pellets ketel of houtvergassings ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste lezers,

daar ik nog al wat brandhout heb verwarm ik me nu met een kachel met zeer tevreden heid.
daar ik niet altijd genoeg brandhout heb ben ik op zoek naar een goed pelletketel / houtvergassings ketel, een cobinatie van de twee heb al veel info opgezocht maar heb nog geen ervaring in gebruik.
is dit een aanrader ja dan nee en welke zijn de nadelen ervan?
ken je ook een goed betrouwbare instelateur ervan?
en zijn dit dure instalaties

ben van limburg

met warme groeten
patrick

Reacties

Ik heb eens prijs gevraagd voor een ETA hack (stoken op houtsnippers).

Ik zat al rap op een 9.000 Euro aankoopprijs en dan moest ik hem nog zelf zetten.

Een pelletketel zal iets goedkoper zijn denk ik.

Hou er wel rekening mee dat je een redelijk voorraadvat moet hebben om de dag door te komen. Het neemt wat plaats in.

aan plaats heb ik geen gebrek voor een voorraad vat.

nu stoken op houtsnippers geeft dit dan niet teveel co2 af
dit is toch niet heel zuiver van materiaal.

heb je nog andere merken buiten die eta, heb wel andere gevonden zoals visseman en buderus, andere merken wel in duitsland maar geen invoerder gevonden voor belgie

patrick

Houtsnippers verbranden is bijna evengoed als hout. Op voorwaarde dat ze voldoende droog zijn en geen schors bevatten. Ze geven wel meer as af.

Bomen en takken hakselen om snippers te hebben zou ik niet doen, het was mijn bedoeling om op miscanthus te gaan stoken (oliefantengras). Een soort siergras die 4m hoog kan worden. Het is redelijk houtig van samenstelling er droog (zoals riet).

Miscanthus kan 20 a 30 jaar geoost worden met een gewone maïshakselaar. Bij het oogsten in april of mei is het vochtgehalte 15%, het kan dus direct opgeslaan worden zonder te drogen.

Deze brandstof sprak me vooral aan omdat ik dan zelf, al dan niet samen met enkele anderen, kan instaan voor mijn eigen brandstof. Direct van het veld is uw brandstof bruikbaar. Terwijl pellets eerst nog moeten geperst worden meestal uit houtafval waar ook al energie is ingegaan.

Nadeel van snippers is dat ze veel groter volume nodig hebben voor hetzelfde gewicht.

Eta heeft ook houtvergassers voor stukhout.

Atmos, Tatano, Orlan maken ook houtvergassingsketels.

Eventjes een avond op google zoeken en je zal er nog wel vinden.

In de ETA HACK kunnen naast houtsnippers ook pellets en spanen gestookt worden. Ik heb sinds 2 jaar een ETA HACK 50 kW en het is inderdaad een grote investering. Inclusief alles was ik voor de ketel met toebehoren en plaatsing ongeveer 20.000 euro kwijt.

Nu bespaar ik elk jaar 4000 euro aan energiekosten (mazout) waardoor het geheel binnen ongeveer 5 tot 6 jaar terugverdiend is. Na enkele aanloopproblemen zoals de instellingen voor vijzels en kwaliteit van de brandstof draait de ketel gewoon goed zonder problemen. Het mooie bij ETA is dat je in de besturing het soortelijk gewicht en watergehalte van de brandstof aan kunt passen zodat de ketel de juiste hoeveelheid brandstof invoert en daardoor goed en schoon verbrandt.

Ook ik heb lang nagedacht of ik moest kiezen voor een ETA of iets anders. Er zijn in mijn opinie maar enkele goede ketels en die komen allemaal uit Oostenrijk of Zuid-Oost Duitsland. Wanneer je kijkt naar de Poolse, Tsjechische of Italiaanse ketels zijn deze inderdaad 2 tot 4 maal goedkoper, maar kijk je naar emissie, rendement, kwaliteit, service en betrouwbaarheid dan is die extra investering het zeker waard.

Een maand geleden ging een klepje kapot van de pomp, even een belletje naar de verdeler en de volgende dag lag er een nieuwe mengklep in de bus waarvoor ik niks hoefde te betalen.

Dat is zeker iets anders dan ik ook wel eens hoor. Een kennis van mij heeft een gewone poolse "houtvergasser" die na een half jaar een kapotte rookgasventilator had. Het heeft al met al 3 weken geduurd totdat hij de nieuwe had gekregen en hiervoor moest wel betaald worden. Gelukkig voor hem was dit in de zomer.....Hij kan nu weer rustig verder hoge stofconcentraties uitstoten.

Hier kom ik bij het punt van verantwoord stoken. De duurdere ketels zijn niet alleen duurder omdat ze beter gebouwd zijn maar ze voldoen ook aan de strengste normen voor uitstoot. Ik weet dat veel mensen hier niks om geven, maar wat zou u er van vinden als er bij uw buurman iedere dag grote rookwolken uit de schoorsteen komen?

Op het eind gaat het toch om de euro's die men te besteden heeft. En daarnaast spelen ook de jaarlijkse energiekosten mee. Als u per jaar 2000 liter mazout verstookt zal een duurdere ketel minder snel rendabel worden. Ik verstookte ongeveer 10000 liter mazout waardoor er voor mij andere prioriteiten mee gingen spelen.

Ik wens u veel plezier in de mooie wereld van het houtstoken. En geloof niet alles wat er geschreven wordt op forums e.d. Niet iedere ketel is een houtvergasser. Laat u goed voorlichten.

Vriendelijk groetend, Jan

@ jan

Welke brandstoffen gebruik jij zoal? Voorzie je zelf in uw brandstof?

Is er iemand die prijzen weet van de vitolig 200 bij viesmann?

@ jan:

Van die pellets heb je gelijk denk ik. Ze zijn zowiezo droog. Als je dezelfde massa vergelijkt met hout of snippers met evenveel vocht zal het niet veel verschil maken.

Het grote succes ligt mss meer op het feit dat je een pelletketel geheel automatisch kunt laten werken. Een stukhoutketel moet je toch regelmatig bijvullen, houtsnippers hebben dan weer een groot volume van opslag.

Hoe werkt die automatische ontsteking? Is dat een soort gloeikaars?

Ik ben ook op zoek naar de prijs van de vitolig 200 van Viessmann. De prijslijst vermeldt geen prijzen van de houtketels. Kent iemand een installateur die ervaring heeft met deze ketels (regio Leuven-Tienen)?

de viessmann houtvergasers worden gemaakt bij windhager in oostenrijk,in duitsland kopen ze geen viessmann meer want ze zijn duurder en geven maar 2 jaar garantie en windhager zelf geeft 5 jaar

Kan je windhager kopen in Begië? Viessmann is inderdaad duur, maar het ziet er heel degelijk uit. Buderus heeft ook een vergassingsketel, maar nog niet verkrijgbaar in België blijkbaar...

Wilt je hout stoken of kolen en cokes. De viessmann vitolig 100 en windhager FKU zijn van oudsher cokesketels. Hout verbrandt met een lange vlam en is daarom eigenlijk niet geschikt voor deze typen ketels. Sommige van deze cokesketels zijn niet eens toegelaten in Duitsland!!!

De viessmann vitolig 100 werd eerst in Polen geproduceerd en was gelijk aan de ketels van ik geloof verner of benekov (weet ik niet zeker meer)

En inderdaad Marc, de vitolig 200 en de windhager hmx zijn hetzelfde. viessmann maakt zelf helemaal geen houtketels. Er zit alleen een sticker op en de ketel heeft een andere kleur.

De grote namen in de houtketelwereld zijn helaas niet gespecialiseerd in houtketels. Alle grote merken hebben de houtketel als bijproduct. Naast gas- of olieketels maken ze zonneboilers enz. enz. de houtketels worden vaak in gekopieerd van bestaande concepten.

De grootste houtketelleverancier van Europa is Buderus, maar zo als je al kunt raden, worden deze ketels ook door iemand anders gemaakt. De ketels worden gemaakt door de firma ETA in Oostenrijk. Die maakt trouwens ook de ketels voor Fröling, Rennergy en nog een stuk of 4 andere ketelleveranciers in Duitsland.

katrien,het adres in belgie is het volgende
ETS.A.MARCHAL&CO
mr.j.lemaire
parc industriel des hauts sart
4avenue
4040 herstal
tel 042/569360
email:wama6507@TISCALI.BE
WWW.WINDHAGER.COM

er is wel degelijk een verschil tussen pellets, kliefhout en hakselhout, al ken ik de cijfers niet uit m'n hoofd. pellets ligt bij 4.9 tot 5.2 kWh/kg, kliefhout ergesn bij 3 tot 3.5, en voor hakslehout zit ik met een cijfer van 2.7 in m'n hoofd. maar zoals gezegd, ik citeer die even uit het hoofd, kan er dus naast zitten. wat ik wel heel zeker weet is dat er een behoorlijk verschil is. alleen al de restasse bewijst dit.
de combinatie houtvergasser/pellets is een mooi alternatief, maar dan wel eentje met 2 vuurhaarden, eentje voor pellets en eentje voor het brandhout. voordeel is dat je dan (bij sommigen) het hout aansteekt met de pelletbrander, zodra het hout begint de branden schakelt de pelletsbrander uit, comfortabel en volautomatisch, en dat is voor houtstokers mooi meegenomen

hans

hans

Extraflame heeft een ketel die zowel op hout als pellets werkt. Het specifieke van dit product is dat er kan gewisseld worden van brandstof (hout/pellets) op een volledig automatische manier met een maximum aan comfort en gebruiksgemak.
De pellets worden door een electrische weerstand met laag
verbruik, automatisch ontstoken. Vervolgens, als de ketel
ook gevuld is met houtblokken, worden de houtblokken
automatisch ontstoken in een vergassingsverbrandingskamer
met een neerwaartse vlam, gecontroleerd door een lambda-
sonde. De gebruiker kan dus kiezen om de ketel regelmatig
manueel bij te vullen met houtblokken of om automatisch
terug te gaan naar de automatische werking op pellets.

@ hans:

Dat ben ik niet met je eens. Zoals Jan schreef is het juist:

CITAAT "O ja, iedereen spreekt over pellets dat deze een soort superbrandstof zijn. Maar in principe maakt het niks uit of je gewoon hout stookt of pellets. Het enige waardoor pellets zo'n hoge energiewaarde hebben is omdat deze een laag watergehalte hebben (tussen de 8 en 10%). Zou je een gewoon blok hout van 1 kilo (of 1 kilo spanen of houtsnippers) met een watergehalte van 8% dan haal je er evenveel energie uit in kWh/kg als bij een kilo pellets."

Want water heeft immers geen verbrandingswaarde. Als je slechte pellets hebt (van die brosse motbrokken) dan haal je daar zelfs minder energie uit dan droog hout. Tussen pellets zit ook veel kwaliteitsverschil.

Een goede pellet is glanzend, hard en zinkt in water. Het soortelijk gewicht hoort circa 650 kg/m³ te zijn. Helaas worden er slechte pellets aangeboden waardoor het veel te duur is om op deze pellets te stoken. Tegenwoordig kost een ton pellets al gauw 180 tot 220 euro voor kleinverbruik. En dat is toch heel wat duurder dan de 40 tot 60 euro voor een ton goede houtsnippers.

Je hebt per 1000 liter mazout circa 2000 kg pellets nodig of 2400 kg hout met een watergehalte van 20%( Dan maakt het niets uit of je houtblokken hebt of houtsnipers: een kilo blijft een kilo). Hieruit blijkt dat het stoken op houtsnippers het meest voordelige is.

@ Ann:

Een goede combinatieketel (pellets en houtblokken) met een gemeenschappelijke branderruimte bestaan niet. Hiervoor dienen aparte brandkamers te zijn vanwege de verschillende brandkarakteristieken. Anders krijg je voor het pelletgedeelte veel last van slakvorming of onverbrande pellets. Dat is wel erg zonde voor de toch al dure pellets.

Joeba,

Combinatieketels met een gemeenschappelijke stookruimte werken wel degelijk. Ze kunnen enkel (tot nogtoe voor zover ik weet) niet automatisch overschakelen. Bij onze therminator II moet je eerst de rooster uitwisselen, het "pelletsschuifafke" open- of toeklappen en het wormwiel laten leegdraaien (dat laatste enkel bij overschakeling van pellets naar brandhout). Wel wat 'werk', maar niet onoverkomelijk. Geen slakken of onverbrande pellets.
Vanwege het comfort zou ik waarschijnlijk in de toekomst, als deze ketel aan vervanging toe is, opteren voor een combinatieketel met twee stookruimtes die automatisch kan overschakelen, maar zover zijn we nog (lang) niet.
Wat stoken op houtsnippers betreft is, volgens mij, het probleem om ze in voldoende grote hoeveelheden te drogen, zonder gisten, zodat het vochtpercentage op een gelijkaardig niveau als dat van pellets komt. Je spreekt over 40 tot 60 euro voor een ton goede houtsnippers, waar haal je die dan? En wat bedoel je met 'goede'?

Groetjes,
Frank

Ik heb me laten vertellen op batibouw 2009:
door verkoper van KWB, oostenrijkse firma van houtketels (alle typen) met vertegenwoordiging in Brussel dacht ik.

-houtsnippers zet je gewoon op een hoop, onder dak of speciale folie die geen regen doorlaat, maar wel laat ademen
-Na 7 maanden zijn de snippers bruikbaar voor de CV ketel.
-Niet onder elkaar zetten, zal de compostering alleen maar bevorderen.
-De compostering zorgt voor warmte, waardoor heel de berg droogd.

Ik ben ook een stukhoutketel aan het overwegen (bijvoorbeeld Guntamtic Kobra 14). Maar wat ik me afvraag, hoe ontsteek je eigenlijk dat hout? (ik verwacht in putje winter 1 keer per dag de ketel te moeten aansteken en het buffervat op te warmen)

geachte,

 

wij hebben deze ketels. U kunt alles bekijken op onze website www.houtketel.be

Altijd bereid voor afspraak of verdere inlichtingen 0476881488