luchtdichting - waterkering - pleister

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik ben de laatste tijd heel veel aan het lezen geweest ivm. luchtdichting.
Voor zover ik kan volgen laat je best de bepleistering doorlopen tot aan de beton, waar ze dan mooi aan elkaar verbonden worden door een folie.

Maar ik dacht dat je niet onder de waterkering mag bepleisteren.

Hoe wordt dit in de praktijk opgelost ?

mvg.
Dieter

Reacties

Door een folie aan  te brengen tussen je pleisterwerk en je beton. Je pleistert die dus aan één zijde mee in, en verkleeft hem aan de andere zijde op de beton. Let wel op dat je niet zomaar alles kan inpleisteren, kies een product dat hiervoor geschikt is. Kies ook het correcte product om de folie te verlijmen op de beton, zodat dit niet lost...

mvg,

Toon

Toon,

 

Kan je hiervoor specifieke producten aanraden? Merken, types?

 

Ik heb ook gemerkt dat architecten hiervan absoluut niet op de hoogte zijn, het is wat moeilijk zoeken voor de bouwheer / leek om de juiste producten te vinden...

Bedankt voor de reacties.

Dus plaats ik een folie vanaf de waterkering tot aan de beton, waar ik hem vastkleef.
Als de bezetter komt dan pleistert die dan tot aan de beton.
Tja, welke folies kunnen hier voor gebruikt worden ?
 

 

Alvast bedankt.

Mvg.
Dieter

Voor info ivm merken, stuur een mailtje via dit forum. Reclame op het forum is immers niet direct toegelaten...

mvg,

Toon

Best niet tot aan de beton pleisteren. Pleisterwerk mag maar tot aan je vochtkering komen. Vandaar heb je dus gewoon een dampscherm dat tot op je betonplaat loopt en daar vastgehecht is.

mvg,

Toon

Voor producten: zie ander bericht...

OK, bedankt.

Nu is het volledig duidelijk.

Gr.
Dieter

heb je verder ook al gedacht aan de luchtdichting van je elektrische "potjes", in het geval het een klassieke bouw betreft? En de aansluiting van je schrijnwerk en muur/dak doorvoeren?

mvg,

Toon

De aansluitingen van muur, dak en schrijnwerk zijn volledig in orde.

De elektriciteitspotjes in de buitenmuren is voorlopig nog een probleem.
Er bestaan van die inzetpotjes om het geheel luchtdicht te maken, maar wij gaan werken met B-tichino.
Hiervoor zijn andere inbouwpotjes voorzien.

Ik vrees dat inplakken met pleister niet voldoende zal zijn.
Het zal waarschijnlijk een folietje worden dat achter de potjes geplaatst wordt en aan de randen mee ingepleisterd.
De buis komt dan door zo'n kabelmanchet en wordt ook op de folie gekleefd.

't al een heel geprul worden, maar met wat geduld komen we er wel.

Alleen hopen dat het potje dan nog stevig genoeg in de muur blijft steken.

Een klassieke bouw blijkt iets lastiger te zijn kwa luchtdichting.
Maar we zitten er nu mee.
Wanneer we een nieuwbouw hadden gezet zou het een passiefhuis zijn.

Maar sinds we dit huis voor een (te) lage prijs gekocht hebben, proberen we alles zo goed mogelijk te isoleren en luchtdicht te maken.
Zo krijgen we dan toch nog een woning met een laag energieverbruik en een hoog wooncomfort.

't had alleen veel makkelijker geweest als we alles op voorhand konden voorzien (nieuwbouw).
Maar met de juiste materialen en een hoop geduld krijgen we er toch iets fatsoenlijk van gemaakt.

Gr.
Dieter.

Nog even i.v.m. de potjes en luchtdichting.

Waarom zou luchtdichting een probleem zijn. Als de potjes ingepleisterd worden zijn die toch luchtdicht? In dat geval moet je natuurlijk wel met XVB kabel zonder buis werken en niet met de gebruikelijke VOB in al dan niet flexibele buis.

 

Mvg, Marc

Ik dacht te weten dat pleister alleen luchtdicht is als hij gepolijst is. (zo afgestreken zoals een bezetter dat doet)

Als dit niet zo is zijn direct al mijn problemen van de baan, die van die potjes dan toch ;-).

Gr.

Dieter

Als die potjes volledig ingepleisterd worden, dus ook achteraan werkelijk overal pleister tussen potje en snelbouw, kan dit eventueel wel mogelijk zijn ja. Maar dit is moeilijk te controleren natuurlijk als het potje er al in zit. Dan zou je bvb eerst je potjes plaatsen, dan je elek leidingen in muren en potjes steken, en dan de boel helemaal dichtpleisteren, correct?

mvg,

Toon

 

Ik zou eerder alles in 1 keer doen: kabel eerst leggen en op z'n plaat houden met nagels, spieën of dotjes snelplijster. Dan aan de potjes de kabel in potje steken en met een flinke kwak pleister het potje op z'n plaats duwen. Als de pleister er dan langs alle kanten tussenuit geduwd wordt, zal het vanachter ook wel dicht zitten.

Als je het in 2 keer pleistert zou je problemen kunnen hebben om je kabel nog in de potjes te krijgen, zonder de pleister te moeten breken/kappen.

Of nog een andere mogelijkheid: Ik had hier in een langs binnen geïsoleerde holle wand een potje dat gedeeltelijk de isolatie doorboorde. Ik voelde daar letterlijk de trok. Ik heb achteraan een gaatje geboord en PU schuim gespoten . Resultaat: perfect luchtdicht.

luchtdichtheid pleister-beton: indien je een folie op de muur net boven de waterkering laat inplakken en de folie dan op de beton kleeft, hoe wordt de luchtdichtheid gegarandeert met de electriciteitsleidingen?  Bij mij lopen de electriciteitsleidingen op de beton.  Ik denk eraan  als oplossing bij mij om de PE folie die net onder de chape ligt te lijmen op de muur  met Tec7 of OrconF tot net boven de waterkering en hierop een net lijmen om op te plakken.

 

electriciteitspotjes: ik heb altijd gehoord dat het sterker is om deze in te cementeren ipv pleisteren.  Ik heb deze vol zelf ingecementeerd.  Stel je voor dat deze loskomen als je een stopcontact uittrekt, dan is ie zeker niet meer luchtdicht...  Mocht ik herbeginnen zou ik de potjes nemen met rubbertje achteraan (maar ik vond ze toen niet).  Ik heb eveneens besloten om de electriciteitskast in de warme ruimte te installeren.

PU heeft nochtans de eigenschap om niet perfect luchtdicht te zijn/blijven... Maar het is natuurlijk beter dan het "gat" gewoon op te laten, dat is duidelijk.

Verder denk ik dat je gelijk hebt dat het makkelijker werkt om alles ineens te doen.

mvg,

Toon

Er zijn van die plakkertjes met een doorgang speciaal voor kabels/buizen.
Die kan je dan weer perfect verkleven  met de folie.

Men moet er natuurlijk aan denken op het moment dat de elek-leidingen geplaatst worden, dan moet er over elke buis die de damprem/scherm passeert zo'n plakkertje geschoven worden.

Da's vooral moeilijk als je die dingen laat uitvoeren door verschillende aannemers.
Die moeten het allemaal weten.

Die inbouwpotjes van tichino zitten echt wel goed vast met pleister hoor, ze hebben en grote kraag die ingepleisterd wordt. Dit kan misschien anders zijn bij niko, die zijn iets fijner van constructie.

Soms zou het toch handig zijn om zo'n blowerdoor in de kast te hebben liggen, 't is een beetje te duur om telkens iemand te laten komen om een kleine constructie te testen.

Gr.
Dieter 

PU zou krimpen na het uitdrogen, daarom wordt het best niet gebruikt om kieren te dichten.
Maar als er geen andere opties zijn lijkt het met inderdaad een goede gok, niks te verliezen hé.

Gr.
Dieter.

leuke tip van die plakkertjes, maar ik ben er zeker van dat ik er ook zal geraken met mijn eigen dampscherm constructie, niettegenstaande ik dit toch allemaal wel wat muggenzifterij vind: welke luchtstroom kan er eigenlijk door een 3 steense muur?  Zelfs op de plaatsen met snelbouwsteen met een goede voeg kan er volgens mij niet veel lucht door, misschien laat ik wel eens blower door test doen,

 

wat betreft de electriciteitspotjes kan ik zeker nog een tip voor verbouwers ihb op plaatsen waar veel plakwerk op moet (bv bij scheve muren): overweeg daar electriciteitspotjes met 4 schroefgaatjes zodat je heel lange schroeven kan indraaien.  Het is immers veel moeilijker een stopcontact te vinden met heel lange klauwen.  De schroefgaatjes zijn eveneens nuttig indien je stopcontact een minderwaardige bevestiging heeft: met de schroeven kan je alles stevig bevestigen.

by the way: hoe kan ik ik mij beter identificeren dan "anoniem"? - ik ben geregistreerd.

Heb je ingelogd ?

Dicht is dicht, met of zonder plakkertjes.
't is soms gewoon handiger (soms ook duurder) om de dingen te gebruiken die ervoor gemaakt zijn.
Voor sommige toepassingen ben je dan weer aangewezen op de doe-het-zelf middelen.

Het uiteindelijke resultaat is het belangrijkste, hoe je ertoe komt kan voor ieder anders zijn.

Weet er trouwens iemand waarom die Orcon F beter is dan bv een fix-all om iets af te dichten ?
Met Orcon kan je ook droog verlijmen wat met fix-all misschien niet gaat, maar voor een gewone natte verlijming geven de "gewone" lijmen toch ook een sterke verbingding ?

Gr.
Dieter.

Een bakstenen muur op zich is niet luchtdicht, omdat er altijd wel kleine scheurtjes in komen op termijn. Daarom dat de luchtdichting in bakstenen bouw verzekerd moet worden door het pleisterwerk. Als dat dus ergens onderbroken is, heb je kans op luchtlekken.

Nu, voor een "normale" woning zal dit probleem helemaal niet zo groot zijn, maar als je richting passiefhuis wil gaan kan dit wel degelijk een merkbare invloed gaan hebben. In dergelijke woning mag je immers maar een "gat" hebben ter grootte van een duim... Als je dan aan elk potje een klein luchtlekje hebt van een speld groot, kom je snel aan een duim...

mvg,

Toon

Toffe even aanhalen: OrconF is geen LIJM, je kan er NIET mee LIJMEN!

Het is niet de bedoeling om Orcon te gebruiken als lijm om bvb. 2 banen damprem aan elkaar te lijmen. Orcon is een luchtdichtingskit.

Je moet daar een smalle 'rups' van aanbrengen en dan de folie tegen bvb. de OSB plaat / muur / ... zacht aandrukken. Je 'lijmt' er dus niet mee. Daarom dat er ook geen spanning of de damprem mag komen, of dat je de damprem niet mag opspannen. Orcon is een elastisch blijvende dichtingskit die de uitzetting tussen damprem en materiaal X (osb, raamkaders, pleisterwerk, ...) blijvend zal opvangen. Het zal dus nooit volledig uitharden.

OK, wist ik niet.

 

Mag je dan Fix-all of Tec7 of iets in die aard gebruiken als luchtdichting ?

Of is het resultaat slechts tijdelijk zoals bij PU-schuim ?

 

Gr.

Dieter

Hierboven was ik dus, vergeten in te loggen.

Gr.

Dieter

Als je er zeker van bent dat de twee delen die je verbind nooit ten opzichte van elkaar zullen bewegen, kan je met gelijk wat dat goed blijft plakken bevestigen. Voordeel van orcon is inderdaad net dat die elastisch blijft.

 

mvg,

Toon

filip s

 

sorry hoor, maar nu moet ik je toch even op de vingers tikken.

orcon is weldegelijk bedoeld om te lijmen, of om even de brochure van proclima te citeren

<<orcon, de nieuw verbindingskit, duurzame en elstische verbindingskit voor luchtdichte verbindingen van allerlei soorten dampremmen, ook voor PE alu en PA-stroken op zuigende ondergronden zoals....>>

in de katalogus van proclima staat te lezen onder orcon F

<< luchtdichte lijm voor het aansluiten....>>

en ook in de prijslijst staat orcon onder de hoofding lijmen.....

 

hans d

 

heeft iemand de technische fiche?  Hierop zal waarschijnlijk de trekkracht (peel) en afschuifkracht (shear) staan voor de verschillende verbindingen,

ik kan ze in ieder geval niet vinden,

Hier staat de technische fiche van Fix-all High tack : http://www.soudal.com/upload/fiches/141.pdf

De fiches van de andere producten van hetzelfde merk vindt je hier : http://www.soudal.com/soudal.asp?o=Doe-Het-Zelf&p=VIEWARTICLES&id=6&lan=NL

 

Van Orcon F vind ik niet direct een technische fiche.
Iemand die wel kan vergelijken ?

 

Gr.

Dieter

het enige wat ik vind over orcon F is:

gewährleistet luftdichte Anschlüsse gemäß den Anforderungen der DIN 4108-7, SIA 180 und ÖNorm B8110-2

vermoedelijk staan er in die normen de technische minimumvereisten?

 

hans d

een kleine zoektocht op internet:

DIN 4108-7, Thermal insulation and energy economy of buildings - Part 7: Airtightness of building, requirements, recommendations and examples for planning and performance

SIA 180

SIA 180 is een Zwitserse norm, dit heb ik alvast gevonden: Hygrothermal performance of building materials and products

die andere norm heb ik niet gevonden, maar het ziet er naar uit dat geen van deze normen iets kan ontrafelen naar de performanties van de lijm zelf (ipv het systeem van Pro Clima)

- ik heb alvast de technische fiche van Orcon F opgevraagd bij info@isoproc voor een vergelijk met deze van Tec7

het luchtdicht afplakken van de overgang tussen muur & betonnen vloer lijkt in onze traditionele nieuwbouw woning onbegonnen werk door de vele electriciteitsleidingen & afvoerleidingen.  dus met volgende materialen: folie + orcon f + netjes voor in de bepleisterde muur. 

 

werken met manchetten over de flexibele electriciteitsbuizen kan volgens mij zelfs niet doordat die geribbeld zijn.

 

is er iemand die hiervoor een oplossing heeft?  mag men folie kleven op de chape of is enkel beton voldoende luchtdicht?

 

de electriciteitsbakjes zitten met cement in de muur.  is dat voldoende luchtdicht?  (de buitenste binnenmuren zijn sillicaatstenen waarbij enkel de horizontale voegen gelijmd zijn)

 

hartelijk dank voor respons!

Ik heb dezelfde vraag en denk eraan om dit als volgt te doen niettegenstaande ik deze methode zelf uitgevonden heb:

gelijkvloers:

Ik zal ProClima DA kleven aan ProClima Contega PV plakband die in het pleisterwerk is ingewerkt.  De ProClima DA kleef ik aan de PE folie die onder de chape ligt.  Volstrekt luchtdicht.

op de verdiepingen:

ik denk eraan om het pleisterwerk tegen de chape aan te sluiten ofwel om een cementlaag aan te brengen onder pleisterwerk tot tegen chape,

Uit de technische fiche van Orcon F staan geen gegevens over de hechting op diverse materialen in tegenstelling tot Tec7.  Bovenal lees ik op de technische fiche dat de klemtoon bij Orcon F op een verbindskit ligt.  Hieruit leidt ik af dat Tec7 eerder een (elastische) lijm is en Orcon F een verbindingskit.

Het kan zijn dat dit pure marketing is, maar ik hou mij toch liever aan wat de fabrikant voorspiegelt met de bijhorende brochures dan op de experimentele toer te gaan.

Technische fiche Orcon F in bijlage.

Met cement zal de inbouw eventueel wel luchtdicht zijn in eerste instantie, maar dit zal waarschijnlijk niet zo blijven door krimp- en of zettingsscheuren.

Folie op de chappe is volgens mij ook goed hoor, ik denk niet dat dit minder luchtdicht is dan beton...

Ivm je elek-leidingen: kan je geen orcon F of tec7 aanbrengen tussen je manchetten en je elek-leidingen?

mvg,

Toon

 Dank voor reacties!

Heb ondertussen gekozen om folie aan te brengen ts muur & vloer ofwel te laten kleven op de chape ofwel gewoon in de chape te gieten.  zo heb ik ook het voordeel dat ik de vele electriciteitsleidingen niet met manchettjes hoef te bekleden. 

chape zal wss minder luchtdicht zijn dan beton en mss meer aan scheuren onderhevig zijn maar ik ben ervan overtuigd dat de wind niet door mijn chape en stenen vloer zal blazen.. tenzij mijn chappe én vloer stevig begint te kraken..

Ondertussen ook gezien dat zowel de zijdeur als de voordeur onderaan "borsteltjes" bevatten om de wind buiten te houden?!  waauw, dat moet winddicht zijn.  kan men daar nog iets aan doen?

de electricteitsbakjes (van die gewone luchtdoorlatende) zijn ingemetst en de bedrading (ook die gewone vob met flexibels) zal ik gewoon volspuiten met orcan f.

ik vind het een titanenwerk die luchtdichting..  

Hoi,

Even een oude draad terug opvissen.
Moet ik alle muren met de betonplaat luchtdicht afwerken ?
Of zijn het alleen de buitenmuren die belangrijk zijn ?

Alvast bedankt.
Dieter