Isolatie vloer tussen kelder en begane grond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij verbouwen momenteel een oud huis. De vloer van de begane grond werd recent vernieuwd omdat de oude vloer en de houten balken aangetast waren door kelderzwam. De nieuwe vloer bestaat uit houten balken met daarop OSB3-platen. De kelder is vrij vochtig.
Wij willen deze vloer graag isoleren, om de living warm en de kelder koud te houden. Bovendien willen we met deze isolatie onze houten balken en houten vloer beschermen tegen de vochtige lucht van de kelder.

Welke isolatie zouden we daar best voor kiezen? We contacteerden reeds vele firma's, en kregen overal andere reacties: kurkkorrels, Fermacell, PUR-platen, dampscherm + rotswol etc. De specialisten worden het niet eens, en iedereen raadt aan wat hij/zij toevallig zelf verkoopt... Weet iemand welke isolatie de beste resultaten geeft in een vochtige ruimte?

De isolatie moet zeker rotvrij zijn, maar moet deze ook vochtregulerend zijn, of net niet? Kiezen we best voor iets dat de vochtigheid in de kelder houdt (genre PUR-platen), of dreigen we dan condensproblemen te krijgen op het kelderplafond?

Alvast bedankt!

Reacties

Beste Schaduwzon,

Het lijkt me logisch dat elke specialist zijn product adviseert (als het geschikt is) ... dat is het product wat hij namelijk beste kent.

Waarschijnlijk zijn bovenstaande allemaal geschikt ... hoewel ik de PUR niet zou aanraden (vanwege vele nadelen).

Om het helemaal compleet 'te zot' te maken zou ik nog papiervlokken aanraden, met Celit onderlaag. Natuurlijk zal je de kelderruimte voldoende moeten verluchten, maar met een geïsoleerde vloer zou dat geen problemen mogen geven.

 

Kurkkorrels rotten niet

Fermacell is niet direct een isolatiemateriaal, maar een afwerkingsmateriaal;

PUR = chemisch

PS platen (polystyreen) ... vooral XPS kan zelfs buiten in 'natte' omgeving gebruikt worden.

Het 'condens' probleem is vooral als dit IN je constructie (isolatielaag/houtwerk) zich voordoet ... dan tast je constructie aan.

Ik had ook een vochtige kruipkelder: er stond wel geen water in maar de grond (zand) voelde vochtig aan. Mede ivm. de beperkte hoogte van de kruipkelder (40-50 cm) ¨was isoleren met platen nogal moeilijk. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Tonzon thermoskussens tussen de balken en een dikke afdekfolie op de grond en tot 30 cm hoog langs de keldermuren. Isolatie is behoorlijk en de kelder is nu veel droger.

Denk eraan dat de damprem aan de warme zijde moet zijn.  Als ik mij niet vergis is OSB-3 18mm voldoende, maar dan moet er wel op de voegen gelet worden.

schaduwzon

zoals filip zegt, ook ik zou cellulose overwegen, met een houtvezelplaat langs de kant van de kelder.

als de naden van de osb niet afgekleefd zijn zou ik toch nog een dampscherm plaatsen tegen de osb. en dan een isolatiemateriaal gebruiken dat vochtregulerend werkt (cellulose, hennep, houtvezel, vlas,...), dus het teveel aan vocht kan opnemen.

in tegenstelling tot wat velen denken is dat de betere oplossing. gebruik je een materiaal dat niets opneemt, en er komt toch vocht in je constructie, zal dat direct in het hout trekken met de gekende problemen vandien.

een folie op de grond leggen lijkt mij onzinnig, in het beste (?) geval kruipt het vocht dan omhoog in de wanden. wat meestal wel goed werkt is een laag schelpen in de kelder leggen, dat blijkt zeer goed te werken.

hans d

Dank voor al jullie waardevolle tips! We zoeken het nog een beetje verder uit voor we de knoop doorhakken, en denken nu vooral richting vochtregulerende isolatie (vlas of houtwol bv).

Voor de afwerking van het kelderplafond nemen we dan misschien best iets à la Pavatex, Gutex, Celit D4? Als dat op een dak mag liggen, zal dat ook wel bestand zijn tegen de vochtige lucht van de kelder, vermoed ik? En zo'n houtvezelplaat ademt veel beter dan iets als Fermacell, vermoed ik.

 

 

Wij plaatsten inderdaad OSB3 van 18mm. Je schrijft dat we dan extra op de voegen moeten letten, wat bedoel je daarmee? Wij hebben OSB-platen met tand en groef gebruikt, en (voorlopig) niks speciaals gedaan met de groeven tussen de platen.

OSB3 van voldoende dikte is een voldoende damprem, maar tussen de groeven (naden) kan er wel damp door.  Vermits je er later moeilijk aan kan als er extra vloerbekleding op ligt, is dat iets waar je aan moet denken voor deze vloerbekleding erop komt.