foto' passiefhuis te Eeklo

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, Bij deze geef ik mijn site door waar u de opvolging van een passiefhuis kan zien. Deze bouw zal gestart worden rond 15mei en wordt om de 2 dagen ge-update. Veel kijkplezier www.quality-design.eu

Reacties

Terug een groot aantal foto's www.quality-design.eu Groeten Keith De Vlamynck

Nu breekt mijn klomp!
Denk ik : interessant... effe kijken
En wat is het eerste dat ik lees ; "Daar gaat de eerste boom tegen de grond, opgeruimd staat netjes"?
Lees ik dat goed?
Wat is het volgende : een foto van het ( by the way prachtige huis) met 2 grote wagens ervoor?

Hoeveel jaar CO2 payback time heeft dit huis, en de energy paybacktime tegenover een goed gerenoveerd rijhuis? Inclusief vernietiging van bomen en groen? En dan nog te hopen dat het dicht bij een dorpskern ligt zodat je niet voor elk brood de auto moet nemen.....
Ik sta heel positief tegenover passiefhuizen en LEWoningen, maar ik viel bijna van mijn stoel toen ik de foto's zag.
Toon

toon

daar houdt het niet bij op, op foto 16 van het tuinhuis staat "De eerste isolatie gaat er in met dampscherm" maar het dampscherm zit wel aan de verkeerde kant!

hans d

Het moet toch een systeem zijn welk ik niet ken.

Bij de hoofdbouw gaan ze het kennelijk weer zo doen ... damprem langs buitenzijde?

Misschien een bouwmethode zoals sokken fabriceren ... op het einde trek je alles binneste-buiten?

ja, als ik een passiefhuis of LEW zou laten zetten, zou ik zeker iemand anders onder de arm nemen....

hans d

oei, oei de concurentie komt er zich mee bemoeien zo te horen.
is er hier sprake van jaloezie???

Jongens toch, laat die mensen toch eens hun zin doen, je mag al blij zijn dat deze mensen een passiefhuis willen bouwen ipv terug een traditioneel huis. oké het is wel mogelijk dat jullie als donkergroene aléén een fiets hebben maar die mensen werken allebei misschien fultime en hebben misschien een bedrijfswagen. dus wat jullie hier weer beginnen is denk ik toch kinderachtig. Ik weet uit ervaring dat die mensen bij het uitdoen van bomen er zullen moeten voor betalen hebben of ergens anders nieuwe gezonde en jonge bomen hebben moeten planten.
En naar de opbouw van het huis zie je dat ze wel goed bezig zijn in de opbouw.
volgens mij staat er osb aan de binnenzijde(dampdicht) isolatie in de wanden en dan tivek aan de buitenzijde (damp-open) en dit voor een tuinhuis, amai,heb dit nog niet veel tegengekomen dat eeen tuinhuis zelf wordt geisoleerd. ik zou zeggen "chapeau" , dus ik denk dat onze concurentie hier nog veel te leren heeft. dus zwijg liever en denk eerst eens na voor je hier op het forum mensen hun woning afbreekt. groeten bert.

@ Anoniem
Geen concurentie : ik heb niks met de bouwsector te maken
Niet donkergroen ; dat is een kleine extreem-rechtse groene partij : daar bedank ik feestelijk voor : ik noem me Fluogroen
Ik heb idd allééen een fiets , en 3 kinderen. Geen bedrijfswagen, en ik werk , dank u wel. Wij fietsen dagelijks 48 km woonwerkverkeer. Trouwens : 24 % van de gezinnen in België leeft zonder auto. Wij zijn de eerste generatie die mét auto zijn grootgebracht, de vorige 1000 generaties hebben het zonder auto ( en zonder openbaar vervoer en fiets) gedaan. En ons zou het "plots" niet meer lukken??????
En ivm het passiefhuis : als het niet goed gebeurd is,is noch het milieu, noch de eigenaar, noch het imago van de "groene"bouwsector ermee gebaat.
En dan nog : wat is beter : een passief huis ergens op "den buiten" met 2 wagens voor de deur, en als de kinderen gaan studeren ook allemaal aan de auto, of een gerenoveerd rijhuis, in de bebouwde kom en vlakbij alle nutsvoorzieningen, openbaar vervoer, en zonder auto.
Je moet het totale plaatje bekijken ( de ecologische voetafdruk) Dat kan ik wel niet volledig inschatten als ik de foto's bekijk.
Maar die bomen, en de commentaar van "opgeruimd staat netjes" erbij, dat vind ik erg voor een firma die "ecologisch" bezig is.

groetjes
Toon

bert

ik kan niet blij zijn met een huis dat fout gebouwd wordt, is sneu voor de bouwheer als het later mis gaat, en de anti-PH lobby gaat er dan weer direct opspringen om te zeggen wat voor een onzin passiefhuizen zijn.
tyvek is het volgens mij niet, want dat heeft een andere kleur. en de bouwheer schrijft duidelijk 'dampscherm'. misschien kent hij het verschil niet, maar dat is dan ook gevaarlijk, want dan kan ie fouten maken zonder de risico's er van te kennen.
ik breek in elk geval die woning niet af, maar als ie aan de buitenkant een dampscherm zet, is ie in elk geval verkeerd bezig, en vraagt ie om problemen. zeker aangezien er uit luchtdichtingstesten blijkt dat OSB in meerdere gevallen niet zo luchtdicht blijkt als verondersteld wordt.
dat het tuinhuis goed geïsoleerd wordt is logisch en getuigt van gezond verstand, de bouwheer wil er voorlopig ook gaan wonen.

wat die 'concurrentie' betreft, weet niet op wie je dat bedoeld, maar ik bouw in elk geval geen huizen, behalve het mijne.

hans d

Amai, wat is mij dat hier,

Beste Hans, Toon, en man met de kousenfabriek,

Naar aanleiding van jullie comentaren die ik hier zie zou ik graag eventjes veel willen verduidelijken.
We zijn 5 dagen geleden hier gestart met de bouw van een passiefhuis waar ik als aannemer zéér goed weet waar we mee bezig zijn, we zijn al een aantal jaar bezig met het volgen van cursussen voor luchtdichting, isoleren, ventilatie enz..
Jullie zijn hier zo te zien 2 verschillende dingen door elkaar aan het gooien, het passiefhuis en het tuinhuis.
Het tuinhuis is opgebouwd als voorlopige woonst en is volgens de regels van de kunst opgebouwd.
Er is langs de binnenzijde een osb voorzien tegen het keperwerk, tussen het keperwerk zit isolatie en aan de buitenzijde is wel degelijk een tivek (damp-open dampscherm) voorzien. het staat er in koeien van letters opgedrukt.
De foto die U gezien hebt is een voorlopige plastiek tegen de regen omdat de planchetten niet in voorraad waren. U kan op latere foto's duidelijk zien dat dit daarna met een tivek is afgewerkt. En oké, de binnenkant is niet afgetaped, MAAR het dan ook maar een tuinhuis hé,
ivm het passiefhuis is er nog bijna nergens een dampscherm voorzien of het is tussen de roostering. we zijn pas gestart met de opbouw van het skelet dus waar zitten jullie over te discusieren dat het slecht opgebouwd wordt. We werken met een aantal zéér profesionele firma's die gekend zijn en aangeraden zijn door passiefplatform en die mensen volgen dagelijks de werf op dus denk ik dat jullie hier als leken die mensen niets hoeft te leren. dus hans, zou ik die commentaar van slecht bezig maar voor U houden.
En voor Toon zou ik het mooi vinden dat u mijn klant u excusses zou aanbieden. Die mens doet er veel aan om ecologisch te bouwen en u verwijt hem al als dieselverslinder.
Die mensen hebben 1 auto, Ze wonen in de stad eeklo, en ze bakken hun brood zelf. dus ook uw commentaar is ongepast, maar speciaal voor u zal ik het tekstje vanavond veranderen. De klant heeft 1800m² nieuwe boompjes geplant om de 900m² te mogen ontbossen (4zomereiken en 1 berk)
Ik vindt het echt zielig om zonder reden mij zo aan te vallen en mij te beschuldigen als slechte aannemer. Maar bij deze nodig ik jullie beide al uit op de openkijkdag en dan kan je eventueel verder discussieren met de architect, en de mensen van de luchtdichting.

ps (bedankt Bert)

Vriendelijke groeten

Keith De Vlamynck
Quality-design

keith,

sorry hoor, maar bij de foto staat dampscherm, heb jij er zelf bijgezet neem ik aan, en dat is absoluut fout. als het een dampopen folie is, is dat een heel ander verhaal.
mijn kritiek heb je dus aan jezelf te danken, er is nu eenmaal een heel groot verschil tussen een onderdakfolie (dampopen) en een dampscherm (dampdicht). op de foto zie ik ook geen koeien van letters opstaan, en ik kan me dus enkel baseren op wat ik op de foto kan zien en wat jij zelf schrijft.
maar als jij een tyvek op de buitenwand hebt aangebracht, is dat perfect in orde.
ik wil ook graag geloven dat jij als aannemer goed weet waar je mee bezig bent, maar let dan aub op met wat je schrijft, er worden dagelijks fouten gemaakt door de verwarring dampscherm en dampopen folie, en fouten die je daarmee maakt kunnen catastrofale gevolgen hebben, zeker in HSB. en ik kan niet weten of jij het onderscheid al dan niet kent, want ik ken jou niet.

hans d

Zoals ik al zei in het tekstje
"Je moet het totale plaatje bekijken ( de ecologische voetafdruk) Dat kan ik wel niet volledig inschatten als ik de foto's bekijk."
Da andere opmerkingen waren over PH in het algemeen, algemene bedenkingen ivm met de inplanting ervan, en een kritiek op de opmerking van anoniem, ik citeer :"oké het is wel mogelijk dat jullie als donkergroene aléén een fiets hebben maar die mensen werken allebei misschien fultime en hebben misschien een bedrijfswagen"( Alsof bedrijfswagens geen CO2 of fijn stof uitstoten.)

Misschien had ik beter een nieuwe discussie opgestart met titel ;" De CO2 paybacktime , energypaybacktime en het totale energiekostenplaatje van een PH"

Dus sorry tegenover je klant, en goed dat die een nieuwe aanplanting heeft gedaan!Wel sneu voor hem dat het zo slecht gecommuniceerd werd op de site. Misschien moet je het er gewoon bijschrijven dat er een nieuwe aanplanting is gedaan ter compensatie?En op de site ook de nabijheid van openbaar vervoer en dorpskern zetten, dat wordt ook heel vaak bij PH meegedeeld, omdat dat ook heel belangrijk is!
Groetjes
Toon

Beste bezoekers,

Er staan terug nieuwe foto's op van het dak en de isolatiematerialen

www.quality-design.eu

Op de binnenzijde van de FJI liggers van de wanden zie ik dat er tussen de flensen iets zit, vast op de OSB kernplaat. Meen er het Recticel logo op te herkennen.

 

Is dit isolatie om de binnenkant van de I op te vullen zodat er achteraf gemakkelijker isolatie kan ingestoken worden. Anders moet je alles uitsnijden in de vorm van de I als je met een wolsoort werkt?

 

Klopt mijn redenering?

Juist ja,

Omdat er verschillende FJI-liggers zijn met verschillende diktes hebben we een leverancier gezocht van isolatiemateriaal met de dichtbijzijnde maten die er ingestoken kunnen worden. We hadden eerst aan pavatex gedacht (omdat we al met deze firma bezig waren maar ze hadden maar 1 maat (20mm) en er was een GROOT afval van omdat we iedere keer de tand en groef moeten afzagen en de platen zijn maar 60cm breed.

Bij de recticelplaten (zeer goeie isolatiewaarde vergeleken met pavatex of celit) zijn de platen 2,5m op 1,2m en is er bijna of geen afval omdat we iedere keer terug kunnen starten met de overschot.

Ook de opbouw van de vloer worden er recticel platen gebruikt, dus door de grote hoeveelheid isolatie (bijna halve vracht ) krijgt de klant een véél betere prijs zodat iedereen er wel bij vaart.

En ja, we vullen de flenzen op om dan zo gemakkelijk alles te kunnen opvullen met de glaswol. We hebben dat besloten met de klant zodat er niet nog eens een andere firma moet komen om vb op te vullen met isofloc of dergelijk iets. zodat we de werken niet stil moeten leggen om op nog een andere firma te wachten. voor zelfbouwers is dit heel intressant omdat zij dit zelf kunnen doen en dit spaart toch een massa geld uit.

Ok, bedankt voor de info.

Gevaarlijk om als aannemer foto's van een lopende werf online te zetten !!!

Wat is er daar gevaarlijk aan?

Catalogus voor dieven

Klant woont daar al op deze werf.

En alles wat er nu al op staat is al bijna verwerkt , dus ze zouden al de muren moeten slopen en isolatie uithalen.

Er wonen 2 gepensioneerde mensen naast de werf en ze waken beter dan de hond :-)

We zijn daar dan ook bijna continu op de werf.

groeten

Keith

 

Beste ecobouwers,

Er staan terug een reeks foto's op onze site van het isoleren

Veel kijkplezier

www.passiefhuis.quality-design.eu

 

 

 

dag keith

't wordt mooi, maar waarom voor glaswol gekozen, en niet voor bv cellulose? dat gaat 10 keer sneller, geen meten, snijden, puzzelen en is allicht niet duurder. en je hebt het grote voordeel van de vochtbuffering, wat een toch niet te versmaden voordeel is.

wat ga je met de buitenkant doen, krepie? want dan heb ik toch wat bedenkingen bij die grote metalen schotels. volgens mij ga je daar een flinke laag moeten opzetten zodat die er niet doorschijnen.

 

hans d

Hans,

Ja er zijn wel meer voordelen dan nadelen maar ik wou alles zelf in de hand hebben en heb de cursus nog niet gevolgd om in te blazen (ga ik zeker nog volgen) maar nu hadden we geopteerd voor glaswol omdat dit project een kijkwoning wordt, hebben we zéér mooie condities gekregen van isover zelf, en de prijs toch een pak lager lag. ook zijn er geen moeilijke punten om te isoleren dus gaat alles vrij gemakkelijk.

Ook het injecteren kwamen we niet aan ons 15kw. de isolatie geeft een waarde van 0,032 in vergelijking met cellulose 0,038 en dat is toch een groot verschil op zijn totaal.

Het zou in totaal wel duurder geweest zijn, het skelet had ook zwaarder moeten worden (FJI van 300 ipv 240 )

De buitenkant werdt eerst afgewerkt in crepie (sierpleister) maar we zijn veranderd wegens een aantal bedenkingen.

Er wordt nu een gevelplaat tegen geplaatst (multiboard of rockpanel)

We hebben ons goed geinformeerd bij een stukadoor en deze heeft ons gezegd om de gegalvaniseerde schotels te gebruiken.

Als we het in de sierpleister zouden plaatsen zou er in totaal zo'n 10mm crepie op komen met over de totale oppervlakte een wapeningsnet tegen barsten.

 

 

keith

ik ben het met je stukadoor dan niet eens, ik heb al te dikwijls afdrukken in krepie gezien van voegen, rozetten, etc. zeker omdat die rozetten een soort van koudebrugje vormen, geen probleem voor je isolatie, maar je krijgt op die plaatsen een snellere afkoeling wat plaatselijk tot algenvorming kan leiden. niet dat het grote groene plekken worden, maar meestal voldoende om aftekening te krijgen. ik zou RVS nieten gebruiken, daar is het risico nihil, want die schiet je een halve cm diep in de plaat.

wat cellulose blazen betreft, ik zou iedereen afraden een kursus te volgen en dan een passiefhuis te blazen. nee, daarvoor zou ik beroep doen op iemand die minstens een paar jaar ervaring heeft.

 

 

 

We zijn er terug nog eens een paar dagen ingevlogen en zijn begonnen met het houten lattenwerk om daarna de gevelbekleding aan te hangen.

We zijn op het eerste verdiep  gedeelte begonnen met de luchtdichting tegen het dak MAAR ook tegen de wanden.

Ik heb besloten om alle wanden in te pakken met de luchtdichting, zo ben ik zeker dat deze woning perfect luchtdicht is want heb gemerkt dat de osb van 15mm niet altijd aan de normen voldoet.

Het is een iets duurdere kost in aankoop maar als je weet dat je op een klein uurtje de hele bovenverdieping inpakt zal deze zéér snel terugverdiend zijn ipv alle naden dicht te kleven en dan nog de kans lopen om de kleine gaatjes van schroeven of nagels te vergeten.

Aan allen die geintresseerd zijn, U kan u op deze site inschrijven om een bezoek te brengen aan deze woning op de openklimaathuizen  

keith

je hebt daarmee in elk geval voor de veilige oplossing gekozen.

het is een grote misvatting, in de normen voor OSB staat er eigenlijk niets over luchtdichtheid. we zijn er altijd van uitgegeaan dat OSB luchtdicht was, en dat is ook meestal zo, maar recent hebben we inderdaad een paar gevallen gehad waar bij de blowerdoor bleek dat die toch niet altijd zo luchtdicht zijn.

hans d

Ik heb er terug een paar foto's opgeplaatst van de luchtdichting, ventilatiesysteem, en start van het lattenwerk,de gevel

Wij stellen de woning open op open-klimaathuizen. U kan u nog steeds inschrijven hier op de site.

Groeten

Keith

www.passiefhuis.quality-design.eu

Ik heb er terug een paar foto's opgeplaatst van de luchtdichting, ventilatiesysteem, en start van het lattenwerk,de gevel

Wij stellen de woning open op open-klimaathuizen. U kan u nog steeds inschrijven hier op de site.

Groeten

Keith

www.passiefhuis.quality-design.eu

Keith,

 

Welk ventilatiesysteem gebruik je? Zijn het overal flexibele buizen?

Bert,

We gebruiken de ventitalie van greenline (thermelec) en er komen overal dezelfde flexibele buizen.

De voordelen vond ik dat deze steeds in 1 stuk kunnen geplaatst worden zonder moffen of koppelstukken tussen.

De diameter van 5cm waardoor je gemakkelijk door een leidingspouw kan.

En het belangrijkste "de dimensionering"

Bij grote vaste buizen zit je altijd al met een groot dibiet aan afvoer of toevoer en als je kleine ruimtes hebt (zoals wc of bleine berging) onmiddellijk overgedimensioneerd zit.

Met de  kleinere buisjes kan je daar gemakkelijker  mee spelen. 1, 2, of 3 buizen.

Ook denk ik dat de lucht zich vlugger verzet in een kleinere buis dan in zo'n grote, waardoor de lucht minder vlug kans krijgt om te condenseren (denk ik toch)

groeten keith

keith

het belangrijkste is absoluut de dimensionering, groot gelijk. alleen vraag ik me af hoe je met zulke kleine buisjes juist dimensioneert? ik weet niet wie jou heeft wijsgemaakt dat je met 'grote' buizen onmiddeliijk overgedimensioneerd zit? dat is net zoiets als zeggen dat bij een passiefhuis de isolatie overgedimensioneerd is, geen enkel verstandig mens zal dat ooit zeggen. en hoe doe je dat als je wat grotere debieten nodig hebt, laat ik zeggen 75 m³/h bv? want dan heb je wel een hele nest buisjes nodig.

lucht gaat zich in kleinere buizen inderdaad sneller verplaatsen, en dat houdt tegelijk in meer geluid genereren en ook meer weerstand. daardoor moet je toestel harder gaan draaien, en maakt die nog meer lawaai, om van het energetisch aspect nog te zwijgen.

en waarom zou de lucht meer of minder condenseren in een kleinere buis of bij een hogere snelheid? dat is eerder afhankelijk van de omgevingstemperatuur!

spijtig dat iemand die aktief deelneemt zelf blijkbaar zelf zo weinig op het forum gelezen heeft.

hans d

over de discussie kleine/grote buizen kan ik vanuit mijn ervaring als brandweerman ook wel het een en ander zeggen:

iedere pompier leert in zijn eerste lesjes dat als je grote (water)debieten wil transporteren met zo weinig mogelijk verlies (lees zo weinig mogelijk pompkracht nodig) je altijd de GROOTST mogelijke diameter kiest.

Voor de leken op brandweergebied , de brandweer werkt met slangen van diameter 45 , 70 en 110mm.

Het gaat hem om de wrijvingsverliezen. De grootste diameter heeft ongeveer een factor 4 aan MINDER wrijvingverliezen dan een slang van een maat minder.

Voor de ventilatie is dit krek hetzelfde : je vertrekt van de grootste diameter 160(veel debiet nodig met zo weinig mogelijk ventilatorvermogen) en dan ga je verdelen met 125 en 110.

Zo heb je het minst wrijvingsverlies (samen met zo weinig mogelijk bochten end.) en heb je minder vermogen nodig van je ventilatoren (energie !) om toch een deftig debiet te halen.

Debiet regelen (wc , kleine ruimte)kan je altijd nog aan de uitgang door je rooster , NOOIT door een kleinere leiding te nemen , hierdoor ga je alleen maar meer energie gaan verbruiken omdat je ventilator tegen meer weerstand in moet blazen .

Ik denk dat het systeem van de kleine buisjes veel van je (ventilator)energie opslorpt, om toch slechtere debieten te krijgen.

Het is echt niet zo dat je met dezelfde ventilatorenergie hetzelfde debiet krijgt door lucht door 1 grote buis of 2à3 kleinere buizen te jagen : er is een immens verschil in wrijvingsverliezen.

Ik geef echter toe dat het wegmoffelen van enkele kleinere, flexibele buizen eenvoudiger is dan een grote buis, daar heb je gelijk in.

geert

ik ben het bijna helemaal eens met jou op één zinnetje na als je schrijft:

<< Debiet regelen (wc , kleine ruimte)kan je altijd nog aan de uitgang door je rooster , NOOIT door een kleinere leiding te nemen >>

dat is net waar keith op zinspeelt, als je een buis van 160 mm zou nemen en daar 20 m³/h zou willen krijgen, ga je mogeliojk je ventiel zover moete dichtdraaien dat het ventiel net begint te fluiten, doordat door die kleine spleet de lucht er op een veel te grote snelheid doormaakt, eigenlijk spreek je jezelf tegen met deze zin. anderzijds spreek je zelf over verdelen. en dat staat gelijk met regelen. doordat je de diameter verkleint vergroot je eigenlijk ook de weerstand een beetje, zodat er een deel van de lucht ook het andere kanaal ingaat. wij regelen de debieten net zoveel mogelijk door met de diameters te spelen, maar proberen tegelijkertijd de weerstand zo klein mogelijk te houden.

neem jou slang van 110mm en zet daar een T-stuk op met een aftakking van 45mm, dan zal je zien dat het overgrote deel door de 110mm slang zal lopen, en een veel kleiner deel door de slang van 45mm. en dat is net wat we soms willen, op die manier verkleint het debiet naar bv die rooster in het wc zonder dat we veel moeten inregelen op het ventiel.

hans d

Hans,

Ik zeg niet dat overdimensioneren niet mag, dat weet ik ook wel maar waarom zo'n grote buizen steken? het is

1: ZEER onhandig om te verbergen.Wij kunnen ze zelf verbergen in onze leidingenspouw, binnenwanden of scheidingswanden, wat je met de grote niet eens kan. Enkel onder de grond of doorboren in FJI-liggers en dat is allemaal véééél bijkomend werk en niet intressant voor de FJI. of kokers beginnen plaatsen.

2: VEEL koppelstukken dus kans op lekken

3: Geluid?????? We spreken hier nu toch niet over het geluid van een mixer of stofzuiger!!!.

Zoveel lawaai veroorzaakt dat nu ook niet.

Ik denk als je gepensioneerd bent en je zit een hele dag in de zetel dat je het ventilatiesysteem misschien zal horen (Als je nog niet slechthorend bent erbij)

Maar als je met een gezin met kinderen bent zullen hun decibels daar zeker boven zitten, wees gerust. En ik hoor u al afkomen "s'nachts???" Dan moet ge slapen :-)

En oké. Ik ben een hardwerkende Belg die niet zoveel vrije tijd heeft om alle dagen hier op het forum te zitten. Maar ik weet wel dat als ik iets wil leren over het "PASSIEFGEBEUREN" niet echt de persoon ben om dat aan een particulier die hier op het forum zit te vragen. Ik weet dat er hier in Belgie, als er 1 hand mensen zijn die vééél weten over het passiefgebeuren, dat dit veel is. En het beter is dat je deze mensen rechtstreeks aanspreekt zoals ik doe.

Alles staat hier nog in zijn kinderschoenen dus er moet nog veel geleerd worden. Maar als je het praktische kan en het theoritische goed begrijpt dan kan je al heel veel.

Wij hebben deze keuze gemaakt en ben daar heel tevreden over. 

Groeten

Keith

 

keith

ik spreek niet van overdimensioneren, want dat 'over' hangt af van de grenzen die je stelt. maar ik weet dat je met die buizen bijna onmogelijk lage drukvallen kan aanhouden, wat dus ook uit energetisch oogpunt niet erg gunstig is.

maar ik weet niet wat voor grenzen ze bij thermelec, wat ik wel weet is dat dat nu niet bepaald experten zijn, ik hetrinner me een diskussie op dit forum met hun technisch directeur of zoiets, een zekere philippe, die toen nog nooit van tegenstroomwarmtewisselaars had gehoord en zonder moeite beweerde dat zij het beste op de markt hadden (Fantech, met een kruisstroomwarmtewisselaar en AC-motoren). en nu hebben ze weer een toestel met meer dan 95%! vraag eens welk hun rendement volgens TZWL of EN308 is? en hun motorgrafieken? erg interessant als je dingen wil vergelijken.

ik begrijp best dat je hier niet alles kan lezen, dat zou een fulltime bettrekking zijn :-)  maar over ventilatie staat hier toch wel een en ander ete lezen, waarmee je de verkoopspraatjes van al die merken die 95% beloven kan doorprikken.

ondertussen zijn we in belgie de kinderschoenen langezaamaan ontgroeit, belgie staat derde op de ranglijst van passiefhuisbouw in de wereld, na de koplopers duitsland en oostebnrijk, niet zo'n slecht resultaat zou ik denken.

overigens, op het forum zitten wel wat mensen die behoorlijk op de hoogte zijn van wat passiefhuizen bouwen inhoud.

hans d