houten draagbalken verstevigen: maar hoe?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Omdat ik geen antwoord krijg in een oude topic, probeer ik het nog even hier...

Onze oude zolder wordt slaapkamer.

Wij hebben hier een overspanning van 6 meter bij onze draagbalken, waarvan de laatste 30 cm aan de muurkanten niet te bereiken is.
Maw 5,40 m zal 'vrij' liggen van bovenaf. Onderaan is het reeds gerenoveerd en zoeken we niet uit te breken. :-)

Er liggen nu overspanningen van 13 x 6 cm. om de 60 cm:
Iets te weinig dus. :-) de vloer danst en trilt bij elke stap.
Maar aangezien ik niet bij de muren kan, is een extra balk ertussen steken geen optie.

Ik dacht er latten van 3,5 x 18 cm aan weerszijden aan te bevestigen, over de hele lengte.
ik lees hier ergens dat ik toch naar 4 x 24 cm moet gaan. Minimum
Nu vraag ik me af of dit wel voldoende is?

Geeft dit geen te hoge druk (qua gewicht) op de originele stukjes balks (mits te korte overspanning?)

alvast bedankt voor jullie antwoord

Tine

Reacties

Waarschijnlijk ga je een 'combinatie' van dingen moeten gaan uitvoeren.

 

1° de 'hoogte' van de balkjes is niet voldoende, die moet je dan verhogen. Wij doen dit door extra 'hoogte' toe te voegen, dmv lijmen en nagelen ... hierdoor krijg je minder doorbuiging.

(je vloerniveau gaat dus hoger liggen! ... normaal doen we dit langs onder, omdat een plafond omlaagbrengen meestal iets makkelijker is).

2° 60cm onderlinge afstand is bijzonder veel ... dus je moet er op een of andere manier een extra balk kunnen tussen steken. Als je niet in de zijmuur kan, zul je eerst (met beugels), een dwarsbalk moeten aanbrengen, en dan de langsbalk er in de lengte tussen'hangen'. (hopelijk kun je met balken van 5.40cm manouvreren?).

(hierdoor ga je het gewicht beter verdelen ... zeker als je een bed (4 puntlasten!) gaat plaatsen)

3° St. Andreaskruisen aanbrengen tussen de balken om vooral de lasten die in het midden ontstaan (grootste doorbuiging) te verdelen.

Het is een hele hoop werk om dit allemaal in elkaar te boksen, het resultaat zal in ieder geval beter zijn, maar zal nooit 'goed' zijn. Daarvoor kan je best de gehele vloer weghalen en bvb. TJI-joists plaatsen ... maar de gevolgen zijn bekend.

 

 Hallo Filip, 

 

dankjewel voor je antwoord. 

De hoogte van 24 zou ok zijn in jouw voorgestelde oplossing?

Om aan de muur te kunnen moeten we stukken muur weer uitbreken, en de isolatie. (cellulose vlokken)

Mochten we dit doen, wat zou dan jouw advies zijn? 

die "TJI" balken: zou je deze kunnen gebruiken als versteviging (en bevestigen)? 

en wat zijn de gekende gevolgen? :-)

 

 

groeten

Tine 

Hallo Tine,

Het blijft altijd moeilijk om  advies te geven zonder de situatie 'visiueel' te kunnen inschatten.

24cm hoogte zou OK moeten zijn. Of je moet gaan afbreken tot tegen de muur is op zich een kosten-baten situatie. Ga je tussenbalken steken (dus om de 30cm een balk ipv om de 60cm zoals nu), dan is een muurbevestiging natuurlijk het 'beste', maar vermoedelijk ook het duurste (en tijdrovend).

De andere mogelijkheid is zoals boven vermeld, minder goed resultaat, maar in ieder geval stukken beter dan de huidige situatie.

Waarom TJI/joists gebruiken? eerst en vooral zijn deze stukken lichter om te manipuleren. ten tweede hebben deze elementen minder doorbuiging dan balken met dezelfde hoogte ... dus ze zijn sterker. ten derde, naar uitvoering toe is het makkelijker werken dmv metalen beugels & ijzers.

Je kan deze natuurlijk ook gebruiken als versteviging (dwarse verbindingen), maar dan moet je tussenplaatjes inlijmen (en nagelen) van bvb. OSB of dergelijke.

Wat zijn de gekende gevolgen? Geen idee wat je daarmee bedoeld, maar ik hoop voor jou op een 'goede' vloer.

(enig nadeel: TJI's (of FJI's) kosten wel wat en zijn niet courant verkrijgbaar met de bouwhandel om de hoek.

(om het moeilijk te maken, kan je ook werken met CLS of SLS hout, met sectie 38dikte en 235 hoogte).

CLS/SLS en TJI's worden dagelijks gebruik in houtskeletbouw om wanden, vloeren en daken mee te bouwen.

 

 Hey Filip, 

Ok, neem nu dat we voor de 'makkelijke' oplossing gaan. 

Praktisch roept dit ook wel vragen op: 

bevestigen we eerst de 24 cm balk aan de 13 cm balken, gaan we dan met beugels werken voor de dwarsbalken, en vervolgens met beugels voor de extra balken die we op de 30 cm zouden steken? 

of is er een mogelijkheid zonder beugels? 

bv: kunnen we op de 13 cm aanvankelijk werken, daar de dwarsbalk van  24 hoog aan bevestigen die we eerst als een T zagen en deze erbovenop bevestigen? En dan pas de versteviging van 24 aan de 13 cm balken aanbrengen? 

of nog makkelijker: de 24 cm balk telkens aan 1 zijde van de 13 cm balk bevestigen,  de dwarsbalk aan 1 kant verzagen zodat deze aan 1 zijde bovenop de 13 cm balk ligt, en aan de andere kant in een beugel. 

of kan ik hier nog verder in gaan. bv die dwarsbalken 2 x herhalen (om de 2 m) en daar de extra balk telkens aan maken? (mijn redenering: dit vervangt de sint andries kruisen, en verstevigt in het midden) . Of deze klopt weet ik natuurlijk niet: voorwaarde is dat dan de 24 cm balk die je op de 13 cm balken nagelt en verlijmt onderbroken mag worden. Want als het belangrijk is dat deze in 1 stuk blijft, gaat dit natuurlijk al niet meer op. 

Enfin, ik hoop dat ik mezelf een beetje duidelijk genoeg uitdruk. Deze vragen kwamen toen ik de uitvoering begon uit te tekenen. 

en het risico bij elke doe het zelver is het onnodig ingewikkeld maken ;-)

Hoe dan ook erg bedankt voor al je antwoorden!