egalisatiechape

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na heel wat bouwperikelen en bijna 2 jaar verder (en ja de eerste aannemer is nog niet weg...) stuiten we op volgend probleem:

Nadat de electricien de vele leidingen (domotica) kriskras over het beton geplaatst heeft en de chauffagist zijn leidingen voor sanitair geplaatst heeft moet ik de leidingen wegwerken om gemakkelijk isolatie te plaatsen.

Omdat ik het niet zag zitten om tussen de leidingen uitgesneden isolatiemateriaal te plaatsen en dan nog eens rekening te houden met beton dat niet waterpas ligt heb ik besloten om een isolerende egalisatiechape te laten leggen van om en bij 5cm dikte net over de leidingen. Ik geef het order door: isolerende egalischape (polistyreen) net boven de leidingen, egaal oppervlak om nadien isolatieplaten en vloerverwarming te leggen.

De chaper komt, gebruikt enkel 1 houten lat om alles 'gelijk te trekken'. Nadat ik de opmerking heb gemaakt waarom hij geen waterpas gebruikt antwoorde hij: 'het zal vlak zijn'. Resultaat: de gang staat 2cm hoger dan de andere woongedeeltes. Het gehele oppervlak heeft een fout van 2cm met een rei van 2m gemeten. Ik noem dit niet vlak genoeg.

Ik heb hem vandaag hierop attent gemaakt en hij bekent meteen met als antwoord dat hij een groot stuk van de prijs doet maar dat ik alles zelf moet oplossen.

Naast het feit dat ik dergelijk werk absoluut niet apprecieer stel ik mij de vraag wat de beste oplossingen zijn? Ik denk aan:
De gang gelijk trekken met extra isolatiechape of stabilisé - wat is het beste?;
De andere woongedeeltes 2cm lager laten en eveneens gelijk trekken en hierbovenop een extra isolatielaag van 2cm?
IS DIT EEN GOED ALTERNATIEF OF HEB JE BETER?

Mijn theoretische vloeropbouw is als volgt (van onder naar boven):
- grond
- beton
- koudwater en electriciteitsbuizen in een egalisatiechape (+-5cm)
- isolatieplaten (2 x 5cm ofwel 2 x 6cm Eurofloor voor woongedeelten en Floormate voor garage & berging)weliswaar nog te leggen
- vloerverwarming en chape 7 - 9cm nog te leggen
(de totale dikte tussen beton en nulpas is tussen 22 en 26cm omdat het beton niet overal waterpas ligt)

Reacties

Beste,

de beste oplossing, of één van de, is om nog eens de gaten uit te vullen met een dun lage chape. Niet overal natuurlijk, maar enkel op de plaatsen die het meeste afwijken. Men dient wel op voorhand de ondergrond goed te bevochtigen en eventueel een cementpapje te voorzien. Na het wegwerken van de lagere punten kan men de isolatie plaatsen.
Indien het toch te erg gesteld is eventueel PUR spuiten. Kost bij mij, voor een oppervlakte van ongeveer 120 m², een 2200 euro. Voor een dikte van 9 cm is dit goedkoper dan de eurofloor van recticel.

Vriendelijk groet

Bedankt voor je reactie,
-> dun laagje chape:
ik heb ondertussen mijn architect aan de lijn gehad en die raadt eveneens een dun laagje chape aan. Hij zegt wel dat opnieuw een zeer dun laagje isolerende chape waarschijnlijk zeer moeilijk egaal legbaar is. Hij raadt een flow chape aan, maar ik heb hem meteen geantwoord dat flow chape mijn inziens een anhydriet chape is die niet tegen water kan. Aangezien de isolerende egaliseerlaag onder een waterdichte PE folie zal bevinden durf ik dit niet riskeren. Mijn architect wist mij niet te zeggen of flow chape een anhydriet chape is, maar gaf mij wel de raad even rond te kijen in de bouwwinkels waar zeker een oplossing te vinden is...maar ik wens wel zekerheid, geen verkoperspraat van wie ook en hoe overtuigend ook. Jouw antwoord sluit hierbij perfect aan waarbij ikzelf overtuigd ben van een eenvoudige cement chape.
-> PUR
Hierin herken ik jouw als verkoper, maar geen probleem. Kijk, ik twijfelde tussen 2 alternatieven: 1) +- 14cm PUR en 2)+-5cm isolerende egaliserende chape + 10cm platen. Ik heb voor het tweede alternatief gekozen omdat mijn inziens platen beter gecontroleerd kunnen worden in productie dan PUR spuiten. PUR spuiten is altijd onderhevig aan temperatuur (en dus andere mengverhoudingen wat resulteert in anderen samenstellingen en lambda waarden en druksterkte). Slechts enkele fabrikanten kunnen ATG certificaten naar voor brengen voor gespoten PUR (en wat is hier de achterliggende temperatuur, vochtigheid etc. van de geteste waarden? - zeer belangrijk) met een gedeclareerde lambda waarde. Daarenboven hebben platen ook nog een aluminium beschermlaag dat eveneens bijdraagt tot warmtereflectie. Mijn keuze is volgens mij enkel gejustifieerd indien iedereen zijn werk goed doet. In mijn geval was dit niet het geval: de isolerende egalisatielaag was niet egaal. In dit geval was ik inderdaad beter af met PUR spuiten.
Ik ben momenteel in blijde verwachting van een offerte voor de platen en kom hiertop terug, maar vergeet ook niet dat ik intussen vele forumonderwerpen heb doorgelezen waar eveneens een zeer kwalitatief vloerisolatiemateriaal met een gunstige prijsverhouding naar voor is gebracht nl. EPS platen.
Wordt vervolgd.

Misschien ook nog geen slecht idee. Laat je nog iets weten?
P.S. absoluut geen verkoper, sinds een jaar of 10 kok, voordien chapper, en sinds een klein jaar zelf bouwer.

Vriendelijke groet

Momenteel ben ik nog steeds bezig alles te egaliseren,
in navolging van mijn architect heb ik Egaline gevonden in de bouwwinkels, maar...dit is veel te duur: bij gemiddeld 1cm dikte in mijn woning kost dit meer dan 10.000 EUR.
Mijn idee met stabilisé is wel goed, goedkoop, het werkt en het werk is doenbaar. Ondertussen heb ik eveneens een heel goede methode gevonden om de stabilisé egaal te leggen: met een laser of een darmwaterpas het niveau bepalen. Dan 2 tegels (of vaste steunen) plaatsen. Tussen deze 2 tegels stabilisé plaatsen en aftrekken. 2 meter verder alles herhalen. Dan een inox lat op deze stabilisé leggen. Dan met een inox aftreklat kan je de stabilisé aftrekken op/tussen deze 2 inox latten.
Alleen het werk om een laagje van de bestaande egalisatiechape af te nemen is een heel lastig en tijdrovende bezigheid. Dit doe ik met een spa en gebogen rug. Een oplossing hiervoor is niets afnemen en enkel stabilisé op de laagste plaatsen doen, maar dan heb ik minder isolatie of minder chape. (voor mijn architect moet er minstens 8cm chape met vloerverwarming).
Eén goede raad voor wie chape laat leggen: LAAT VLAKHEIDTOLERANTIES OPNEMEN OP UW BESTELBON bv. max 3mm in plus of min van 1 referentiepunt in de woning.

Dit werk is af sinds begin deze week, oef!

en...

na een aantal dagen droogtijd is het zeker voldoende stevig om op te lopen

en...

het is vlak,

oef,

Beste,

had niemand u verteld dat de egalisatiechappe onder de isolatieplaten niet PERFECT hoeft te zijn, een beetje verschil kan helemaal geen kwaad, de afwerkingschappe die moet 100% perfect zijn !

Verloren moeite als je 't mij vraagt

Mijn architect heeft geweigerd om verder te gaan met het resultaat.  De gehele woning had een fout van 2cm gemeten met een rei van 2m, en de gang lag gemiddeld 2cm hoger dan de rest van de woning.  Dit komt neer op een maximale afwijking van 4cm tussen gang en de rest van de woning (eveneens gemeten met een rei van 2m).  Onvoldoende voor de architect om voldoende steun te hebben op de isolatieplaten.

Dan is er nog de vloerverwarming die eveneens pas moet liggen zodat er geen luchtbellen kunnen ophopen die niet meer weg kunnen tijdens gebruik.  Het pas leggen van de vloerverwarming is natuurlijk veel gemakkelijker als de ondergrond eveneens pas ligt.

Vandaar,