Warmterecuperatie Inox rookkanaal houtkachel mogelijk? Haalbaar idee?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Al een tijdje zit ik met het volgende idee. Momenteel heb ik een houtkachel waarmee ik mijn woonkamer, keuken en badkamer kan verwarmen. De uitgang van de kachel gaat met een inox buis dwars door de muur, deze inox buis komt dan in mijn garage terecht waar ze verticaal omhoog gaat. Mijn garage staat dus als het ware naast mijn woonkamer tegen de woning gebouwd met een plat dak. Tegen de woning is een schouw gemetst waarvan de ingang van de schouw samenvalt met het dak van de garage. Het rookkanaal van mijn kacel is dus zichtbaar tot aan het dak van de garage waar ze in de gemetste schouw verdwijnt. Dit is handig want zo wordt de warmte van het rookkanaal nog benut om mijn garage wat te verwarmen, en dat is echt merkbaar in de winter. Nu heb ik het volgende idee om dus die warmte van dit rookkanaal anders te benutten. Rond het rookkanaal zou ik een andere buis willen wikkelen als het ware van zo'n 7 a 8cm diameter. De twee uiteinden zou ik door het dak van de garage laten gaan, even tegen de gevel omhoog laten komen om vervolgens in de slaapkamer binnen te laten komen (slaapkamer ligt boven de woonkamer en kachel dus). Een uiteinde zou dan de lucht vanuit de slaapkamer aanzuigen, door de rond de rookkanaal gewikkelde buis leiden en vervolgens terug de slaapkamer in. Ik zou er in de garage dan voor de aanzuiging van de koudere lucht een ventilator tussen plaatsen zodat er een luchtstroom geforceerd wordt. In de slaapkamer zou ik het dan afwerken met roosters die open en toe gezet kunnen worden. De korte stukken buis die dan extra tegen de gevel zouden lopen zullen dan niet lang zichtbaar zijn want de zijgevels van mijn woning worden kortelings bekleed met isolatie en leien, en zouden deze twee buizen dus netjes achter de leien weggewekt zitten. Gezien ik dus niet werk met een echte warmtewisselaar of water (geen risico op ontploffing ed) vermoed ik dat dit systeem wel eens een goed effect zou kunnen hebben om zo op de slaapkamer ook te kunnen genieten van de anders toch "verloren" zijnde warmte van de houtkachel. Ideaal voor in de tussenseizoenen. Is er iemand die met zoiets ervaring heeft? Of tips waarop gelet moet worden? Ik heb al meerdere opzoekingen op dit forum gedaan maar dit idee ben ik nog niet eerder echt tegengekomen.
Ik heb ook gelezen over risico ivm afkoelen van de rookgassen, maar of de buis nu afkoelt in mijn garage, en dus de extra buis voor de warmte naar slaapkamer daar nu wel of niet loopt zal dan ook het verschil niet meer maken is mijn idee. En over zulks een enorme afkoeling van de rookgassen na de verbranding is er ook geen sprake denk ik. De betreffende inox buis kan immers flink warm worden (wat ook logisch is, zo vlak na de kachel).
En dit systeem lijkt me ook vrij eenvoudig te verwezenljiken zonder al te veel gevaren en zonder dat er een heel aantal veiligheden voor nodig zijn.
Ik ben erg benieuwd naar de reacties, tips, voor en of nadelen.
Alvast bedankt voor het meedenken!
Groeten,
Pol

Reacties

Ik ben zelf ook al een tijdje aan het broeden op een gelijkaardig systeem maar ik heb het probleem dat ik slechts via een kleine opening aan mijn inox-buis kan komen (deze buis zit namelijk in een gemetste schouw verborgen in de woonkamer). Hoe zou ik toch rond deze buis een ander buis kunnen wikkelen? Voor de mensen die nog een kachel gaan zetten: plaats een dubbelwandige buis waarvan je meteen de opgewarmd elucht kunt aftakken...

Ik heb dan nog het geluk dat ik in mijn garage goed bij de buis kan en toch een flink stuk ter beschikking heb alvorens het in de gemetste schouw gaat (die begint pas bij het dak van de garage). Om bij een buis te komen die meteen in de schouw gaat lijkt me ook niet zo'n simpel idee. Maar nog belangrijker is dat ik graag van iemand te horen zou krijgen of het beschreven systeem behoorlijk zou kunnen werken en dus nut zou hebben. Dit alvorens ik ga breken en boren om gaten te maken in mijn zijgevel en het dan uiteindelijk niet blijkt te werken. Hoevel me dat dan ook weer zou verbazen dat het niet zou werken. Ik vermoed zelfs dat het zij moeten werken zonder ventilator. Daar als je een opwaartse spiraal wikkeld rond de inox kachel buis, de warme luicht zal stijgen en je dus normaal vanzelf luchtcirculatie zou moeten krijgen. Benieuwd dus naar nog meer reacties!

 

Je moet wel opletten als je rookgassen te sterk gaat afkoelen je de trek van uw schouw kan gaan beïnvloeden.

Daarnaast bestaat er door de afkoeling ook kans op condens in uw schouw.

 

Als je met lucht warmte gaat onttrekken op een natuurlijke manier kan dit wel nog lukken. Met water en een warmtewisselaar rond uw schouw is de koeling te sterk denk ik.

 

Er zit iets in maar hoeveel voordeel je er bij zal hebben is moeilijk te zeggen.

Als ik het goed begrijp, wikkel je de buis enkel rond de kachelschouw ter hoogte van de garage, dus tussen muurdoorgang woonkamer/garage tot aan plafond garage: maximaal een 2-tal meter ?

Ik heb vooral twijfels of er wel zinvolle warmteoverdracht kan plaatsvinden tussen enerzijds de kachelpijp en anderzijds de wikkelbuis. Beide (ronde) buizen raken elkaar nauwelijks, ertussen zit dus grotendeels onverwarmde garagelucht... De lucht waarmee je de slaapkamer wil opwarmen zou toch al minstens onmiddellijk in contact moeten kunnen komen met de kachelbuis. Dat zou misschien mogelijk kunnen zijn door een 'spiraal' rond de kachelbuis te maken, vervolgens ommanteld met een buis die de spiraal afsluit, en daarrond uiteraard vooral een dik pak isolatie.

Bert

Hoi,

Inderdaad, ik zou de buis die voor transport van de warme lucht moet zorgen enkel rond de kachelschouw wikkelen in de garage, ik denk dat ik daarvoor zo'n 1 a 1,5m ter beschikking heb. Over het te fel afkoelen van de schouw denk ik niet dat dat een probleem zou kunnen zijn, dit omdat anders de warmte van de inox kachel buis rechtstreeks in de garage afgegeven wordt, en die buis kan behoorlijk warm worden. Zo merkte ik op dat een ladder die naast de buis stond toch lekker warm werd, dus vandaar dat ik het idee kreeg om rond de kachelbuis een andere buis te wikkelen om zo toch wat van die warmte nuttig te kunnen benutten. Uiteraard verlang ik niet dat ik in hartje winter met die warmte zal toekomen voor de slaapkamer. Maar ik gebruik de kachel meer voor in de tussenseizoenen om zo in die periode de verwarming nog niet te hoeven aanmaken, en hoop ik in de tussenseizoenen zo toch die warmte van de schouw een beetje nuttiger te kunnen aanwenden. Ik vermoed dat als ik er een buis rondwikkel die wel warm genoeg zal worden om de lucht die er in zit mee op te warmen en zo eventueel een natuurlijke luchtverplaatsing teweeg te brengen. Mocht het dan nodig zijn kan ik alsnog de constructie mee isoleren voor een betere warmteoverdracht als het zonder de isolatie niet zou werken zoals ik zou willen.

 

Ik vraag me nog af wat voor buis ik zou kunnen nemen om rond de kachelbuis te wikkelen, ik dacht eerst aan een flexibele aluminiumbuis (maar ik denk dat dat niet zo'n goede keuze zou zijn omdat de inox buis te warm zou worden), verder dacht ik gewoon om te werken met gegalvaniseerde stalen buizen die ze in de doe het zelf verkopen. Zeg maar de wat minderwaardige kachelbuizen die ze in menig doe het zelf zaak verkopen. En daar dan te werken met de bochten en rechte stukken en zo een spiraal te vormen die zo nauw mogelijk rond de inox schouw past. en als laatste had ik gedacht aan een stuk flexibele inox buis, maar ik heb er geen idee van waar ze dat verkopen en of ze dat ook verkopen in een dikte van 8cm.

Alle tips zijn welkom.

Groeten,

Pol

Niemand geen tips of aanbevelingen meer omtrent dit onderwerp?

 

Groetjes

 oei, deze post niet opgemerkt.
Ervaringen. Ik heb een hout/kolenkachel in gietijzer met ingebouwde serpentin. Gezien deze kachel eerder als inbouwhaard wordt gebruikt en een redelijk zware muur als buffer opwarmde (tussen keuken en living) heb ik toch een poging gedaan om een deel warmte af te voeren via de watercirculatie die toch al aanwezig was. Zo konden andere lokalen opgewarmd worden, er was immers warmte genoeg beneden.

Hiertoe heb ik hetzelfde principe gebruikt als mijn zonnepanelen, dunne koperen watervoerende buisjes met ertussen een zwarte aluminiumen captor die de warmte ernaartoe kon leiden. Dit werd voorzien voor de achterzijde en het niet zichtbare stuk van de zijkanten. Er was een tussenafstand van zo'n 3 cm tussen de kachel en de aluplaatjes. Spijtig genoeg heeft deze investering zijn geld niet opgebracht.

pol 1984

vergeet het maar, toch zeker op die mlanier. de warmte die de buis afstraalt gaat voor het overgrote deel in de garage komen, en nauwelijks iets door de wand van de tweede buis. wil je goed warmte overdragen, moet je contact hebben.

wat wel zou kunnen werken (maar let toch maar op met te sterke afkoeling) is een tweede buis (coaxiaal dus) rond de schouw te aanbrengen, boven en onder dichtmaken en daar een buis op aansluiten, die kan dan bv lucht uit de garage aantrekken en een tweede buis die bovenaan de lucht naar de slaapkamer stuurt, en dit zonder ventilator, enkel door het schouweffect. daarmee gaat de snelheid van de lucht groter worden naargelang de schouwtemperatuur hoger wordt, en ik neem aan dat dat het risico op te sterke afkoeling vermindert.

hans d

Hallo Hans,

Hartelijk dank voor je reactie. Het systeem dat je omschrijft had ik ook al aan gedacht, maar lijkt me iets moeilijker te maken. Maar bij nader inzien moet dit inderdaad wel beter zijn en althans toch zeker beter werken. Heel goed dat je even aanhaalt het zonder ventilator te doen, dat lijkt me zeker verstandiger. Dit plan is even bij me op de achtergrond geraakt, maar ik ga er wellicht toch eens aan verder werken. Om iets van testen te doen is het nu helaas geen weer, zo warm buiten, laat staan dat ik nu de kachel ga aansteken om een en ander uit te testen :-) Maar als ik met de plannen van start zou gaan zal ik zeker hier nog even feedback over geven :-)

Groeten,

Pol

Hans

Ik vind je voorstel redelijk gevaarlijk.  Als er een lek in de binnenste buis komt gaat deze kachellucht naar de slaapkamer.  Als er wat co en veel co² in de garage komt zal dat wel te overleven zijn, in een slaapkamer daarentegen.

 

Zo'n constructie zou ik alleen dubbelwandig durven uitvoeren.  Nu hoeft daar niet veel lucht binnenin te zitten en zal er toch stralingswarmte overgedragen worden.  Er kan natuurlijk ook op veel plaatsen een overbrugging gemaakt worden met metaal.  Er zijn nu drie buizen en de lucht tussen de twee binnenste moet vrij naar de garage kunnen zodat daar een rudimentaire lekdetectie is.

 

Bovendien lucht aanzuigen uit een garage voor een slaapkamer... Voor alle duidelijkheid voor de anderen, ten zeerste af te raden.

 

Alain

Pol

 

"De korte stukken buis die dan extra tegen de gevel zouden lopen zullen dan niet lang zichtbaar zijn want de zijgevels van mijn woning worden kortelings bekleed met isolatie en leien, en zouden deze twee buizen dus netjes achter de leien weggewekt zitten."

 

--> wat extra isolatie zal meer opbrengen dan je kachelwarmte proberen te recupereren.  Als je je slaapkamer extra gaat isoleren zal er minder verwarming nodig zijn.

alain

je moet natuurlijk zeker zijn van de dichtheid van je schouw, maar er zijn enkelwandige schouwen die dicht zijn tot 1000 Pa overdruk, denk niet dat je daar nog veel risico loopt. en er zijn dubbelwandige schouwen die helemaal niet dicht zijn tegen overdruk!

wat doe je dan trouwens met alle kachels die hun schouwen door het huis voeren, want daar loop je net zo veel (of meer) risico, want daar gaat het over veelal grotere lengtes.

waar de lucht aangezogen wordt is te bekijken, als het een garage is waar auto's in en uitrijden is dat zeker af te raden, dan beter direct van buiten.

hans d

Hans

 

"je moet natuurlijk zeker zijn van de dichtheid van je schouw, maar er zijn enkelwandige schouwen die dicht zijn tot 1000 Pa overdruk"

 

Probleem is of je er effectief zeker van bent in een bestaande installatie en meer nog of je er zeker van kan zijn binnen 10-20 jaar.  Bij eventuele koppelingen is het risico helemaal veel groter.  Als je daar dan je slaapkamer met gaat verluchten moet je zeker zijn en geen risico nemen. 

 

Alain