Aardwarmtekorf om teveel aan zonnewarmte in de zomer op te slaan voor de winter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Door info te zoeken via Google op het woord "transitiedorpen" trof ik het onderwerp "aardwarmtekorf" aan op onderstaande link.

http://www.aardwarmtekorf.nl/de_aardwarmtekorf/

Zou dit systeem niet ideaal zijn om gedurende de zomer het teveel aan zonne-warmte van een zonne-boiler op te slaan in de grond?

Ik zou dan wel isolatie plaatsen horizontaal boven de korf en deels rond de korf.

Met een tweewegklep (of wie dit niet wenst via een handbediende tweewegkraan) zou men dan kunnen overschakelen op: ofwel opladen (in de zomer) via de zonneboiler, ofwel warmte gebruiken via het vloerverwarmingsysteem.
Als pomp kan men bovendien nog de pomp van het vloerverwarmingsysteem mee in het geheel schakelen zodat buiten de installatiekost er nagenoeg geen bijkomende kosten zijn.

Overigens: Op de link van die transitiedorpen staan nog leuke dingen.

Reacties

rudy

het systeem is absoluut geschikt om het teveel aan warmte van de zonnecollectoren naar de grond te leiden. maar hoelang denk je daar bruikbare warmte te kunnen stockeren? grond, en zeker op beperkte diepte, is een redelijk goede geleider en zal z'n warmte snel terug verliezen. tenzij je er natuurlijk een echte boiler van maakt.
dit systeem is m.i. wel bruikbaar met warmtepompen of bodemwarmtewisselaars (om ventilatielucht te koelen/verwarmen).

hans d

Dag Hans,
bedankt voor uw repliek.
Reden dat ik toch aan dit systeem dacht was, dat ik tot hiertoe (wel slechts 2 winters...) ervaarde dat een AWW op gemiddeld 2 meter diepte onder de grond veel warmte opslaat en terug afgeeft.
Oorspronkelijk dacht ik dat die warmte vrij snel naar boven zou migreren, en dus verloren zou gaan. Dat blijkt dus niet 100% te kloppen. Mogelijk zit mijn AWW ook in een vrij droge leemlaag, maar dat kan ik tot nu toe niet aantonen (of ik zou moeten gaan graven...).
Op twee winters stel ik tot mijn grote verbazing vast dat de warmte die ik in de zomer opsloeg (door te koelen via de AWW) er tijdens de winter vrij goed terug uit kon recupereren. Zonder bijverwarming ging de woning (K15) niet onder de 14 graden C.

Ik zou wel een 20 tot 40cm styrofoam boven die warmteopslag plaatsen (opm.: ik weet wel, en respecteer ook, dat je daar geen fervente voorstander van bent gezien de aard van de grondstof...).
Mogelijk zijn er milieuvriendelijker isolatiemogelijkheden.

Ook 100% akkoord dat een combinatie met een warmtepomp of bww het rendement enorm zou kunnen opdrijven.

Groeten,
Rudy Martens

dag rudy

ja, enkele graden zal je zo makkelijk winnen. maar voor vloerverwarming denk ik toch al snel aan minstens 25°, en dat lijkt mij wat te hoog gegrepen, ook met isolatie er bovenop.
de grond is allicht 11 of 12°, een paar graden erbij zal wel lukken. maar meer dan het dubbele is wishfull thinking volgens mij. want hoe groter het temperatuurverschil, hoe sneller de warmteoverdracht.

overigen is er een perfect alternatief voor isolatie in die toepassing, cellenglas.

groetjes
hans

Dergelijk systeem is onderzocht op VITO, maar dan wel voor opslag van afvalwarmte op redelijk hoge temperatuur (80-90°). Ik weet niet over welke temperatuur het artikel spreekt.

Resultaat van testen was dat tussen de 60 en 80% van de gestockeerde warmte terug kon onttrokken worden, weliswaar op lagere temperatuur. Dus misschien dat hier met een grote thermische zonnecollector wel iets te rapen valt?

mvg,

Toon

zelf heb ik ooit een woning gaan bezoeken in walonie waar ze dit princiepe hadden toegepast met groot sucses de ww zat wel onder de funderingen dus de warmte die werd opgeslagen zat gevangen en door de goede bodemisolatie had je er binnen in de kelder geen last van.
de heatpipe zonneboilers zelf die in het dak zaten (x3) gaven te veel warmte af naar de zolder

Jan

toon

maar wat is lage t°? want als je bv 20° overhoudt, kan je daar met een WP natuurlijk nog veel mee aanvangen, maar voor vloerverwarming is dat toch wat laag. heb jij misschien cijfers of een link naar de resultaten van dat onderzoek?

hans d

Hans,

met lage temperatuur bedoel ik temperaturen die nog bruikbaar zijn voor lage-temperatuur verwarming, ergens rond de 40° dus. De exacte cijfers weet ik niet meer. Ik zal eens rondhoren of ik die studie te pakken krijg en of ze openbaar is of niet.

Groeten,

Toon

Rudy,

Als ik het goed heb zijn deze dingen toch helemaal niet bedoeld als seizoen-opslag voor een zonneboiler. Het is gewoon een interessante variant op de bron van een geothermische warmtepomp.

Bij de lectuur van de kenmerken van de Drexel&Weiss X2 (Een compacttoestel mét warmtepomp voor 4kW vloerverwarming) komen de zogenaamde "energiekorbe" ter sprake met een rendement dat tussen dat van het (betaalbare) horizontale captatie-net en het (zeer dure) dieptesonde-systeem zit
X2:
http://www.drexel-weiss.at/?p=f4is243j-f2is75l500j-f0is1l133j-f1is56l12…

PDF van de energiekorven:
http://www.sol.bz.it/cms/pdf/Erdwaermesysteme/de/Sol_GeoWell_de.pdf

Het enige dat je zal bereiken is een iets snellere regeneratie van de bodemwarmte na het winterseizoen.
Die overtollige warmte duw ik wel in de zwemvijver...

Op de site van ODE vindt je veel info:
http://ode.be/

Hans

Is zo'n systeem nuttig om tijdens de winter de bodemwarmtewisselaar een beetje te ondersteunen of is dat verwaarloosbaar? M.a.w. kan je er praktisch alleen in de zomer energie in de grond meer krijgen.

Ik ga er vanuit dat er 'swinters vaak te lage temperatuur uit de zonnepanelen komt om SWW op te warmen. De eerde rond een bodemwarmtewisselaar zal in de winter echter onder de 12°C komen en dat gaat misschien wel kunnen gehaald worden. Of is de aanwezige zonne-energie te laag?

Ik dacht dat een bodemwarmtewisselaar voor de meeste woningen maximum een 1000 watt moet kunnen leveren en dan alleen als het zeer koud is.

alain

dat is gewoon een BWW, je gaat een medium door een buis die in de grond steekt sturen, maakt weinig uit hoe die ligt. in oostenrijk wordt dit systeem veel toegepast, en ik overweeg om ook met zo'n systeem te beginnen. en zeker in ons klimaat zal je altijd genoeg warmte kunnen ophalen om bevriezing van je balansventilatie te voorkomen.

hans d

Hans

Ik bedoelde het "bijladen" van een BWW in de winter met zonnepanelen. Of wordt met een BWW over een ganse winter zo weinig energie aan de aarde onttrokken dat dit geen zin heeft?

Alain

Eric:
Ja, het klopt dat het oorspronkelijk bedoeld is om met een warmtepompsysteem te werken.
Maar omdat het redelijk compact is, kwam ik op mijn idee om het te gebruiken voor dit doel, en ook omdat ik ervaarde dat een leemlaag vrij goed warmte kan blijven vast houden die er in de zomer via de AWW doorgevoerd wordt.

Er zou natuurlijk een flink stuk isolatie rond en boven moeten om de warmte langer te behouden.

Ondertussen had ik ook een telefoongesprek met iemand van het forum en die zou eerder opteren om een relatief goedkope betonnen regenput voor dit doel (warmteopslag) te gebruiken ipv zand.

Een zwembad om de warmte af te voeren zal wel goed werken, maar dan moet je er natuurlijk een hebben, wat bij mijn niet het geval is.

Ik heb eindelijk de projectinformatie van VITO te pakken gekregen. Kan ze wel niet posten, wegens vertrouwelijk, maar kan wel een link geven naar samenvatting: energik.be/belcogen/addendum2004/2_8_files/2_8.htm.

Maximaal rendement mogelijk van 72% in ideale condities (ondergrond, afstemming op verwarmingsinstallatie,...). Warmte die opgeslagen is, is ca 80°C. Dat is een temperatuur die met zonnecollectoren in de zomer wel haalbaar lijkt.

Andere link: http://www.wtcb.be/homepage/download.cfm?dtype=vision2030&doc=VanBaele…

mvg,

Toon