wanneer echt rendement?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste speksteenkachelgebruikers,

Wij hebben sinds eind januari eeen speksteenkachel staan van een kleine 3 ton waar we een ruimte van bijna 100m² mee willen verwarmen. Sinds 10 februari zijn we echt aan het stoken gegaan, maar nog steeds krijgen we de ruimte niet warmer dan 16 à 17°. Is dit normaal? Hoe lang heeft zo'n kachel nodig voor hij optimaal warmte geeft?

Met vriendelijke groeten,
dany

Reacties

In een speksteenkachel van 3000 kg moet 30 kg hout worden verstookt om de kachel op temperatuur te brengen. Die hoeveelheid te verdelen over 4 a 6 stookbeurten.
Wordt dat ook gedaan????
Buitenzijde kachel moet ca. 80 - 100 C. worden en de rookgassen max. 230 C.
Pigion

Pigion...

Die hoeveelheid te verdelen over 4 a 6 stookbeurten.

Uhm ik denk dat je aantal vullingen bedoelt?

Ik heb een van meer dan 2 ton en vul wel 10 keer bij, elke keer kleine hoeveelheden, ik heb hier meer rendement dan veel ineens erin leggen.

Dany,

Je kan de kachel beter in het begin 2 maal daags stoken met mindere hoeveelheden( dus bv 2x20) dan houd je de kachel warmer en kan je huis sneller opwarmen, let wel hier kan wel een week overheen gaan voor je huis genoeg buffer heeft.

Let wel een speksteenkachel is een heel gevoelige kachel waar je niet zomeer het max rendement uit haalt daar moet je de kachel voor leren kennen, wij hebben de kachel nu een jaar en ik weet nu pas hoe ik max rendement uit mijn hout kan halen.

Die 30kg hout is een indicatie, nu het niet meer zo erg vriest 's nachts stook je minder dan wanneer het -10 is buiten, maar dat is logisch lijkt me.

pigion

<< Buitenzijde kachel moet ca. 80 - 100 C >>
meen je dat? kan ik nauwelijks geloven, ik heb altijd gehoord van handwarm.
zo'n hoge temperatuur is levensgevaarlijk, als je daar per ongeluk aan komt...
en dan spreken we nog niet van stofschroei e.a. onaangename gevolgen.

hans d

Enkele weken terug hebben we bij mijn ouders de temperatuur eens gemeten. op het einde van de stookbeurt (30kg => ook 3ton) was de kachel juist boven de kader van de opening 150°C.

Wij stoken heden tot 85° manteltemperatuur gemeten 2 stenen boven de schoorsteen-afsluitklep. 2 stookbeurten per dag.
Kachel 1250 Kg. / oppervlakte een kleine 50m² met open trap in living naar boven.

@ Hans,

We spreken hier over een speksteenkachel. Die kan je bij 80-100°C gewoon aanraken zonder je te verbranden. Je zal natuurlijk wel je hand terugtrekken maar dat is het dan ook.

@ Danny,

Bij ons (ook een kachel van bijna 3 ton) heeft het ongeveer een maand geduurd eer de kachel optimaal warmte gaf.
In het begin moet de kachel nog volledig drogen, je hebt nog geen warmtebuffer en je moet de kachel nog leren kennen. Je kan eventueel eens in de discussie 'speksteenkachels Tulikivi of Nunnuanuni' kijken. Daar staan heel veel tips voor het stoken.

hartelijk bedankt voor jullie reactie. Ik heb de meeste info doorgenomen ondertussen (want is heel wat hier op het forum)
Ik denk dat we in 't begin te grote blokken en teveel ineens in de kachel deden (zoals bij een klassieke houtkachel die we eerst hadden). We gebruikten ook heel hard hout (eik, beuk). Nu we stoken met zachtere houtsoorten (ook paletten die we recycleren) en kleinere stukken gebruiken gaat het beter. Natuurlijk is het nu weer geen stookseizoen meer en staat de kachel niet meer aan, maar ik hoop dat we tegen de winter kunnen merken dat het rendement beter is.

groetjes,
dany

Hoe kleiner het hout hoe beter het rendement van een speksteenkachel.

Het gaat om de heftigheid (niet onbeperkt natuurlijk) en niet direct om de duur dat je stookt.

Natuurlijk moet je als het echt koud is, onder het vriespunt ook langer stoken maar in het tussenseizoen is 1-2 uur wel genoeg.

Wij stoken alleen palletten hout en dat brand zeer fel en heb ik de beste resultaten mee gehaald.
Ik heb ook gewoon hout gestookt maar dat moet je zeer klein klieven eer je daar een goed vuur (lees optimale verbranding) mee kan krijgen in een speksteenkachel.

Het is niet alleen de kachel die moet opwarmen, heel je huis moet opwarmen en als je echt begint als het koud is, duurt het wel een tijdje voor je huis op temperatuur is.
Ik heb hiermee in het begin ook mee zitten rommelen maar eenmaal het huis warm is heb je een buffer en zal het niet meer zo pieken en dalen qua temperatuur.

U mag 30Kg hout verstoken in de kachel, weeg dit maar eens, dan haal je het niet met 4-6 vullingen, je zal eerder naar de 12-15 vullingen gaan, beter vaker bijvullen met minder hout geeft beter rendement.

Ook ik stook je kachelwand tot 80 graden als het vriest en ja dan kan je hem aanraken en niet verbranden, de steen heeft niet de eigeschap zoals staal dat je je gelijk verbrand hieraan.