waterleiding in houtskeletbouw luidruchtig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Ik heb zopas onze badkamer in onze huidige woning gerenoveerd. Daarbij is er een wand opgetrokken, gemaakt uit houten latten, cementplaat en betegeld langs beide zijden (ene kant badkamer, andere kant wc). Dit alles volgens de regels van de kunst, bovendien opgevuld met glaswol. Wij maken gebruik van inbouwkranen van Grohe, voor de douche gaat dit naar een vaste regendouche van Hansgrohe(watersparend, 9l/min). Allemaal degelijk materiaal. De waterleiding is gelegd in multiskin 16/2. De Grohe inbouwkraan heeft een geluidsdemper die schokgolven opvangt.

 

Nu het eigenlijke punt. Als iemand staat te douchen, dan is er een redelijk sterk ruisgeluid te horen in de aanpalende WC. Heb ik een opbouwfout gemaakt, of is dit normaal en onvermijdbaar met deze materialen en uitvoeringswijze. In de huidige woonst stoort het me niet heel erg, maar wij hebben plannen voor een passiefhuis. Zulke dingen maken voor mij misschien het verschil in de keuze tussen houtskelet en massiefbouw. Daarom wil ik me graag informeren.

 

Bij voorbaat dank voor elke reactie.

 

Mvg, Marc

Reacties

 Beste, 

Wij wonen in een volledig houten huis, met skeletbouw, sinds 14 jaar (wel geen passief huis). Ook wij zijn onze badkamer aan het renoveren. Voordien kon je in de aanpalende keuken heel goed horen als er iemand aan het douchen was. Nu heb ik ook maatregelen genomen omdit zoveel mogelijk tegen te gaan. Ik denk dat de maatregelen die u genomen heeft wel effectief zullen zijn. Ikzelf heb min of meer dezelfde maatregels genomen, hoewel ik denk dat er nog steeds wel wat te horen zal zijn. Om geen geluid meer te horen, moet je de ruimte eigenlijk acoustisch onkoppelen, maar dat is een dure aangelegenheid. Ik had graag nog van u geweten welk type kraan u genomen hebt van grohe en of een regendouche effectief zuiniger is dan spaardouchekop?

 

Vgr,

Johan

De kranen zijn Grohe Rapido T. Dit is een universeel inbouw kraanwerk waar je verschillende afwerkplaten en knoppen voor kan krijgen, passend bij het andere kraanwerk van Grohe.

 

Een regendouche is over het algemeen vrij waterverslindend, maar het type wat wij hebben niet. 9l per minuut is vrij zuinig voor een douche. Sommige hand-spaardouchekoppen zijn misschien nog zuiniger, maar heel veel zal dat niet meer schelen. De comfortervaring van onze regendouche is goed, ondanks zijn laag verbruik.

 

Zijn er nog andere ervaringen met het waterleiding geluid in houten wanden? Is de enige mogelijkheid een dubbele, ontkoppelde wand optrekken om dit te vermijden?

Mvg, Marc

marc

dat hangt af van waar het geluid komt. belangrijk is de juiste diameter, als deze te klein is voor het gevraagde debiet, gaat het water er met een hogere snelheid doorgaan, en meer lawaai maken. dat kan je deels vermijden door de buizen te isoleren, of door de diameter aan te passen.

hans d

 

 

 

Hans,

 

Dank voor je reactie. Maar onze situatie, waar warm en koud gevoed worden via 16/2 buis met een overloop naar een regendouche van 9l/min, ook in 16/2. Dat zou toch voldoende moeten zijn. 9l/min is toch een klein debiet, niet?

Voor zover ik goed kan rekenen, geeft dat een stroomsnelheid van 1,32 m/s, waarschijnlijk iets meer omdat de wandeffecten de effectieve diameter verkleinen. Dat lijkt me in elk geval vrij weinig.

 

Marc

gommer

met snelheden van 1 a 2m/s zou je geen problemen mogen krijgen, dat klopt. en ik neem dat de afstand kraan/douchekop niet zo groot is, en dan is een verlies van 220Pa/m ook geen probleem. al ben ik wel geneigd om de verbinding kraan/douchekop altijd in een maatje groter uit te voeren (18 of 20mm).

maar wat houdt die geluidsdemper in, is dat een geisoleerde omkasting rond de kraan? dat helpt natuurlijk enkel als er tussen kraan en wand geen kontaktpunten zijn, als je de kraan door de isolatie vastschroefd op de wand, haalt het heel weinig uit.

in elk geval zou je best de buizen isoleren met een goeie buisisolatie, glaswol dempt bijna niks. maar waarschijnlijk kan je er niet meer bij? en dan kan ik niet direct iets verzinnen dat je probleem kan verhelpen.

 

 

Hans,

Eerst en vooral, de kraan en geluidsdemper. Dat is een soort rubber tule die mee onder druk opde waterleiding zit. Deze verhinderd dat je 'slagen' krijgt (schokgolven) bij een snel sluitende kraan. Noodzakelijk bij een snelreagerende thermostatische kraan Dit werkt inderdaad, want voor ik hem erop gezet had bij waterdichtingstesten, heb ik die schokgolven duidelijk vastgesteld. Nu gemonteerd, kan ik die niet meer uitlokken. Verder is inderdaad het messing van het kraanwerk ontkoppeld van de omkasting die vastgeschroefd wordt (dmv.gegoten rubberachtige samenstelling). Van het kraanwerk kan het dus moeilijk komen.

De buizen zelf zijn niet geisoleerd. Maar eigenlijk wordt het geluid door de wand afgestraald. Je kan toch moeilijk kontakt vermijden, want uiteindelijk moet de douchekop vastgeschroefd worden op de wand en kan elk geluid op die manier via transmissie op de wand overgedragen worden. Ik had noch niet vermeld dat kraan en douchekop op  verschillende wanden gemonteerd staan. Zowel de wand van de kraan, als die van de douchekop produceren dit geluid. De afstand kraan douchekop is ongeveer 1,5m buis.

Hetzelfde geluid is ook merkbaar aan de badkraan. afstand daar is slechts 30cm en de buis van de uitloop is, zoals jouw suggestie, een maat groter (20/2).

Dit moet echt wel iets fundamenteel zijn en moeilijk te vermijden. De bron van het ruisgeluid zijn vermoedelijk turbulenties in het kraanwerk en uitloop-koppelstuken, die geluid veroorzaken en dit overdragen via de buizen en zo naar de wand bij alle kontaktpunten. Maar is dit te vermijden?

 

Marc

Beste Marc,

 

Bij Grohe is een terugslagklep ingebouwd in de inbouwkraan van uw douche, mogelijk is dit de oorzaak van het geluid.

als je het afdekplaatje demonteerd zie je links en rechts een dikke vijs zitten daar achter zit uw terugslagklep ( steeds water afsluiten bij demontage !)

er zit een klein veertje in de terugslagklep ( gaat tijdens het gebruik op en neer in uw kraan) dat het geluid zal overbrengen.

 

Let wel op ! je kan de terugslagklep verwijderen maar je moet in orde blijven met de Belgaqua wetgeving ( www.belgaqua.be / repertorium) er dient steeds een terugslagklep geplaatst te worden op elk tappunt in je woning dit om terugslag te voorkomen van bevuild water.

 

Maar je hebt voor uw voeding een te kleine diameter gebruikt, normaal heb je een aansluiting van 3/4 op je inbouw ellement en daar heb je al direct een minimale diameter nodig van 22 mm of aluplex 26 mm.

ik vermoed dat bij het dichtzetten van uw kraan je ook een slag in uw watreleiding zal horen, dit kan je eenvoudig oplossen door een expantievat te plaatsen ( voor drinkwater)

 

mvg

Wim

 

wim

wat je aanhaalt over die terugslagklepjes is een mogelijkheid, al heb ik een opmerking beterffende die terugslagklepen, die zijn bij mijn beste weten enkel verplicht op kranen waar een risico bestaat op onderdompeling (kraan, bad), of dubbeldienstkranen, op een lavabo of keukenkraan in principe niet.

wat het laatste deel betreft ben ik het echter absoluut niet met je eens.

het is niet omdat de aansluiting 3/4 is, dat je ook 3/4 moet gebruiken. in dit geval met een spaardouchekop zou dat stom zijn, want daardoor krijg je een veel grotere waterinhoud in  je buizen, en moet je ook veel meer water laten verloren lopen voor je warm water krijgt. de reden voor die grotere diameter is omdat je ook een douche met een hoofd- en 6 zijsproeiers kan plaatsen, en dan is die grotere toevoerdiameter wel noodzakelijk.

met een buis 12/16 heb je met een douchekop van 9lt in de toevoer een max. snelheid van 1.33 m/sec. in de praktijk zal je ongeveer 2/3 warm en 1/3 koud nemen, of 6lt warm/min, en dan kom je op amper 0.88m/s. je gaat me toch niet vertellen dat die snelheid te hoog ligt? met een DN 20 ligt dat op 0.32 m/s, maar dat is absurd laag.

hans d

 

Wim ,

De grohe kraan heeft halve duim aansluitingen, geen 3/4. Maar die tip van de terugslagkleppen is een goede. Ik kan dat eenvoudig uitproberen om ze er eens uit te halen. Als dat een verschil mocht maken kan ik de terugslagklep noch altijd aan de collector plaatsen. Zie ook mijn opmerking over de geluidsdemper, geen schokgolven als die gemonteerd is. Dat is echt een klein ding in de kraan zelf, ongeveer de grootte van een 1/2" mof.

 

Hans,

een terugslagklep is bij een mengkraan verplicht op aanvoer van koud water,  omdat wam water als vervuild water beschouwd wordt. Op de warmwaterleiding is de terugslagklep volgens mij niet verplicht, maar ik kan me vergissen.

 

Mvg, Marc