hoogrendementsglas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil hoogrendementsglas plaatsen in bestaande meranti-profielen waar nu dubbel glas uit 1977 inzit.
Ik hoorde dat dit soms tot problemen kan leiden en dat er zich vaak damp kan vormen in het glas.
Heeft iemand ervaring met het plaatsen van hoogrendementsglas in oudere houten profielen?

Reacties

damp in het glas is een fout in de dichting, dat kan eender waar gebeuren en valt normaal onder de garantievoorwaarden.

er kan wel condensatie aan de buitenkant van het glas onstaan, dat is het gevolg van goed isolerend glas, je kan dat als een voordeel of een nadeel zien.

maar ik denk dat men bedoelde dat je condensatie kan krijgen op de muren dien aan het raam aangrenzen, als deze niet geisoleerd zijn. dat is een risico dat goed moet bekeken worden.

hans d

 

Dag Hans

Dank voor uw reactie.   Men bedoelde wel degelijk dat in 90% van deze renovaties damp tussen de 2 in glaswanden komt,  dit waarschijnlijk omdat de constructie niet berekend is op het meergewicht van dit hoogrendementsglas. 

U zegt dat er ook condensatie mogelijk is op de muren naast de ramen.  Wat is hier de oorzaak,  ik begrijp niet goed hoe dit mogelijk is.

bij een dubbel (of drievoudig) glas zijn deze glasplaten gescheidendoor een afstandshouder en wordt het geheel luchtdicht afgekit. en het speelt dan geen rol in welke kader je ze inbouwt, die moeten dicht blijven. enige waar moet voor opgelet worden, de mastiek die ze gebruiken is lichtgevoelig en mag dus niet langere tijd aan zonlicht blootgesteld worden.

condensatie is altijd het gevolg van een koudebrug, waar er vroeger dikwijls de condens op de ramen ontstond (want dat was met enkel glas het koudste oppervlak) zou het kunnen dat met superisolerende ramen de muren een koudebrug vormen (omdat nu de muur het koudste oppervlak is), zeker als de spouw is dichtgemetst zoals vroeger nogal eens het geval was.

 

hans d

Dag Hans.

Nog eens dank voor uw reactie.

Ik meen mij te herinneren dat de spouw niet dichtgemetseld is.   Wel zijn er onderaan en bovenaan de buitenmuren op gezette afstand vertikale voegen uitgehaald om de spouw te verluchten.  Ik veronderstel dat dit toch serieus wat tocht geeft tussen de muren. 

Ik heb nooit last gehad van condens,  noch op muren,  noch op de ramen.  Zou dit hoogrendementsglas nu aanleiding kunnen zijn om condensvocht op de muren te krijgen?   Ik heb zeer grote raampartijen en weinig muren in de living en keuken.

Ik heb een plat dak met isolatie (30jaar oud) in de beton .   Binnenin is het plafond onlangs vernieuwd en afgewerkt met gyproc en rotswolmatten van 6 cm dik.  Dikkere of andere isolatie was niet mogelijk omdat het plafond dan te laag zou worden.

.

Ik heb beroepshalve reeds duizenden hoogrendementsglazen geplaatst in oude ramen. Normaal mag dit geen probleem geven. De ramen uit 77 zullen enkel een verluchting missen. Dit los je op door op het ogenblik dat het oude glas uitgebroken is, enkele gaten te boren die de spouw van het raam waar het glas in geplaats wordt, te verbinden met de buiten of binnenzijde. Dat er zich vaak damp vormt bij plaatsen van nieuw dubbel glas in oude ramen is larie en apekool. Die oude ramen zijn net dezelfde als nieuwe, behalve de verluchtingsgaten. Je moet natuurlijk de oude mastiek volledig verwijderen zodat je glas op een normale wijze, vrij en niet geklemd,  in je raam kan geplaatst worden. En de opmerking van Hans dat de dichting van het glas niet aan het zonlicht mag blootgesteld worden. Dus indien de slag te ondiep is, zorgen dat je bij het opspuiten de zwarte rand van de dichtting bedekt. Maar als er reeds dubbel glas in je ramen stond kan dit normaal gezien geen probleem geven.

Bedankt Peter voor je duidelijke uiteenzetting!