oeps... wasmachine mag niet op het warmwatercircuit aangesloten worden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

omdat ik vorig jaar met succes een nieuwe vaatwasser (Miele G 1022 SC) op het warmwatercircuit heb kunnen aansluiten, dacht ik exact hetzelfde te kunnen doen met m'n splinternieuwe A++ "energysaver" wasmachine (electrolux EWF 16781W). de reden is vanzelfsprekend, aangezien het warm water wordt geleverd door een gas-bulex die een paar meter verder hangt en water met gas verwarmen pakken goedkoper is dan elektrisch verwarmen. hoewel ik m'n best heb gedaan een 'groene' wasmachine te zoeken, heb ik blijkbaar mijn huiswerk niet goed genoeg gedaan, want tot mijn stomme verbazing lees ik na levering van de wasmachine in het instructieboekje dat dit toestel niet op het warm watercirucuit mag aangesloten worden. oeps... dat was nu wel m'n bedoeling. ik heb dan ook twee vragen:

1. mag de WASmachine desondanks op het warm water aangesloten worden? of met andere woorden, moet ik me van die 'waarschuwing' weinig aantrekken? of kan dit wel degelijk het interne circuit/onderdelen van de wasmachine beschadigen? want het warm water op zich is best warm, rond de 55-60 graden, of zelfs een beetje meer. het is in feite zeer dicht bij de limiet die de vaatwasser volgens het boekje zou aankunnen (55° in het boekje en tmax 60° staat vermeld op de aqua-stop aanvoerbuis).

2. zijn er, nu dat ik weet dat de wasmachine aansluiten op warm water niet vanzelfsprekend is, nog andere mogelijkheden om tijdens eens wasbeurt energie te besparen?

andere tips zijn ook welkom uiteraard.

groetjes,
michael

Reacties

Ik denk dat wassen op lagere temperaturen je de grootste energiebesparing gaat geven.

Met de juiste wasmiddelen schijn je op 30graden ook al propere was te hebben.

mvg,

Marc Van Hoof

michael

zelfs al zou dat kunnen, ga jij dan voorwassen, wassen en speolen met warm water? dan kan ik je op een briefje geven dat je 3 keer meer i.p.v. minder zal verbruiken, uiteindelijk ga je met spoelen meer water verbruiken dan met te wassen!

daar komt ook nog bij dat een 'bulex' niet direct de meest performante waterverwarmer is.

als je al wil wassen met warm water moet je een 'aquamix' of gelijkaardig gebruiken, die neemt enkel warm water voor de wascyclus, de rest doet ie met koud water.

 

hans d

 

Je kan ook een douchemengkraan voor de wasmachine plaatsen; bij ons wordt het water door de zonneboiler verwarmt, op de douchemengkraan stellen we de gekozen temp (zoals programma op de wasmachine) in en na 1 uur (in het begin op te volgen, bij ons duurt de wascyclus 1 uur) draaien we de mengkraan op koud zodat het spoelen met koud water gebeurt.

Ik bezit een miele en heb hierover naar het fabriek geschreven, ze raadden het ook ten stelligste af, ik denk dat vooral een temp boven de 60 ° een echt probleem zou geven. Bij ons wordt deze echter beperkt tot op 55 ° (max van de douchekraan).

Werkt al een jaar of 2 zo zonder probleem.   

patrick

 

nadeel is natuurlijk dat, wanneer je vergeet je thermostaatkraan te verstellen je geen voordeel doet. en een themostaatkraan kost ook geld, zou dat veel goedloper uitkomen? een alfamix kost ongeveer 260 €.

 

hans d

bedankt voor de reacties en de tips. de wasmachine zal dan gewoon op het koudwatercircuit aangesloten worden. ik had niet door dat het spoelen en dergelijke meer met koud water gebeurde (ja, ik ben een beginner :) ) . goed idee trouwens om op lagere temperaturen te wassen. onlangs hoorde ik op radio 1 dat die 'kookwassen' echt passé zijn en eigenlijk vooral veel geld kosten. een aparte mengkraan dan weer extra installeren zie ik niet meteen zitten, dan moet ik telkens de wasbeurt in het oog houden en ik ken mezelf op dat vlak. en het zijn bovendien nog eens extra kosten en ik zit in een huurappartement ('n oud herenhuis ingedeeld in verschillende appartementen, in het brusselse). ook de alfamix laat ik even voor wat het is. al vind ik 't wel erg knappe technologie! de duitsers zijn wat betreft 'groen' denken en groene technologie duidelijk een fameus stapje voor. dat is me de voorbije tijd meermaals opgevallen.

michael

michael

 

een alfamix doet dat voor jou, je stelt gewoon de temperatur in, het toestel schakelt na een tijdje het warm water uit, zodat voor het spoelen enkel koud water wordt gebruikt.

kookwassen is met de moderne wasmiddelen inderdaad uit den boze, tenzij mischien voor bv zeer vuile werkkleding, volstaat meestal 40°.

 

hans d

Wat betreft het wasmiddel op 30 graden, we hebben hier het merk wat nu ook de gel voor 15 graden op de markt gebracht heeft uitgeprobeerd. Wassen op 30 graden wordt echt niet zo schoon als op normale temp.

En uhhh veel duurder, je moet al 2 blokjes gebruiken per wasbeurt. Tel uit je winst voor de fabrikant.