te zetten op isolatie die door de klant werd aangebracht, wat ergens wel begrijpbaar is. De 6 % btw, belastingaftrek die je kan spreiden over 4 jaar en de hogere premies van Eandis (4euro ipv 2 euro zelfgeplaatst) zijn sterke punten in het voordeel van het werken met een geregistreerd aannemer. Al bij al betaal ik, na aftrek van alle premies ed, iets meer dan een derde van de originele kostprijs én ben ik zeker van een uitstekende uitvoering (referenties opvragen!)

Alvast meegeven dat het resultaat nu al verbluffend is qua inertie en isolatie, terwijl nog niet alles is ingepakt in EPS. Het blijft opvallend koel binnen. Met die 35 graden van gisteren is de temp maar 1 graad gestegen 22.5=>23.5.  Dat was ervoor wel even anders... Ik heb serieus wat scepticisme over me heen gekregen toen ik een jaar geleden afkwam met mijn plannen, vooral van mijn schoonfamilie die de afgelopen 30 jaar in dit huis heeft gewoond. De muren waren zogezegd dik genoeg en moesten niet geïsoleerd worden... enfin het bekende verhaal. Ik denk dat ik ze in putje winter eens ga uitnodigen. Dan zullen ze zelf de veel gelijkmatigere temperatuur in huis wel kunnen vaststellen. Als ik dan nog mijn afrekening voor mazout zou kunnen presenteren, dan is de wraak compleet :-)

Nog een laatste opmerking: als het mogelijk is, zet dan meer dan 10cm EPS. Men had bij mij eerst 8 cm aangeraden. Ik heb moeten aandringen (je leest het goed) op 10cm. De meerprijs voor 10cm tov 8cm was +/-400 euro... dus zeker doenbaar tov het totaalbedrag. Ikzelf kan jammergenoeg niet meer dan 10cm gaan wegens uitsprongen in mijn gevel waar ramen in staan.

Succes

Wouter

 Beste,

 

Wij zijn ook op zoek naar een firma om ons gevel te isoleren en te bepleisteren. Wij gaan dit ook doen met EPS en crepie erop. Welke firma hebben jullie uiteindelijk genomen en wat was de prijs per vierkante meter?

 

Groeten,

Roel

 Dag Roel,

bij ons heeft GV gevelbepleistering dat gedaan. De prijs weet ik niet meer precies maar het zal toch rond de € 90/m² zijn, vensterbanken excl. Dat is dan silicone pleister van Knauf.

mvg

Wouter