LTV berekenen, verwarming in slaapkamers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen kiezen voor LTV verwarming.
Wie kan mij op weg helpen om dit te berekenen.
Ik heb een volledige warmteverliesberekening per ruimte, welke aanvoer- en afvoer temperatuur moet ik nemen voor een optimale LTV berekening met radiatoren.

Er wordt enkel gewerkt met radiatoren, geen vloerverwarming.
Warmteverliezen op de hall boven, slaapkamers en badkamer is tussen de 250 en 450watt naargelang de kamer. (20°C bij -8°c) Is het dan nog nodig om verwarming te installeren?
De buizen liggen er, ik kan later altijd nog eentje plaatsen.

In de badkamer zal er waarschijnlijk wel eentje komen. Kan ik een decoratieve radiator ook op lage temp laten werken?

groeten,
Dex

Reacties

Dex,

je kiest de ontwerptemperaturen van je installatie zelf; en daar naar moet je dan je radiatoren dimensioneren. 

Wat een LTV is, is een wat rekbaar begrip; maar veelal wil het zeggen dat je onder 55°C zit met je aanvoer temperaturen moet blijven. Retourtemperatuur voor LTW zit een 10-15°C lager (zodat er altijd gecondenseerd kan worden). 

Dus kies je aanvoertemperatuur en retourtemperatuur.  Kies je de temperatuur lager, worden de radiatoren groter en duurder, kies je de temperatuur hoger, wordt je rendement kleiner.  Lagere temperaturen heeft ook het nadeel dat er wat trager opgewarmd wordt, maar in een LEW mag dat nooit een probleem zijn. 

Zoek uit welke radiatoren je nodig hebt om dan nog de nodige vermogens te halen (documentatie opvragen bij fabrikant); een sierradiator werkt even goed (of even slecht) als een andere radiator op lage temperaturen. 

Of je verwarming nodig hebt in de slaapkamers, daar kan lang over gediscussieerd worden.  Zelf vind ik dat die er wel moet liggen.  Maar daarom moet je ze nu nog niet gebruiken....

Walter

Walter,
Wat is de meest gangbare ontwerptemperatuur van een LTV?
Voor de leefruimte heb ik 1900watt nodig (wvb) bij 50-40 heb ik dan bijna 5000watt aan radiatoren nodig.
Dit is voor mij nog betaalbaar. Is het de moeite om nog lager te gaan? Prijs - technisch ?

Bijkomende vraag, zijn 2 radiatoren genoeg om een ruimte van 60m² (LEW K20) te verwarmen.
Is de warmtespreiding dan nog goed?
Dex

Zelf denk ik niet dat lager gaan dan 50 a40 graden zinvol is voor radiatoren (45°C is misschien een mooi streefdoel); dimensioneer je op 50°C, dan wil dat zeggen dat je maar een paar  keer per jaar ook echt 50°C gaat nodig hebben (zelfs met deze koude winter was er maar 1 dag in Ukkel, met een gemiddelde temperatuur van -8°C).

Aantal radiatoren: zelf zou ik zeggen dat het aantal radiatoren niet zoveel zal verschillen dan met een gewone wonining; ze zijn alleen kleiner.  je gaat tenslotten in een LEW, ook niet in een deel van je woonkamer de vv weglaten; je legt je buizen alleen verder van elkaar. 

Maar misschien kunnen mensen met meer ervaring dat wat beter duiden of me hier corrigeren. 

Walter

Enkele vragen :

Hoe betrouwbaar zijn de waarden van de fabrikanten en in het bijzonder de omrekeningsfactoren?

Zo heb ik een omrekeningsfactor bij een fabrikant om van 75 °C vertrek/65 °C retour en 20 °C ruimte naar 50/40/20 te gaan van 2,5.  M.a.w. een radiator van 5000 watt zou nog 2000 watt afgiftevermogen hebben.

 

Heeft er iemand de rendementen van de condensatieketels afhankelijk van de retourtemperatuur en het afgeleverde vermogen?  Is dit puur afhankelijk van de temperatuur van de uitlaatgassen?  

Ik lees dat mijn ketel 1°C verschil heeft tussen afvoergassen en retourwater bij laagste vermogen op lage temperatuur en een 5°C bij vollast en 60°C.  Uiteraard al een retourtemperatuur van 30°C op laag vermogen een zeer goed rendement geven, maar wat bij half vermogen op 45 °C...  In praktijk zal deze bij mij onder de 50% werken.

 

Ik heb ondertussen wat opgezocht en na lang zoeken toch nuttige info gevonden :

Het rendement neemt inderdaad toe naargelang de rookafvoergassen een lagere temperatuur hebben.

Bijkomend rendement tov een rookgastemperatuur van 100 °C voor aardgas :

80 °C :  1,84 %

70 °C :  2,30 %

60 °C :  2,75 %

55 °C :  3,11 %

50 °C :  5,61 %

45 °C :  7,68 %

40 °C :  9,41 %

35 °C : 10,84 %

30 °C : 12,04 %

 

of zakken van 50°C naar 40 °C geeft 3,8% extra. 

 

bron: www.atic.be/N/documents/condensatieketels_schietecat_NL.pdf

 

 

 

Vreemd genoeg zouden convectoren even goed werken op lage temperatuur als de moderne radiatoren.  M.a.w. het afgifteverlies bij het dalen van de watertemperatuur lijkt gelijkaardig.

 

Bovendien heeft Jaga (één van de weinige convectorenfabricanten) een systeem met extra ventilatoren.  Deze kunnen indien nodig de afgiftehoeveelheid fors doen toenemen, wat zeker bij lagere temperaturen een groot effect heeft als je een snelle opwarming wilt, speelt uiteraard veel minder als de isolatie beter is.  Voor een sporadisch gebruikte kamer (onder dak bv.) kan het wel handig zijn.

 

Klopt dit?

 

PS. Een mogelijk probleem is wel dat de convectoren zeer weinig waterinhoud hebben en dat een verwarmingsketel zijn warmte niet goed wegkrijgt met beduidend meer start/stops tot gevolg.

 

Zijn hier misschien mensen die LTV met enkel radiatoren en convectoren hebben?
- voordelen radiatoren vs convectoren op lage temperatuur
- welke circuit temperatuur
- ....

groeten,
Dex