tuinhout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik zou graag een kippenhok/annex berghok bouwen in mijn tuin.
Welke houtsoort ( niet gedrenkt ) kan ik hiervoor best gebruiken en hoe behandel ik die het best op een ecologische wijze. Heeft er ook iemand een bouwplannetje ter beschikking ??

Reacties

Hallo Luc,

 

Er zijn een aantal houtsoorten die je (zeker voor een kippenhok/berghok) onbehandeld kan laten.

Het hout zal dan uiteindelijk een grijze kleur krijgen.

 

Als je de zoekfunctie van dit forum gebruikt vind je zerker meer info over : larix (lork), tamme kastanje, robinia (accasia), plato (=thermisch verduurzaamd hout) .. enz.

Als je tropisch out zou willen gebruiken kies dan zeker hout met FSC label !

 

Minstens even belangrijk als de houtsoort op zich is de manier waarop je de constructie maakt.

Je moet er voor zorgen dat het hout altijd snel weer kan opdrogen als het nat geworden is.

 

door bvb : grondcontact te vermijden, druipranden voorzien, kops hout afdekken, ..enz

 

Bij VIBE hebben ze daar een goed boek over ... "duurzaam zonder verduurzaming" .. waar eigenlijk alles instaat wat je dient te weten (met ook heel duidelijke tekeningen)

 

http://www.vibe.be/winkel/

 

mvg

 

Dirk

Afgelopen verlof hebben m`n vrouw in ik ook een tuinhuis annex kippenhok geplaatst. Eerst dachten we aan gewoon dennehout (niet gedrenkt) om het dan zelf met een buitenolie te gaan behandelen. Een houthandelaar in de buurt raadde ons dat af en stelde lariks voor, veel duurzamer dennenhout dan bvb grenen.

Voor alle veiligheid hebben we dit ook nog ingeolied, en zoals al gezegd hebben we er ook voor gezorgd dat er geen contact is met de grond (betonnen ring gegoten die een aantal cm boven de grond uitkomt), zelf hebben we er ook voor gekozen om met pannen te werken en heeft het tuihuisje aan elke kant een oversteek van +/- 50cm om toch wel wat regen tegen de planken te vermijden.

 

Duurzaam zonder verduurzaming???????

Verleden jaar waren termieten reeds volop actief in midden Frankrijk.

Maar op 1 jaar blijken deze termieten reeds volop actief in het zuiden van Belgie en zullen zeker verder oprukken naar het noorden!

25mm hardhout Afzelia Douissie Bipindensis op 1 uur waren ze er volledig doorheengebeten!

In het kippenhok zullen termieten het wellicht niet lang overleven (ik weet niet of een kip termieten oppikt), maar in een niet verduurzaamde houtconstructie dan gaan we de eerstvolgende jaren wilde en trieste bouwverhalen horen.

 

 

Als er kippen bij kunnen kan je eigenlijk gelijk welk hout gebruiken.  Kippen zijn de beste ongedierte verdelgers die je je kan inbeelden.  Ze pikken naar alles wat beweegt, je zal dus geen boorgaten vinden in de planken van hun hok.  Zorg alleen dat de oversteek van het dak ver genoeg komt zodat het hout niet permanent in de regen staat, en vermijd grondcontact.  Natuurlijk zijn durzame houtsoorten beter. (Robinia, Kastanje, Douglas, Lork, Europees eiken).  Maar een onbehandeld grenen kippenhok zal het ook wel 10 - 12 jaar uithouden...  En dat is ook zowat de levensverwachting van de kippen...  Tenzij je vergeet een vossendeurtje te plaatsen natuurlijk!  Inlands geoogst hout is al best ecologisch verantwoord, ook zonder label.